Bebek Parmak emmek zararlı mıdır?

Parmak emmek zararlı mıdır?

30.11.2011 - 10:43 | Son Güncellenme:

Bebekler parmaklarının farkına anne karnında varır. Hatta çoğu ultrason resminde bebeklerin parmaklarını emdiği görülür.

Parmak emmek zararlı mıdır

Parmak emmek zararlı mıdır
Parmak emmek bebekleri sakinleştiren ve streslerinin geçmesine yardımcı olan bir durumdur. Bazı aileler bu konuda tepkisiz kalırken bazıları Sigmund Freud'un "çocuksu cinsellik" teorisinden etkilenip engel olmaya çalışabilir.

Aslına bakılırsa parmak emmek bebekleri gerçekten rahatlatıyor. Bu bir refleks olarak biliniyor. Ancak parmak emmenin dişlere zarar verdiği de biliniyor.Peki, ne zaman ve ne şartlar altında?

Parmak emmenin dişlere etkisi yaş ve yoğunluğa bağlı olarak değişiyor. Bebeklik dişleri üzerinde pek de zararlı bir etkisi olmadığı söyleniyor. Ancak çocuk 6 yaşını geçtikten sonra, süt dişlerinin döküldüğü ve kalıcı dişlerinin çıktığı esnada görülen parmak emme dişlerin gelişini etkileyebiliyor. Bu nedenle dişler çıkması gereken yönde değil farklı yönlerde yükselebiliyor.

Ancak çocuklara baskı uygulamak da doğru bulunmuyor. Kendi istemedikleri takdirde bırakmaları oldukça zor oluyor. Fakat ufak bir bağımlılık şeklinde olan bu alışkanlığı istese dahi tamamen vazgeçmeyi 1-2 ayı bulabiliyor.

Yazarlar