Editörün Seçtikleri Siyah etli balıklar

Siyah etli balıklar

19.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Siyah etli balıklar

Siyah etli balıklar


       Bugün, siyah etli deniz balıklarından söz edeceğiz.
       Siyah etli balıklar, hem yağlıdırlar hem de ağır kokulu. Jelatinleri az olduğundan haşlamaya uygun değillerdir. Siyah etli balıklar arasında, hamsi, istavrit, uskumru, kolyoz, gümüş, sardalya, palamut, torik ve zarganayı sayabiliriz.
       Aralık - şubat ayları arasında bol bulunan hamsi, Karadeniz bölgemizde epey tüketilir. Bu bölgede, hamsili börek, pilav, ekmek gibi yerel yemeklerin yanı sıra hamsinin salamurası, turşusu ve hatta tatlısı yapılır. Her mevsim bulunabilen istavritin en leziz olduğu aylar, kasım - şubat arasıdır. Pulsuz olan balığın, tavası, ızgarası yapılır.
       Palamut toriğin bir yaşındaki yavrusuna deniyor. Küçükleri kestane palamutu, 500 gramlıklarına Çingene Palamutu adı veriliyor. Palamutun ızgara, tava, fırın, köfte, pilaki ve çirozu yapılır. Çıktığı aylar eylül ve ekimdir. İki yaşına gelen palamuta torik denir. Toriğin eti yağlı ve ağırdır.
       Besleyici ve lezzetli bir balık olan uskumru, mavimsi renktedir. Kolyoz da uskumruya benzer. Gözleri uskumrununkinden daha büyük, derisi yeşilimsi sarıdır. Her ikisinin de ızgara, tava, dolma, pilaki, buğulama, çiroz, salamura ve tuzlaması yapılır. Kasım - mart arasında lezzetli olurlar. Beyaz etli ya da siyah etli olsun, taze balığı tanımanın çeşitli yolları var. Taze balığın gözleri parlak, dolgun ve şişkin olur. Solungaçları nemli ve kırmızıdır. Pis kokmaz. Parmakla bastırıldığında etin üzerinde çukur oluşmaz. Yalnız buzhane balığı sert olduğundan, aldatıcı bir görüntü oluşabilir. Buna dikkat etmek gerekir. Taze balığın eti sıkı ve esnektir. Pulları kolayca kopuşmaz. Suya bırakıldığı zaman dibe çöker.
       Balık temizlenirken keskin bir bıçakla solungaçları altından kesilerek önce başları daha sonra iç organları temizlenir. Büyük balıkların başları atılmaz. Pullarının kolay temizlenmesi için balık 5-10 dakika tuzlu suda bekletilir. Daha sonra, akan suyun altında kuyruğundan tutularak keskin olmayan bir bıçakla pulların aksi yönünde kazınarak temizlenir.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Bostan salatası, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 15’
       Malzemeler: 1 kıvırcık, 1 demet roka, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 demet dereotu, 2 yemek kaşığı mısır, 2 çay bardağı kuru üzüm, 1 çay bardağı ceviz, 2 çay kaşığı kimyon, 2 domates, 1 salatalık, 1 limon, 2 yemek kaşığı zeytinyağı
       Hazırlanışı: Yeşillikleri elinizle parçalayın. Domates ve salatalığı ince ince doğrayın. Yeşilliklerle karıştırın. Ceviz, kimyon, kekik, tuz, mısır, kuru üzümü ekleyerek harmanlayın. Limon ve zeytinyağını gezdirip servis yapın.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Mantar çorbası
  • Fırında patates-köfte
  • Pilavı
  • Bostan salatası

  • Yazarlar