Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval Taşdemir

stasdemir@fertijin.com.tr

Tüm Yazıları

Kimlerde görülür?

25-34 yaş grubu arasında sıkça görülen çikolata kisti, kadınların yaklaşık yüzde 10’unu etkilemektedir. Birinci dereceden yakınında çikolata kisti bulunan kadınlar diğer kadınlara oranla daha fazla risk altındadır. Hastalığın gelişmesinde ve oluşmasında genetik yatkınlık önemlidir.

Çikolata kistlerinin bazı tiplerinde kanserleşme ve büyüme eğilimi nedeni ile cerrahi müdahale gerektiği durumlar olabilmektedir. Bu gibi cerrahi müdahalelerde ameliyat sonrası olası yumurtalık hasarına karşı, yumurta toplama ve dondurma işlemi önerilmektedir.

Haberin Devamı

Gebe kalmaya engel olur mu?

Çocuk sahibi olamayan kadınlarda %17 oranında çikolata kisti bulunmaktadır. Karın boşluğunda inflamasyon oluşturması, tüp ve yumurtalıklarda yapışıklıklara yol açması nedeniyle rahim iç duvarının gebeliğe uygunluğunu bozmakta ve yumurtalık rezervinin azalmasına dolayısıyla kısırlığa yol açmaktadır. İki yumurtalığında da çikolata kisti bulunan kadınlar çocuk sahibi olma arzularını ertelememelidirler.

Belirtileri nelerdir?

Birçok belirtisi olan çikolata kisti kendini en çok adet dönemlerinde gittikçe artan ağrı ile hissettirir. Adet kanamasından birkaç gün önce başlayıp adet süresince devam eder ve kanamanın başlaması ile ağrı şiddetli bir şekilde artar.

Cinsel birlikteliklerde de ağrı yapan çikolata kistinin diğer belirtileri şöyle sıralanabilir; kanlı dışkı, makatta kanama ve idrarda kan, sık idrara çıkma ve idrarda yanma, bel ve sırt ağrısı, adet kanaması sırasında burun kanaması ya da vücutta morarma, bacaklara vuran ağrı, karın ağrısı, kabızlık ve ishal, makata vuran ağrı.

Nasıl tedavi edilir?

Erken teşhis hastalığa bağlı problemlerin önünü geçmek için çok önemlidir. Hastalığın tedavisi için jinekolojik muayene ve ultrasonografik inceleme yapılarak yumurtalığın diğer kistlerden ayrılması gerekir. Çikolata kisti olan ve gebe kalmak isteyen hastalarımızın çocuk sahibi olma isteklerini ertelememelerini öneriyoruz.

Özellikle 35 yaş üstü infertil kadınların yumurtalık rezervi azalma riski daha da arttığı için tüp bebek tedavisine başlaması önerilir. Bu hastalık nedeniyle çocuk sahibi olamayan kadınlarda tüp bebek başarı şansı, hastanın yaşı, eşinin sperm durumu ve yumurtalık rezervine bağlı olarak değişmektedir.

Haberin Devamı

 

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Op. Dr. Seval Taşdemir