Güzellik Modanın marjinal yüzü

Modanın marjinal yüzü

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bol paça eskitilmiş pantolonlar, yamalı ya da yırtık jeanler, üzerinde grunge’ı temsil eden sanatçıların fotoğrafları bulunan tişörtler yaşam felsefelerinin göstergeleri. Tüm ünlü markalar artık onlara göre de koleksiyon oluşturuyor. Onlar grungie’ler...

Modanın marjinal yüzü

Dilek TAŞ

Modanın marjinal yüzü

Yırtık ya da eskimiş bir pantolon, üzerinde yaşam felsefesinin temsilcisi bir sanatçının fotoğrafını taşıyan tişörtler, eski ayakkabılar, fanila tişörtler, pantolonlarına taktıkları zincirler onların kendilerini ifade ettikleri giyim tarzları. Diesel, Guess, Dolce & Gabbana ya da ikinci el kıyafet satan mağazalar yaşam felsefelerine uygun kıyafet bulabilecekleri yerler. Kurt Cobain hemen hemen hepsinin en sevdiği sanatçı, yoğun olarak yaşadıkları ya da yaşamayı istedikleri şehir ise Seattle. Vücutlarına yaptırdıkları her çeşit dövme ve piercing ile hayret dolu bakışların merkezindeler. Saçları genellikle uzun ve doğal renklerde. Görünüş onlar için bir hiç, bu yüzden kıyafetleri de kendileri kadar özgür. Grunge yaşam tarzını benimseyen grungie’lerden (granci) bahsediyoruz...
Marjinal ve natural giyim tarzlarıyla kendilerine göre bir moda yaratan grungie’lerin en sevdikleri kıyafetleri kenarı zincirli, bol, salaş, eski ya da eskimiş görüntüsü verilen pantolonlar. Kat kat tişörtler, Mr. Rogger örülmüş kazaklar, spreyle boyanmış tişörtler, üzerinde Nirvana’nın albüm kapağı veya grup üyelerinin fotoğrafları bulunan tişörtlerle de onları her yerde tanımanız mümkün. Seçtikleri kıyafetler de kendileri gibi doğal, ya eskitilmiş, ya yamalı ya da üzeri yazılı pantolonlar. Dış görünüş onlar için bir hiç, o yüzden bu kadar rahat ve komplekssiz giyiniyorlar. Ayaklarına yaz-kış tarzlarına özgü bot giymeyi tercih ediyorlar. Ancak rahat ve sıradan olmayan bir ayakkabıyı da tercih edebilirler. Stilleri doğallıktan yana. Bu yüzden de grunge yaşam felsefesini benimseyen birçok insan onların giyim tarzlarını beğeniyor. O kadar ki Dolce & Gabbana, Exte, Versace, Calvin Klein, Guess, Diesel gibi birçok ünlü marka koleksiyonlarını oluştururken abiye, spor, klasik gibi tarzların yanında grunge bir tarz oluşturmayı da dikkate alıyor. Ünlü markaların grunge koleksiyonlarında bu yıl eskitilmiş, yırtık, yamalı ve kirli görüntüsü verilen pantolon, etek, ceket ve elbiseler göze çarpıyor.
Afrika ormanlarından şehrin ortasına
Grunge modasının Türkiye ve dünyadaki önemli isimlerinden Diesel, D-Diesel koleksiyonuyla 2001 yılında zengin Afrika mirasını Türkiye’ye taşımaya hazırlanıyor. Yerel grafikler, dokusal yırtıklar ve törensel işlemelerin kullanıldığı D-Diesel koleksiyonu 4 ana temadan oluşuyor. Uchafu adını taşıyan koleksiyon kirli trendini paslı, tozlu, el yapımı eskitilmiş denimler, yırtık gabardinlerle vitrinlere taşıyor. Bu koleksiyonda graffiti stili el yapımı desenler ve çamur vücut süslemeleri dikkat çekiyor. Koleksiyonda ele alınan ikinci tema ‘Afrika’da hız’ ve ‘Şık Afrika’. Bu temadaki kıyafetler Afrika köy pazarlarında ralli düzenlendiği hayal edilerek hazırlanmış. Vücudu sımkısı saran pantolonlar, yarış desenli şortlar bu koleksiyonun temel unsurlarını oluşturuyor. Eğlence dolu bir römork parkını canlandıran Şık Afrika teması bayanlara hitap ediyor. Jarse üstler ve böcek desenli dantellerle süslenmiş denim pantolonlar temanın gözdeleri arasında. Afrika’da önemli törenlerde kullanılan kırmızı ve beyaz renkleri koleksiyonun bir diğer teması. Bu tema giysilerin ortasında işlenen resimli baskı, el yapımı nakış ve gül desenleri ile süslenmiş. Güneşten ağartılmış kumaşların başı çektiği D de Diesel teması kadın giysilerinde dantel erkeklerde de çiçekli ve neşeli işlemeleri temel alıyor.
İçgüdün ne isterse onu giy
