Editörün Seçtikleri Kuş cenneti çölleşmesin

Kuş cenneti çölleşmesin

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kuş cenneti çölleşmesin

Kuş cenneti çölleşmesin


Niğde Üniversitesi, Sultan Sazlığı’nı kurtarmak için bir çalışma başlattı


       Türkiye’nin Manyas’tan sonra ikinci büyük kuş cenneti olan Sultan Sazlığı’nın kurtarılması için Niğde Üniversitesi harekete geçti. Rektör Yardımcısı ve Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Necmi Yaşar, “Sultan Sazlığı Çöl Olmasın" sloganıyla bir kampanya başlattıklarını belirtti. Sultan Sazlığı Kuş Cenneti’nde yaşanan olumsuzluklar kamuoyuna, 20 Ekim 2000 tarihli Milliyet 2000’de “Cennette su krizi" başlığıyla duyurulmuştu.

       Cennete Foto-Safari
       Kayseri’nin Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar ilçeleri sınırlarında Sultan Sazlığı’nı Türkiye gündemine taşımak için fotoğraf sanatçılarını davet edip Foto - Safari düzenlediklerini belirten Prof. Dr.Yaşar şöyle devam etti: “300 ayrı türden yaklaşık 700 bin kuşun yaşadığı, dünya çapında önem taşıyan Sultan Sazlığı ne yazık ki gerektiği gibi korunamamaktadır. Çevresindeki ilçelerden gelen lağım suları doğrudan sazlığa akıtılmaktadır. Sazlık çevresine açılan su kanallarıyla kuraklık tehlikesi baş göstermiştir. Milli Park olmasına rağmen sazlıkta av tüfeği fişeklerinin kartuşlarını görmek mümkündür."

       Yarışma yapılacak
       Prof. Dr. Yaşar, “Sultan Sazlığı Sultan Çölü Olmasın" sloganıyla başlattıkları kampanya çerçevesinde fotoğraf yarışması da açtıklarını bildirdi. Prof. Dr. Yaşar, yarışmaya katılan eserlerde Sultan Sazlığı’ndaki doğal ortamlarında bulunan kuş türleri, doğal bitki örtüsü, jeolojik yapı ve fiziksel özelliklerin yansıtılmasını amaçladıklarını ifade etti.



Yazarlar