Editörün Seçtikleri Parkinsona 'canlı hücre' tedavisi

Parkinsona 'canlı hücre' tedavisi

22.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Parkinsona 'canlı hücre' tedavisi

Parkinsona canlı hücre tedavisi





ÖNCÜLÜK ettiği kanser araştırmaları ve tedavileriyle dünyanın bir numaralı kanser araştırma merkezi unvanına sahip Harvard Tıp Fakültesi'ndeki son buluşlardan biri; gen çipleri. Dana Farber Kanser Enstitüsü ve Whitehead Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği gen çipleri, yeni milenyumda hücrelerin genetik parmak izini izlemede ve kanserin daha iyi anlaşılmasında önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Sonuç bir günde alınıyor
HARVARD Tıp Fakültesi Dana Farber Kanser Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, gen çiplerinin akciğer, meme, bağırsak, prostat, lösemi ve diğer kan kanserlerini içeren geniş bir alanda büyük umut verdiğini belirtiyor. 30 - 40 bin genin tarandığı çiplerle sonuç bir günde alınıyor. Hem kanser hastasındaki hem de sağlıklı kişilerdeki genler karşılaştırılıyor. Bu da hastalığın oluşmasında genlerin rolünü ortaya çıkarıyor.

Tedaviye geçiş kolaylaştı
BRIGHAM and Women's Hospital Lenfoma Bölüm Başkanı Dr. Lawrence Schulman, yeni teknolojiyi şöyle anlattı: "Gen düzeyinde kanser hücresinin nasıl oluştuğunu artık anlayabiliyoruz. Kanserin farklı tiplerinde değişik gen mutasyonlarını tanımlayabiliyoruz. Bu bilginin elde edilmesiyle doğrudan kanseri hedef alan tedavilere geçildi. Bir geni hedef alan ilk ilaç (Evastin), geçtiğimiz hafta ABD'de piyasaya çıktı."

McLean Hospital Rejenerasyon Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Ole Isacson, parkinson ve diğer nörolojik hastalıklar için geliştirdikleri kök hücre tedavisi müjdesini verdi. Isacson, parkinsonda beyin hücreleri ve beyin için önemli olan 'dopamin' maddesininin kaybedildiğini belirterek şunları söyledi: "Hücre kaybı ve dopamin eksikliği hastayı hareket edemez hale getiriyor. Bu nedenle dopamini yerine koymak lazım. Bu maddeyi yerine koyan ilaç var. Ama biz kaybolan dopamin hücrelerini yerine koymak için canlı hücre transferi üzerinde çalışıyoruz. Bunun için embriyon kök hücrelerini geliştirdik. Diğer kök hücrelerden farkı, dopamin üreten özelleşmiş hücre elde edilmesi. Şimdiye kadar bu özelleşmiş hücreler üretilememişti. Bunu başardık."



YAŞAM


Önder'i 'kim' öldürdü?
Kanserli hücreye gen çipli müdahale
'Futbolcu da kask taksın'
'Çalıkuşu' korunacak
'Usta! Bu şişme bebek kaç yaşında'
Dünyada temiz su kaynağı kalmayacak
Annelere emzik sineması
Sergen, 'sürgüne gidemeden' öldü
Bolu'da hem bahar, hem kış
Hastane: Özürlü Bağ-Kur: Sağlam
Kayak yapan eşekle birincilik
Ahlaksız satış 'gerçekleşti'
'Red Bull'a yasak kalktı
Artık yaşlılara robotlar bakacak
Eski koca yüzünden ev kana bulandı
Güvercin uğruna boğuldu
Yaralı, fazla kaçamadı
Eğitime katkı 1 katrilyonu buldu
Bu öpücük, yolda hayat kurtarıyor

Yazarlar