Editörün Seçtikleri Teknoloji çok karışık

Teknoloji çok karışık

12.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Teknoloji çok karışık

Teknoloji çok karışık


Eleştirmen Walter Mossberg, WAPlı telefonlar ve seyahat sitelerine karşı


       Walter Mossberg, dokuz yıl önce Wall Street Journal’deki köşesinden “PC’ler, kullanımı karışık aletler ve bu sizin suçunuz değil" diyerek ilk defa okuyucularına seslendi. Böylece de teknolojik aletlerin kullanımının zorluğundan yakınan insanların avukatı haline geldi.
       O, “Bilgisayarlar hurdadır, istisnasız" diye sert yorumlar yaparak yüksek teknoloji ürünü cihazların maskelerini düşürüyor ve sade vatandaşları, bunlara karşı çıkmaya çağırıyor. Alman Focus dergisinin haberine göre, ürünleri, çok ekonomik kullandığı kelimelerle övdüğünde ise satış rakamlarını yükseltiyor.
       Sony’nin dijital müzik kayıt aletini “bize hakaret" diye yorumlayan Mossberg’in eleştirisi sonucu firma, aleti düzeltmiş.
       Uçak biletini internet yerine, en yakın seyahat acentasından aldığını belirten Mossberg, internetteki seyahat sitelerinin küçük yazılı sayfalardan oluştuğuna dikkat çekiyor.

       Videolar zor
       Mossberg, bilgisayar nefreti hatırlatıldığında, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, “Bilgisayardan değil, onları satan insanlardan nefret ediyorum. Bizi aptal yerine koymalarından ve bundan para kazanmalarından.
       Bilgisayar müşterileri aptal değil. Hatta, avukat, doktor, öğretmen gibi zeki insanlar" diye konuşuyor. Mossberg, en az bilgisayar kadar karışık bir sisteme sahip videoların kullanım zorluğundan da bahsediyor ve üreticilerin bunu basit hale getirmeleri gerektiğini düşünüyor. “Bu aletleri çözmeye çalışmak müşterinin görevi değil" diye konuşuyor.

       Sony’e eleştiri
       Mossberg’i eleştirenler arasında Microsoft’un patronu Bill Gates ve Intel’in şefi Andy Grove da var. Bu alanda sevilmediğini kabul eden Mossberg, firmaların, kendisini açık sözlü olarak kabul ettiğini ve eleştirisi sonucu düzeltilen cihazları da yazdığını belirtiyor.
       Test için gönderilen aletlerin kendisinde kalması için ısrar edildiğini söyleyen gazeteci, bunları geri gönderdiğini söylüyor. Son dönemlerde en beğendiği bilgisayarın ise Apple’ın iMac’i olduğunu kaydediyor.
       Kendisi de bir Palmpilot, PC ve iMac kullanıyor. Waplı telefonları da eleştiren Mossberg, bunları komik buluyor.

       KİMDİR Walter Mosseberg?
       ‘Bilgisayarlar hurdadır’
       ABDli gazeteci, 53 yaşında, Wall Street Journal’de yazıyor. Köşesinde yüksek teknoloji ürünlerinin eleştirisini yapıyor. “Bilgisayarlar hurdadır. İstisnasız" hükmüyle Mossberg teknoloji dünyasında nefret edilen kişi olmuş. Köşesi, okurlar arasında çok popüler.

Yazarlar