Cilt Bakımı Lazer epilasyonla ilgili sorular

Lazer epilasyonla ilgili sorular

18.01.2015 - 18:01 | Son Güncellenme:

İstenmeyen tüylerin tedavisinde kullanılan en modern tedavi yöntemidir.

Lazer epilasyonla ilgili sorular

Lazerin epilasyon yapma mekanizması şu şekilde açıklanabilir; Milisaniyelik atışlarla cilde uygulanan lazer ışını, hedef noktası olan kıl kökündeki melanin pigmenti tarafından emilir, çevre dokuya zarar vermeden cildi geçerek seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşır, burada ısı oluşturur ve kıl kökünü tahrip eder. Birbirini izleyen birkaç seans sonunda uygulama yapılan bölge tüylerden arınır. İlk seanstan itibaren kendinizi temiz hisseder ve kıl sorunu yaşamazsınız.

En iyi epilasyon lazeri hangisidir?

Lazer Epilasyon da kullanılan en dogru epilasyon lazeri Alexandrite tipi lazerlerdir. Alexandrite lazerler tarafindan üretilen 755 nm dalgaboyundaki ışın kıl kökündeki koyu rengi sağlayan melanin pigmenti tarafindan emilir, böylece ışık enerjisi ısı enerjisine dönüşerek kıl kökünü tahrip eder.

Lazer epilasyon ağrılı mıdır?

Lazer epilasyon sistemindeki hava soğutma sistemi bu sırada cildi soğutarak ( yaklaşık -4 dereceye kadar ) korur ve acı/ağrı hissini ortadan kaldırır. Bu yolla yapılan lazer epilasyonun insan sağlığına zararı olmadığı, güvenilir ve etkin epilasyon sistemi olduğu FDA tarafından bilimsel olarak da onaylanmistir.

Her tip kıla uygulanabilir mi?

Lazer epilasyondan sonuç almak icin kıl yapısı son derece önemlidir. Siyah ve kalın kıllar bu tedaviye en iyi sonuç veren kıl tipidir. İnce tüyler, sarı renkli tüyler, kızıl renkteki tüyler ve ağararak aklaşmış ( beyaz ) tüyler lazer epilasyona cevap veremezler. Çünkü bu tür tüyler yeterince melanin yüküne sahip değildirler bu yüzden de lazer ışınını absorbe edemezler.

Kaç seans yapılmalıdır?

Lazer Epilasyon yönteminde ikinci önemli faktör kılların yaşam evresidir. Her kıl sırasıyla anagen, katagen, telogen olmak üzere 3 evrede yaşamını tamamlar. Anagen evrede kılın bir ucu cilt altında kök içindedir ve kıl gövdesi cilt yüzeyine kadar uzanmıştır. Dışardan görünmektedir. Bu evredeki kıla dışarıdan verilen lazer enerjisi kılın gövdesi boyunca köke kadar iletilir ve kıl kökünde yeni kıl oluşumunu engelleyecek harabiyet oluşturulur. Bu işlem gerçekleşirken çevredeki tüm dokular ( kas, yağ doku, damarlar, sinirler ve komşu organlar ) korunur. Çünkü 755 nm dalga boyundaki epilasyon lazerinin kromoforu ( hedefi) sadece melanindir. Buda büyük oranda kılda mevcuttur. Tek seansta sadece anagen evrede bulunan kıllar tamamen ortadan kalkar. Vücudumuzdaki kılların farklı yaşam evreleri vardır. Aynı bölgede farklı evrelerde kıllar olabilir. Takip eden düzenli randevular ile bir önceki seansta farklı evrede olan kılın bu kez anagen evrede yakalanması hedeflenir.

Kıl kökünün lazer ışınına en duyarlı olduğu evrede yakalamak için lazer uygulaması belli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Seans sayısı kişiden kişiye ve aynı kişide farklı bölgelerde değişmekle birlikte vücut bölgesinde ortalama 6-8 seans sorunu çözümlemeye yeterlidir.

Kim yapmalıdır?

Lazer epilasyon hafife alınmaması gereken oldukça ciddi bir estetik uygulamadır. Dolayısıyla cilt sağlığı konusunda tıbbi tecrübeye sahip, olası komplikasyonları kolaylıkla tedavi edebilecek bilgi ve beceriye sahip hekimler tarafından uygulanmalıdır. Konusunda uzmanlaşmış, deneyimli estetisyenler uygulama sırasında doktoru asiste edebilirler.

Bilimsel, tıbbi gerçeklere göre ve etik lazer epilasyon uygulaması yapılmalıdır; ticari amaç ile gerçekleşemeyecek sonuçlar vaat edilmemeli, kıl ve cilt yapısı analiz edilmeli, sözde garantiler (bitme, kesin sonuç vb.) verilmemelidir.

Tedaviye dirençli alanlar nerelerdir?

Lazer epilasyonda, kadınlarda yüz, erkeklerde sırt ve omuz bölgeleri en dirençli alanlardır. Bu tip durumlarda daha uzun seanslar ve farklı yöntem kombinasyonları uygulamak gerekebilir. ( Alex+diyot lazerler ) Eğer kıllar incelmiş ve lazere cevap veremez duruma gelmişse uygulamaya iğneli epilasyonla devam edilir. Lazer epilasyonda seans aralığı vücutta 7-8 hafta, yüzde 4-6 hafta arayla uygulanmalıdır. Kontrol seansları işlemden 1 hafta sonra dökülmeyen kıllara uygulanmalıdır.

Doğru bilinen yanlışlar

IPL ( intense pulse light ) ile yapılan epilasyonlar bir lazer epilasyon işlemi değildir. Seans sayısı ve sonuçlar lazer epilasyon başarısıyla kıyaslanamaz.

Zannedildiğinin aksine koltukaltı lazer epilasyonun lenf bezleri üzerine hiçbir etkisi yoktur, çünkü hedef dokusu melanin yani kıldır.

Zannedildiğinin aksine genital bölge lazer epilasyonu üreme organları, cinsel organ işlevleri üzerine hiçbir etkisi yoktur, çünkü hedef dokusu melanin yanı kıldır.

Gebelikte lazer epilasyon

Tüm dünyada hekimler gebeliği özel bir dönem olarak algılar ve gerekmedikçe girişimsel hiçbir işlemi gebeye uygulamazlar.


Dr. Yaprak Konakçı

Haberin Devamı


kalorisepeti.com

Yazarlar