Editörün Seçtikleri Ortaöğretim'e çözüm aradılar

Ortaöğretim'e çözüm aradılar

26.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ortaöğretim'e çözüm aradılar

Ortaöğretime çözüm aradılar

MESLEKİ eğitime yönlendirmenin zorunlu eğitimden sonra verilmesi gerektiğini söyleyen Danimarka Eğitim Bakanlığı eski yetkilisi Knud - E. Hauberg - Tychsen, Danimarka'da, 9 yıllık temel eğitimi tamamlamadan öğrencilerin mesleki eğitime başlamadıklarını ve mesleki eğitimin gençlere olabildiğince geç verilmeye çalışıldığını söyledi.
Önceki gün Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryum Salonu'nda düzenlenen sempozyumda "Nasıl bir ortaöğretim sistemi?" sorusuna yanıt arandı. Prof. Dr. Ümit Şenesen'in yönettiği sempozyuma, konuşmacı olarak E. Hauberg, Prof. Dr. Adil Çağlar ve Hüseyin Yazıcı katıldı.
Türkiye'de ilk okullardaki eğitimin geleneksel Osmanlı dinsel eğitiminden geldiğini söyleyen Prof. Çağlar eğitim sistemi içerisinde birçok yanlışlar bulunduğuna dikkat çekti. Yüksek öğrenimde görev yapan eğitimcilerin ilk ve orta dereceli okulların sorunları üzerinde fazla durmadığını söyleyen Çağlar, "Ancak yüksek öğrenime kaynak yetiştiren yerlerin buralar olduğu unutulmamalıdır. Şu anda temelimiz kazılıyor ve üniversiteler olarak kendimizi bundan yükümlü saymıyoruz. Bu çok yanlış bir uygulamadır" dedi. Çağlar şöyle devam etti: "8 yıllık eğitime geçmek zorunludur, fakat bunun hazırlığı yapılmamıştır. Yapılanlar mevcut sistemdeki dersleri ağırlaştırmaktan öteye gidememiştir. Bu programla 8 yıllık eğitime geçişin faydası olmayacaktır" dedi.
E. Hauberg'in Danimarka eğitim sistemi hakkında bilgi verdiği sempozyumda söz alan Doğuş Lisesi Müdürü Hüseyin Yazıcı ise öğretim sisteminde sorunların ortak olduğuna dikkat çekti ve çözüm için de ortak çalışma yapmanın önemini vurguladı.

Yazarlar