Saç Bakımı Sağlıklı saçlar için ne yapmalı?

Sağlıklı saçlar için ne yapmalı?

31.01.2015 - 16:53 | Son Güncellenme:

Saçımızın sağlıksız ve mat görünmesi veya dökülmesi durumlarının birçok nedenleri vardır. Çünkü canlı, parlak ve dökülmeyen saçlar, sağlıklı vücudun da önemli bir işaretidir aynı zamanda. Her ay 1 cm kadar uzar. Saç dökülmesi; mevsimsel, hormonsal, besinsel, ilaç kullanımı, stres, genetik ve bazı cilt hastalıkları gibi nedenlere bağlı olabilir.

Sağlıklı saçlar için ne yapmalı

Saçlı deri yapısına uygun ve kaliteli şampuanlar, bakım ve uygulama ürünleri ve şekillendiriciler kullanarak da saçları koruyabiliriz. Saç kremleri saçtaki statik elektriği azaltır, kuruluk gider, parlaklık ve esneklik sağlar. Ancak saç kremleri daha çok saç uçlarına sürülmeli.Saçlar ılık su ile yıkanmalı. Sıcak su, saçın doğal yağını ve doğal parlaklığını azaltabilir. Saç derisini temiz tutarak saçın yağlanmasını bakteri üretmesini engellemek gerekir.Saçları çok sıkı bir şekilde toplamak da saç tellerinin kopmasına neden olur ve dökülmeyi artırır.

Stresten uzak durmaya çalışmalı. Stresin saç köklerine olumsuz etkileri kesin olarak kanıtlanmıştır. Tüm organlarda olduğu gibi saçlarda da olumsuz yönde ve büyük ölçüde etkisi vardır. Saçların zayıflamasına ve dökülmesine sebep olmaktadır.Saç sağlığımız, gerekli olan vitamin, mineral ve diğer besin öğelerinden zengin bir beslenme şekline bağlıdır. Her saç teli;% 80 oranında saç proteinleri% 10 oranında su saça elastikiyet sağlar% 6 oranında Yağlar ve lipitler saçın nem bariyerini sağlar% 3 oranında pigmentler (saç rengi)% 1 minerallerden oluşmaktadır.Saç teli üç farklı bölümden oluşur.Koruma kısmı en dıştaki kısımdır, saçın düzgünlüğünü, parlaklığını sağlar, işlene bilirliğini yani şekil verilebilirliğini sağlayan katmandır. En önemli görevi orta tabakayı çevresel hasarlardan korumaktır.

Orta tabaka ise; Nem ve pigmen tabakasıdır. Saçın rengini ve dokusunu belirler, saçımızı boyadığımızda pigmentlere müdahale etmiş oluruz. Bu tabakanın zayıflaması ve hasara uğraması halinde saç kırılgan hale gelir ve yine saç gücünü elastikiyetini kaybeder. Saç için hayati bir önem taşır.En içteki tabaka saça kalınlık karakterini veren katmandır.Hasarlı saçlar negatif enerji yüklüdür. Saçlarda sülfat içermeyen ürünler kullanmak gerekir. Sülfat köpürmeyi sağlar. Menopozunda saç dökülmesi zayıflamasında yüksek oranda etkisi vardır. Menopozla birlikte hanımlarda östrejen hormonu azalmakta ve kemik erimesi başlamaktadır. Metabolizma dengesi bozulur bu durum saç dökülmesine de yol açar.

Erkek tipi saç dökülmesi menopoz döneminde görülür ve daha fazla olur. Bunun nedeni vücutta erkekli hormonunun artmasından kaynaklanmaktadır. Saçtaki bu olumsuz etkiyi kontrollü bir hormon tedavisi ile etmek mümkün.Biraz da saçların doğal bakımından bahsedelim;Lavanta mükemmel bir kokusu vardır. Saç bakımı için önemlidir. Saçın uzaması, mat saçların ışıl ışıl parlaması için saçın yıkanmasından sonra lavanta kaynamış suyun içine atılarak 5 veya 6 dakika kısık ateşte ağzı kapalı bir kapta kaynatılarak ılıdıktan sonra saça sürülür. Lavanta çayı yine günde bir kez aynı şekilde demlenerek yudum yudum içilir. Keçiboynuzu ve keçiboynuzu pekmezi saç uzaması ve bakımında Lavantadan daha önemlidir.Kereviz ve ıspanak suda kaynatılarak suyu içilir.

Özellikle saçınız inceliyor ve matlaşıyorsa kan değerlerinizde düşüklük veya anemi problemi yaşıyor olabilirsiniz. Bu kür bire birdir.Düzenli olarak haftada 4 veya 5 kez elma yiyerek sağlıklı saçlara sahip olmak mümkündür. Antioksidan bakımından zengin elma hücre yenilenmesine katkıda bulunurken hücreleri tahribata karşı da koruyor.Çörek otu yağı tüketmek, saçları güçlendirerek, nemlendirerek saçlara doğal parlaklık sağlar.Papatya saçın rengini bir yada iki ton açmak için yıllardan beri kullanılır.

Dr. Yaprak Konakçı


kalorisepeti.com

Yazarlar