Editörün Seçtikleri Şarkıları ölümsüz

Şarkıları ölümsüz

28.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şarkıları ölümsüz

Şarkıları ölümsüz


Çiğdem Talu'suz geçen 16 yıl... Ama "İşte Öyle Bir Şey", "Sevdan Olmasa" hala dillerde

Haluk Aktar


Çiğdem Talu denilince akla, "İşte Öyle Bir Şey", Bir de Bana Sor", "Sevdan Olmasa" gibi ölümsüz, dillerden düşmeyen şarkılar geliyor. Bu şarkılar bugün bile tazeliğini koruyor ama onların söz yazarı olan Çiğdem Talu 16 yıldan beri aramızda değil. 1983 yılının 28 Mayıs günü gözlerini kapadığında 44 yaşındaydı Çiğdem. Kısacık süreye sayılamıyacak kadar çok ve güzel şarkı sığdıran söz yazarı, yaşasaydı kimbilir kaz ölümsüz esere daha imzasını atardı.
Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ni ve Çapa Eğitim Enstitüsünü bitirip İngilizce öğretmeni olmuştu. En büyük tutkusu ise yazmaktı. 1970 yılında yabancı şarkılara Türkçe sözler yazmaya başladı. Rüyası 1972 yılında gerçekleşti ve Nilüfer, "Ağlıyorum Yine"yi seslendirdi. Bu olay Çiğdem'i daha da kamçıladı. Birbiri ardına "Hoşgeldin Bahar", "Minik Kuş" gibi sözler yazmaya başladı.
1975'te Timur Selçuk'un önerisiyle Melih Kibar'la çalışmaya başladı Çiğdem Talu. İlk çalışmalarını Erol Evgin için yaptılar ve "İşte Öyle Bir Şey" dillerden düşmeyen bir şarkı haline geldi. Bunu, "Sevdan Olmasa", "Bir de Bana Sor", "İçimdeki Fırtına" izledi. Daha sonra da Melih Kibar ile Çiğdem Talu ayrılmayan bir ikili oldu. Şarkı sözlerindeki başarısı üzerine Timur selçuk'un bestelerine "Atları da Vururlar", "Ve Nereye Payidar" müzikli oyunlarının şarkı sözlerini yazdı..
"Hisseli Harikalar Kumpanyası" ve Geceye Selam " müzikallerinin; "Hep Böyle Kal", "Söyle Canım", "Hisseli Harikalar Kumpanyası" gibi şarkılarının sözlerini yazdı.
1980 yılında kötü haberi aldı Çiğdem, kanserdi. Ama yıkılmadı, hastalıkla savaşırken de çalışmalarını sürdürdü. Son günlerinde, "Kelebekler Özgürdür" oyunu için Bora Ayanoğlu'nun bestelediği aynı isimli şarkının sözlerini yazdı. Ne yazık ki bu şarkıyı sahnede dinleyemedi. Melih Kibar'la birlikte 270'in üzerindeki besteye söz yazmıştı. Ayrı yaptığı çalışmalarla bu sayı 400'e yaklaşıyordu. Bugün Zeynep Talu annesinin izinden gidiyor ve söz yazarları arasında Talu soyadını sürdürüyor.


Yazarlar