Editörün Seçtikleri Küçük dev uçaklar!

Küçük dev uçaklar!

22.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Küçük dev uçaklar!

Küçük dev uçaklar

Hava Müze Komutanlığı'nın yarışmasında, 1. Dünya Savaşı modellerinden günümüzün en modern jetlerine kadar yüzlerce maket uçak 'piste' çıktı

MODEL uçak bir tutku... En küçük ayrıntısına kadar tasarlanan plastik parçaları büyük bir ustalıkla bir araya getirip, aslına uygun olarak boyayan model uçak tutkunları, harikalar yaratıyor.
Bu yıl 12. kez düzenlenen 'Hava Müze Komutanlığı Plastik Model Uçak Yarışması'na, biri Almanya'dan olmak üzere 81 yarışmacının 157 eseri katıldı. Sistematik bilimsel bir çalışma sonucu ortaya çıkan ve amacı gerçeğe yaklaşmak olan modeller, Havacılık Müzesi'nde son derece ilginç bir tablo oluşturdu. 1. Dünya Savaşı modellerinden günümüzün en modern jetlerine kadar onlarca model maket uçağın birlikte sergilendiği stand, büyük ilgi çekti.
Başkanlığını Müze Müdürü Albay Kenan Uzunoğlu'nun yaptığı ve gazetemiz çizerlerinden Haslet Soyöz, Deniz Bilimleri Uzmanı Prof. Dr. Ajun Kurter, modelci Mehmet Şekercioğlu ve grafiker Ruşen Sayraç'dan oluşan yarışma jurisi, değerlendirmelerini montaj ve yapım zorluğu, tesfiye ve temizlik, orjinale uygunluk, tamamlayıcı detay ve aksesuar, boyama ve bitiş estetiği kıstaslarına göre yaptı. Jürinin değerlendirmede oldukça zorlandığı yarışmanın sonuçları şöyle:

Gençler:
1 / 72 Ölçek: 1. Onur Kurç, 2. Soner Samyel, 3. Uğur Kenel.
1 / 72'den Büyük Ölçek: 1. Demirhan Denizyaran, 2. Barış Pişkin, 3. Onur Kurç.

Yetişkinler:
1 / 72 Ölçek: 1. Gökçe Coşkuncan, 2. Ahmet Dönmez, 3. Tayfun Yaşar.
1 / 72'den Büyük Ölçek: 1. Ufuk Aydıner, 2. Ragıp Oy, 3. Şahin Şahiner.

Türk Askeri Havacılığı:
1 / 48 Ölçek: 1. (Yok), 2. Özkan Türker, 3. Süleyman Girit.

Kompozisyon:
1. Sertaç İğidir, 2. Ufuk Aydıner, 3. Nejat Çuhadaroğlu.

Ustalar:

Türk Askeri ve Sivil Model:
1. Teman Kardeşler, 2. Ender Yalgın, 3. Celalettin Aydoğan.

Dünya Askeri ve Sivil Modeller:
1. Kazım Gürkan, 2. Öner Samyel, 3. Hakan Erkan."

Her grubun ilk üçüne plaket ve başarı ödüllerinin yanı sıra model uçak firmaları "Revell", "Airfix", "Testor's - Aztek" ve "Heller" tarafından sertifika, boya seti ve model uçak gibi ödüller verildi.

Yazarlar