Aşırı terleme tedavi edilebilir!

Terleme vücudun ısı kontrolünü sağlamak için yerine getirdiği bir fonksiyondur. Aşırı terleme ise hiperhidroz hastalığıdır. Çevre koşulları ya da vücudun ısısından bağımsız olarak fazla terleme durumudur. Aşırı terleme hastalığına sahip kişiler fazla hareket etmese bile terleme görülür. Bu hastalıkta bölgesel terlemeler görülebilir. Sıklıkla görülen bölgeler ise; koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanıdır.

Aşırı terleme hastalığın sebepleri ise; hormonal, nörolojik, kalp damar, solunum ya da zehirlenme olabilir. Bölgesel terleme ise aşırı terlemede sıklıkla görülür. Nedeni ise tam bilinmemekle birlikte sinir sistemi kaynaklı olduğu düşünülmektedir.

 Erkek ve kadın ayırt etmeden görülen hiperhidroz hastalığı 25 yaş ve üstünde görülür. Bazı vakalarda ise daha erkende başlayabilir. Kesin tanının konulması için 6 ay boyunca hastalık izlenmeli ve şu belirtiler görülmelidir;

-Belirli aralıklar ile terleme atağı görülmesi

Haberin Devamı

-Simetrik terleme

-Hayat kalitesini düşürmesi

-Ailede hiperhidroz geçmişi

-25 yaş ve öncesinde oluşması

-Uyku sırasında terleme atakları

Terleme atakları kişide mantar, egzama, deri döküntüsü gibi birçok enfeksiyona yol açabilir.

Tedavi yöntemleri çeşitli

Tanısı koyulan hiperhidroz hastalığında ilk olarak neden araştırılır ve bu nedene göre kişiye özel tedavi uygulanır. Tedavisinde ise hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemler mevcuttur. Cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinde genellikle bölgesel ya da ağızdan ilaç uygulayarak terleme azaltılmaya çalışılır.

Cerrahi yöntemler ise botoks ve iyontoforezdir. Günümüzde en sık tercih edilen yöntem ise botoks yöntemidir. Sıklıkla görülen el, ayak ve kotlu altı terlemesi için oldukça uygun bir yöntemdir. Hamile, emziren anne ve sinir hastalığı olan kişiler haricinde herkes için idealdir. Uygulama ise oldukça kolaydır. İşlem yapılacak bölge belirlenir ve lokal uyuşturucu krem sürülür. Uyuştuktan işlem yapılacak bölgeye ince uçlu iğneler ile botoks enjekte edilir. Kişiden kişiye değişmekle beraber bir seansın etkisi 6 aya kadar devam edebilir. Kişinin ihtiyacına göre 6 ayda bir botoks işlemi tekrarlanabilir.

 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca

www.instagram.com/drnezihkaraca/