Editörün Seçtikleri Tur rehberlerinin 'Oscar' adayları

Tur rehberlerinin 'Oscar' adayları

18.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya turizminin 'otantik değerlere' yönelmesinden yola çıkan Türk tur rehberleri, Türkiye'nin 'en otantik değerlerini' 21 Şubat'ta seçecek

Tur rehberlerinin Oscar adayları





Turist Rehberleri Birliği (TUREB), 21 Şubat Dünya Rehberler Günü'nde, Türkiye'nin en otantik değerlerini ödüllendirecek.
Binlerce tur rehberinin oylarıyla belirlenecek Türkiye'nin en gözde 'otantik ürünleri', Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde törenle sahiplerini bulacak. Otantik olmanın, Dünya Turizm Örgütü ve Avrupa Parlementosu'nca turizm kalite ölçütleri arasına alındığını belirten TUREB yetkilileri, şöyle konuştu:
"Dünya turizmi otantik değerlere kayıyor. Ancak otantik ürünlerin kimi otellerin ve gözleme lokantalarının dekorasyonunda ya da hediyelik eşyalarda görülen taklit yorumları estetik kirliliğe yol açıyor ve turizm kalitesini düşürüyor. Bu nedenle TUREB 2004 ödüllerini, otantik değerlere ayırdık."

İşte bazı adaylar
Türkiye'nin en otantik değerleri arasında TUREB 2004 ödülü için aday gösterilen bazı ürünler şöyle:

  • Adatepe Zeytinyağı Müzesi ürünleri: Kültür turizmine önemli bir örnek. Zeytinyağının üretim aşamalarının doğal ortamında sunulduğu müze ve ürünleri, turistlerin çok ilgisini çekiyor.
  • Devrek Bastonu'nu yaşatma çabaları: Zonguldak'ın Devrek ilçesi bastonlarını dünyaya tanıtabilmek için yaptığı çalışmalarla Zonguldak El Sanatları Kooperatifi, turizme katkıda bulunuyor.
  • Turabdin Şarap Projesi: Süryanilerin 4 bin yıllık şarap geleneğini canlandırmayı amaçlayan proje kapsamında Süryani şarapları organik bağcılık yöntemiyle üretiliyor.
  • Galata Şenliği: Osmanlı, Ceneviz, Rum, Ermeni, Musevi ve diğer kültürlerin buluşma noktası olan Galata'nın kültürel özelliklerini öne çıkaran geleneksel etkinlikler.
  • Mengen Aşçılar Festivali: Mengen Belediyesi ve Aşçılar Derneği'nin eylülde düzenlediği etkinlikler, Türk mutfağının özgün yemeklerini yaşatma çabalarının bir örneği.
  • Hanodası Mantıevi: Nevşehir'de 13. yüzyıl Selçuklu tarzında inşa edilen bir mekânda hizmet veren Hanodası mutfak.
  • Kale'nin Prensi: Efes'te Bizans yemekleri yapan Kale'nin Prensi, Bizans mutfağında tek.
  • Cercis Murat Konağı: Mardin'de, Mardin yemekleri yapılan ve içinde yemek atölyesi bulunan Cercis Murat Konağı, konuklarına özel mahlepli şarap sunuyor.
  • Çamlıhemşin Ayder Festivali: Karadeniz'in yaylaya çıkma geleneğini yaşatan, yöre halkının heyecanla karşıladığı festival, bölgeyi turizme açıyor.



  • YAŞAM







    Yazarlar