Editörün Seçtikleri Uyarı faciayı durduramadı

Uyarı faciayı durduramadı

30.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Palandöken'deki faciadan 54 gün önce, 15 ilgili birimin Vali Yardımcısı Ali Haydar Küçük başkanlığında toplanarak, çığ riskine karşı pistin kullanılmamasını kararlaştırdığı ortaya çıktı. Dedeman yetkilileri, kar aracının bir motor ustası taşıdığını da bildirmedi

Uyarı faciayı durduramadı

KIŞ turizminin yeni gözdesi Erzurum Palandöken Kış Sporları Merkezi'ndeki faciadan 54 gün önce, 15 ilgili birimin Vali Yardımcısı Ali Haydar Küçük başkanlığında toplantı yapılmasına ve pistin kullanılmaması yönünde karar alınmasına rağmen Erzurum Valisi Ahmet Kayhan, bu toplantıyı inkar etti. Dedeman yetkililerinin, kaza sırasında snowtrack'ta (kar aracı) bir motor ustasının da bulunduğunu bildirmediği ortaya çıktı.
Çığdan mucize eseri kurtulan Kayak Hocası Mustafa Gökcan, "Sürücüyü uyardım ama beni dinlemedi" dedi. Korkunç olay öncesi 16 çocuğa kurs verdiğini söyleyen Gökcan, çığı şöyle anlattı:
"Pist kısa olduğu için çocukların en iyi kayak öğreneceği mekan olan kaza yerine 10.00'da gittik. Yaklaşık 1 - 1.5 saat sonra Dedeman'a ait snowtrack'ın bize doğru geldiğini gördüm. Önce yanımızda duracağını sandım ancak yukarı çıkma niyetinde olduğunu anladım. Sürücüyü uyardım, ama beni dinlemedi. Kar yumuşamaya başladığı için bir tehlike olabileceğini hissettim. Snowtrack yukarı çıkmaya devam etti. Birden korkunç bir ses duyduk. Karlar, deniz dalgası gibi üzerimize geliyordu. Ben ve yakınımdaki çocuklar aşağı doğru koşmayı başardık. Ancak yukarıda kalan kayakçılar, kar yığınları altında kaldı, sonra da sesleri kesildi."
Altı çocuğun ölümüyle sonuçlanan ve Erzurum Kayak Kulübü Basın Sözcüsü Mehmet Azak tarafından "Kasıt yok, ihmal var" diye yorumlanan kaza, son yılların turizm gözdesi Palandöken Dedeman'a da gölge düşürdü. Gazetecilerin olay yerine çıkmasına engel olmak isteyen Dedeman Otel güvenlik görevlileri, bazı gazetecileri tartakladı. Dedeman Otel, yılbaşı programını iptal etti. Program için Rusya'dan Erzurum'a gelen 350 kişilik kafilenin büyük çoğunluğu otelden ayrıldı.

Kazadan tam 54 gün önce Kış Turizminden Sorumlu Vali Yardımcısı Ali Haydar Küçük başkanlığında 15 ilgili birimin katıldığı bir toplantı yapıldığı ortaya çıkarken, Vali Ahmet Kayhan'ın "Böyle bir toplantı yapılmadı" demesi soru işaretleri yarattı. Vali Kayhan'a rağmen yardımcısı Küçük toplantıyı doğruladı. 4 Kasım'daki toplantıya, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Spor Bölümü Başkanlığı'ndan, Atatürk Üniversitesi BESYO Müdürlüğü'nden, Meslek Yüsekokulu Müdürlüğü'nden, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi'nden, DSİ Bölge Müdürlüğü'nden, Jandarma Komutanlığı'ndan, Özel İdare Müdürlüğü'nden, Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nden, Çevre ve Turizm Müdürlüğü'nden, Kayak Kulübü Başkanlığı'ndan, Dağcılık Federasyonu Başkanlığı'ndan, Kayak Federasyonu Asbaşkanlığı'ndan, Sağlık Müdürlüğü'nden ve Palandöken Dedeman Kayak Merkezi Müdürlüğü'nden birer kişinin katıldığı ortaya çıktı. Pist bakımı, pist güvenliği, kurtarma faaliyetleri ve genel güvenlik konulu toplantıda kuzey pistinin çığ riski taşıdığı için kullanılmaması kararı alındı ve karar Dedeman Otel'e de bildirildi. Ancak Dedeman, bu karara uymadı.

Kaza sırasında snowtrack'ta bir motor ustasının da bulunduğunu ise Milliyet otaya çıkardı. Dedeman'ın, zirvede arıza yapan bir motoru onarmak için sanayide çalışan araba motor ustası Ergin Kılıç'ı zirveye götürdüğü belirlendi.
Kılıç, çığ sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Palandöken'in zirvesinde bulunan Lift'in debriyaj baskı balatasında bulunan arazıya bakmak için olaydan üç gün önce kuzey pistini kullanarak zirveye gittim. Dağı gördüğümde çok korktum. Motoru söküp güney pistinden aşağı indik. Olay günü motoru takmak için Dedeman'a gittim. Zirvede olan kar aracını telsizle anons ederek aşağı çağırdılar. Araç, kuzeyden indi. Sürücü Karcıoğlu ile birlikte kuzeyden zirveye çıkmaya başladık. Olay yerinde kayakçıları gördük. Kayakçılar araca yol açmak için yol verdiler. Zirveye 100 metre kala yolu temizleyerek giderken bir gürültü duyduk. Çığ üzerimize düştü. Şoför mahallinin sağ camı patlamıştı. Sürücü bana `korkma birşey olmaz' dedi. 200 metre sürüklendikten sonra araç durdu. Kırık camdan çıkarak kar altında kalan telsizi bulduk ve Dedeman'a haber verdik. Bu sırada `imdat' sesleri geliyordu. Sesin geldiği yerde üç kişinin gövdesi kar içinde başları dışarıda kara gömülü olduğunu gördüm. Sürücü o sırada şoka girmişti. Ben üç kişiyi kurtarmaya çalıştım. Ellerim donmuştu. Kırık kayakları alarak üç kişiyi kardan çıkardım. Olay bölge

Yazarlar