Hamilelik Normal doğumda tıbba ihtiyaç kalmayabilir!

Normal doğumda tıbba ihtiyaç kalmayabilir!

16.11.2009 - 12:20 | Son Güncellenme:

Normal bir doğum için gerekli şartlar hazırlanırsa, doğumların büyük bir çoğunluğunda tıbba ihtiyaç olmayacağı belirtiliyor.

Normal doğumda tıbba ihtiyaç kalmayabilir

Muğla 'nın Marmaris İlçesi'nde bir marinada demirli bulunan teknede kurdukları doğum havuzunda, Mavi Jeans'ın CEO'su Ersin Akarlılar ve eşi Tracei'nin bebeklerini normal yolla suda dünyaya getirten Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Hakan Çoker ile İngiliz ebe Virginia Howes, “Normal bir doğum için gerekli şartlar hazırlanırsa, doğumların büyük bir çoğunluğunda tıbba ihtiyaç olmayacaktır” dedi.
Tracei ve Bülent Akarlılar çifti, kendilerine ait tekne ile doğum için bir ay önce Marmaris Netsel Marina'ya geldi. Doğum için her türlü önlemi alan çift, tekneye özel bir havuz kurdurdu. 12 Kasım günü sabaha karşı sancılanan Tracei Akarlılar, Dr. Hakan Çoker ve İngiliz ebe Virginia Howes'ın denetiminde saat 07.30'da Dylan Barış’ı dünyaya getirdi.

Haberin Devamı

Dr. Hakan Çoker, Akarlılar ailesinin kendisine ‘normal ve mümkün olduğu kadar müdahalesiz doğum yapma’ talebiyle geldiğini belirterek, “Biz de onlar için ideal bir doğum ortamı hazırladık. Geri kalanını aile kendi çabaları ile gerçekleştirdi. İnandığımız şey şu: İzin ve imkan verilirse kadında doğum yapma gücü var. Önemli olan buna uygun bir ortam hazırlanması. Elbette bilim hep kadınların yanında olacaktır, gerekli durumda bebeğin ve annenin hayatını kurtarabilmek için. Ama normal bir doğum için gerekli şartlar hazırlanırsa, doğumların büyük bir çoğunluğunda tıbba ihtiyaç olmayacaktır” diye konuştu.

İngiltere'de 13 yıldır serbest ebelik yapan Virginia Howes, “Bu çiftimizle daha önce tanışıyordum. Benden doğumlarında bulunmamı rica ettiler. İngiltere, ev doğumlarının revaçta olduğu ülkelerin başında gelir. İngiltere'de doğumda bebek ölümleri binde 6 iken Türkiye'ye bakıldığında bin doğumda 36 gibi bir rakam karşımıza çıkıyor. Arada uçurum var. Bu konuda bir şeyler yapılmalı. İngiltere gibi ev doğumlarının yüksek olduğu ülkelerde bebek ölümlerinin çok daha düşük seviyelerde olduğu gözüküyor” dedi.

Haberin Devamı

SEZARYENDE ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK
Howes doğumun normal bir olay olduğunu belirterek, “İngiltere'de ebeler normal doğumlar üzerine uzmandır. Doktorlar ise doğumda meydana gelen terslikler konusunda uzmandır” diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre bir ülkede sezaryen oranının yüzde 15'i geçmemesi gerektiğini hatırlatan Howes, “Ancak Türkiye'ye bakıldığında bu oranın yüzde 50 gibi kabul edilemez rakamlara ulaştığını görüyorum. Kadınların gereksiz yere sezaryen yapılarak daha büyük risk almalarını doğru bulmuyorum. Bilimsel çalışmalar da bunu destekliyor. Kadınlarda, sezaryen sonrası sadece kanama nedeniyle ölüm oranı normal doğuma göre 10 kat daha fazla” dedi.
Normal yolla doğumun tehlikeli olmadığını vurgulayan İngiliz ebe Virginia Howes, “Doğum, hayatın normal ve doğal bir parçasıdır. Doğumu tehlikeli kılan doğum sırasında yapılan müdahalelerdir” diye konuştu.İngiltere'de ev doğumlarının teşvik edildiğini belirten Howes, “Benim ülkemde, kadınların güvenliği için devletimiz artık ebelerin kontrolünde, ev doğumlarını teşvik ediyor. Bunun daha güvenli olduğunu savunuyor. Ben de yüzde 70 oranında evde doğum yaptırıyorum. Hastaneye sevk ettiğim riskli gebe sayısı ise sadece yüzde 30” dedi.

Yazarlar