Editörün Seçtikleri Pazar gidiyor

Pazar gidiyor

22.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pazar gidiyor

Pazar gidiyor

Bavul tüccarlarını Avrupa'da İtalya ve Yunanistan, Ortadoğu'da Suriye ve Dubai, Asya'da Uzakdoğu ülkeleri ve Çin'e kaptıran Laleli, pazarı kaybetme tehlikesinde. 1980'li yıllarda Arap turistleri avucunun içinden kaçıran, dağılan Sovyetlerle moral bulup '90'lı yılların başında altın çağını yaşayan piyasa, ikinci şok öncesinde tedirgin.

Dört yıllık düşüşte Laleli'nin kendi kendine yaptığı kötülükler yatıyor; eski Doğu Bloku ülkelerinden gelenlerin hepsine "Nataşa" gözüyle bakılması, fahiş fiyat uygulamaları ve kalitenin düşmesi. Devletin ilgi göstermemesi, Laleli'den dünyaya açılan pazarı önemsenmemesi, trafik ve güvenlik problemleri pazarın günden güne daralmasına yolaçtı.

Esnaf Cemal Temizel, "Kötü gidişin arkasında tröstler var. Birkaç kişi tüm piyasayı eline geçiriyor" diyor. "Kalite düştü, avucumuzun içinde bulunan piyasayı dünyaya sunduk" diyen Mariot Satış Müdürü Cevat Sönmez, "Piyasadaki durgunluk ve kiraların astronomik rakamlara ulaşması nedeniyle çok sayıda Laleli esnafı kepenk indirdi" diye konuşuyor.

Laleli Sanayici ve işadamları Derneği kurucu üyelerinden Nahit Gıyasettin Akdemir, devletin kendilerine hiç yardımcı olmadığından yakınıyor. LASİAD Başkanı Ayhan Karahan ise daha sert: "Laleli'de 40 bini aşkın işyerinde satılan mamuller Türkiye'nin dört bir yanından getiriliyor. Laleli biterse Türk ekonomisi büyük sekteye uğrar."

Yazarlar