‘İçgüdünü takip ederek kıyafet seç’ temasının işlendiği Guess Jean koleksiyonu 2001 yılında kadınlarda sportif bir seksiliği öne çıkarmayı amaçlıyor. 80’li yıllardaki moda anlayışları dikkate alınarak hazırlanan koleksiyonda, ne kısa ne uzun, baldıra kadar inen, kenarları açık seksi pantolon ve etekler, kadın vücudunu ön plana çıkaran örme kıyafetler en iddialı ürünler arasında yer alıyor. ‘Şehir merkezi’, ‘Daha az sıradan bir yaşam’ ve ‘Mandalina plajı’ başlıklı üç ana temadan oluşan koleksiyonda tonların çarpışması ve kıyafetlerdeki rahatlık ön plana çıkıyor. Tekno füturistik kumaş ve beyaz, mavi, siyah, gri ve gümüşün yanı sıra parlak renklerin kullanıldığı ‘Şehir merkezi’ temasının aksine ‘Daha sıradan bir yaşam’ temasında eksantrik ve aykırılık, abartı ve uyum birarada işleniyor. Renklerin özgürlüğünü savunan ‘Mandalina plajı’nda kırmızı, sarı ve kahverengi tonları ön planda. Koleksiyonun geneli ise tişörtlerde parıltılı, kadınsı üst giyimde ise parlak ve baskılı jarselerle yorumlanmış. Bazen tonların çarpışması, bazen saf parlaklık bazen Hollywood çiftliğini anımsatan koleksiyonun temalarında lekeli gökkuşağı, kamuflaj baskı, çiçek baskı gibi çeşitlendirmelere yer veriliyor.
Asi gençlik geri geldi
Levi’s’in 60’lı yılların asi gençliğini günümüze taşıdığı ‘Home Laundry’ koleksiyonunda kullanılmış, eskitilmiş ve otantik görünümdeki modellere yer verilmiş. Koyu renk jean pantolon, etek ve elbiselerin diz, dirsek ve omuzlarında aşınma görüntüsü verildiği koleksiyon kıyafetlere yıllardır giyilmiş izlenimi bırakıyor. Grunge modasının temelini oluşturan bu tarz, tişört ve gömleklerde kuru kafa baskılarıyla tamamlanıyor. Erkek koleksiyonlarında işlenen asi ve maço imaj kadın koleksiyonlarında asi ve seksiliğe bırakıyor yerini. Kolsuz baskılı tişörtler, düşük bel dizaltı etek ve eskitilmiş pantolonlarla kombine ediliyor. Hem gündelik hem de gece giyilebilecek tarzda kıyafetlerden oluşan koleksiyon retromodern bir hava yansıtıyor. Geri dönüşüm, yeniden kullanım ve tekrar hayata geçirme temasının işlendiği ‘Engineered’ koleksiyonu giyildiğinde diğer jeanlere oranla daha rahat bir kullanım sağlayan yıkanmış jeanden oluşuyor. Giysilerin cep ve bacak aralarındaki ağartma ve yamalar, kullanılmış imajı veriyor. Geniş pileli ve üç boyutlu eteklerin yanı sıra üç boyutlu pantolonlar hem kadın hem de erkek koleksiyonlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Erkekler için bol paçalı kısa pantolonlar, kadınlar için de paçası yırtmaçlı capri ve 80’li yılların tunik elbiseleri Engineered koleksiyonunda dikkati çekiyor. Yamalı ve artık kumaşlardan yapılan ve dolasıyla hiçbiri diğerinin aynısı olmayan tişörtler fosforlu renklerde sunuluyor.
Zıtlık ve boyut oyunları
kadin241.jpg
2001 bahar koleksiyonunda özgür takılanlara özel koleksiyon hazırlayan Calvin Klein grungei’leri de unutmamış. Yamalı ve yıllarca giymiş görüntüsü veren eskitilmiş jeanler, bayanlar için içinde gökkuşağı renklerini barındıran dizhizası ve dizaltı jean etekler, oldukça grunge şapka ve aksesuarlarla kendi modasını yaratanlara değişik alternatifler sunmuş.
Calvin Klein koleksiyonunda renklerdeki yanar dönerlik kadar ton üzerine ton uyumları da dikkati çekiyor. Lacivert, kobalt yeşili, yeşil çay, buz beyazı, menekşe ve şerbet renkleri koleksiyonun genelinde hakim olan renkler. Kumaşlardaki boyut oyunları gözden kaçmazken spor tarzda dahi bayan koleksiyonundaki seksilik dikkati çekiyor. Matlık-parlaklık, saydam-saydam olmayan zıtlıkları koleksiyon genelinde hakim olan temaların başında geliyor. Düşük belli pantolon ve etekler, kolsuz dizaltı elbiseler, diz, arka cep ve çeşitli yerleri yamalı pantolonlar rahat ve özgür giyinmek isteyenler için düşünülmüş.
Kendi tarzını yarat
Her zaman radikal kıyafetlere imza atmayı seven Dolge & Gabana bu yılki grunge tarza hitap eden koleksiyonunda rahatlığı ön plana çıkarmış. Rengârenk pantolonlar, önü eskitilmiş kotlar, yarı kot yarı eşofman pantolonlar, oldukça grunge ayakkabı ve şapkalar bu yaşam felsefesini seçenlerin dikkatini çekiyor. Yıllarca giyilmiş görüntüsü veren jean pantolonların üstüne bu yıl çok moda olan mor ve tonlarındaki tişörtler kullanılmış.
Dört ya da beş ayrı kumaşın birbirine eklenmesiyle oluşturulan pantolonlar değişik büstiyer ve tişörtlerle kombine ediliyor.
Dolge & Gabana’nın ilkbahar - yaz koleksiyonunda ayakkabılardaki ilginç desen ve canlı renkler dikkati çekiyor.
Not: Metro’da çekim izni veren İstanbul Ulaşım A.Ş.’ye ve çekimler sırasında yardımcı olan tüm Metro çalışanlarına teşekkür ederiz.

Yazarlar