Editörün Seçtikleri Olumlu yöntemler

Olumlu yöntemler

11.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Olumlu yöntemler

Olumlu yöntemler


Başarı ailede başlar


       Çocuklar zaman zaman da olsa anne babasının sözünü dinlemez. Hepimiz bunu her gün, pek çok kez yaşıyoruz. Eğer amacımız çocuğumuzu terbiye etmekse yapmamız gereken iki önemli şey var:
       1. Dayak ve ceza gibi olumsuz disiplin yöntemlerinin işe yaramadığını hatta çocuğumuza zarar verdiğini bilerek bu yöntemleri kullanmamak.
       2. Bu olumsuz yöntemlerin yerine olumlu disiplin yöntemleri kullanmak . Bugünden başlayarak bir süre bu olumlu disiplin yöntemlerinin neler olduğunu ve bunları nasıl kullanabileceğimizi tartışacağız. İşte size yeni, olumlu yöntemler:

Nedenini düşünmek

       Çocuğunuz istemediğiniz davranışlarda mı bulunuyor? Bir dakika durun ve düşünün: Neden böyle yapıyor? Çocuğunuzun olumsuz davranışının hiç düşünmediğiniz bir nedeni olabilir. Önce onu bulmaya bakın. Diyelim ki çocuğunuz çok hırçın davranıyor. Neden olabilir? Uykusu gelmiş olabilir, hastalanıyor olabilir, ateşi yükselmiş olabilir. Belki de bambaşka bir şey. Öğretmeni sınıfta onu herkesin içinde azarladığı için canı çok sıkkın. Ya da kardeşini kıskanıyor. Olumsuz davranışın nedeni, o davranışı haklı çıkarmayabilir ama bizim olaya çok daha doğru yaklaşmamızı sağlayacaktır. Eğer davranışın nedenini bilirsek daha sonra sıralayacağımız yöntemlerin de en uygununu bulmak çok daha kolay olacaktır.

Ortam değiştirmek

       Bu yöntem çocuğunuzun istenmeyen davranışını engellemek ya da olumlu bulduğunuz davranışını yerleştirmek için çevrenizde yapabileceğiniz değişiklikleri içerir. Çocuğunuz salonda oynadıkça kristal vazonuza çarpıyor, siz de her an “Bak kıracaksın, o vazoyu, ben de çok sinirleneceğim" diye söyleniyor musunuz? O vazoyu biraz daha yüksek bir yere kaldırıverseniz ne olur? Çocuğunuza yararlı olduğu için ıspanak yemesini istiyorsunuz. Ama, nafile, ıspanak yemeğinden nefret ediyor. Ispanaklı börek yapmayı veya ıspanağı sebze çorbasının içine katmayı hiç denediniz mi?
       Çocuğunuzun ellerini yıkama alışkanlığını mı yerleştirmek istiyorsunuz. Şöyle güzel kokulu bir sabun alsanız, ya da çocuğunuza özel, onun seçmiş olduğu bir havluyu banyoya koysanız daha bir hevesle yıkamaz mı ellerini?
       Çocuğunuz çok mu iştahsız. Hiç pilav servisi yaparken pilavı bir pasta kalıbına koyarak şekillendirmeyi ya da köfteleri onun istediği şekilde yoğurmayı denediniz mi? Bir deneyin bakalım...
       Bu harika yönteme hepimiz sık sık başvururuz aslında. Çok da işe yarar... Alışverişte çocuğunuzun sıkılıp, huzursuzluk çıkarmaya başladığını gördüğünüz anda “bana iki tane güzel yumuşak limon seçer misin" diyerek onun dikkatini başka bir yere çekmiş olursunuz.. Veya iki kardeşin birbiri ile uğraşmaya başladığını fark ettiğiniz anda “Biriniz acilen bana yardıma gelebilir mi" diye seslenebilirsiniz.

Dikkatini dağıtın

       Sürekli cinsel ogranını elleyen çocuğun ellerini meşgul edecek işler ile oyalamak da dikkatini başka yöne çekmenin iyi bir yöntemidir. Bugün sıraladığımız yöntemlerin hiçbirisi çocuğunuzda aniden inanılmaz değişikliklere yol açacak yöntemler değildir ama her birisi gerçekten işe yarayan pratik yöntemlerdir. Bu yöntemleri kullanırsak o anda çocuğumuzun olumsuz davranışını durdurabiliriz. Dediğimiz gibi kalıcı değişikliklere yol açmayabilir ama çocukta olumsuz davranışları, bizde de sinir birikimini engeller. Eh bu da bu yöntemleri denemek için geçerli bir neden değil mi?


Yazarlar