Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Cildimiz birçok faktöre tepki verebilir

Cildimiz birçok faktöre tepki verebilir. Mevsim geçişleri, nem değişim, kapalı ve rüzgarlı hava durumu bu faktörlerden sadece bir kaçıdır. Cildimizi olumsuz etkileyen belli başlı faktörler ise; dengesiz beslenme, stres, alkol – sigara tüketimi, hormonal dönemler (ergenlik, hamilelik, menopoz), bağırsak bozuklukları, zararlı güneş ışınlara maruz kalmak, az su tüketimi, doğal olmayan hava ortamlarında sıklıkla bulunmak (kalorifer, klima).

Yaz döneminin gelmesi ile beraber güneş kaynaklı cilt sorunları artmaktadır. Sıklıkla karşılaşılan sorunlara daha detaylı bakmak gerekirse;

Haberin Devamı

Güneşe koruyucunuzu yanınızdan ayırmayın

Güneşten koruyucu ürünler yaz – kış demeden zararlı ışınlardan korunmak için mutlaka kullanılmalıdır. Kişilerin ihtiyacına ve sağlık sorunlarına göre dermatoloji uzmanının önerdiği kremler tercih edilmelidir. İyi güneş koruyucu ürünlerde hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Güneş koruyucular güneşe çıkılmadan önce sürülmeli ve gün içinde belirli aralıklar ile tekrarlanmalıdır.

Kum tanecikleri sandığınız kadar masum değil

Deniz kenarında, güneş altında geçireceğiniz vakitlerin planlı olması gerekir. Güneş ışınlarını haricinde kum taneciklerine de dikkat etmek gerekir. Kumlar sürekli deri ile temas halinde olduğu için cilt üzerinde kuruma ve kalınlaşma sorunlarına yol açabilir. Bunun haricinde güneş ışınlarının zararlı geldiği saatlerde kum taneciklerinden yansıyan ışınlar cilde zarar verebilir. Mutlaka belirli aralıkla duş alarak cilt üzerinde kalan kum tanelerinin temizlenmesi gerekir.

Bronzlaşmak için bilmediğiniz ürünleri tercih etmeyin

Güneş kremi haricinde kullanacağınız bronzlaşma amaçlı kremler cildinize zarar verebilir. Özellikle parfüm içerikli olan ürünler cilt üzerinde ciddi yanma, leke, alerji sorunlarına ve deri kanserlerine yol açar. Cilt tipinize uygun kremleri mutlaka dermatoloji uzmanına sorarak kullanmalısınız.

Kişisel hijyeninize dikkat edin

Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra duş almak oldukça önemlidir. Özellikle havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra duş alınması alışkanlık haline getirilmelidir. Yeterli düzeyde temiz olmayan sular enfeksiyon hastalıklarına zemin hazırlar. Sıklıkla karşılaşılan hastalıklar ise; mantar, idrar yolu enfeksiyonu ve siğillerdir. Bunun haricinde deniz ve havuz kenarı gibi yerlerde yere çıplak ayakla değil terlik ile basılması önerilir. Islak yerlerde mikroplar daha çabuk yayılabileceği için bu önemin alınması gerekir. Parmak arası, kapalı ve kalın terlikler ise tercih edilmemelidir. Sürtünmeye sebep olacağı için nasır ve pişik gibi sorunlara yol açabilir.

Haberin Devamı

Önemsenmeyen isilik ciddi sorunlara sebep olabilir

Isınan hava ile birlikte daha çok terlemeye başlanır. Terleme durumu kişilerin cinsiyet, yaş ve sağlık sorunlarına göre değişiklik gösterir. Aşırı terleme sonucunda isilik görülebilir. Aşırı üretilen terin dışarı atılamaması sonucu deri üzerinde küçük kabartılar oluşur. Önlem alınmadığı zaman hızla ilerleyebilir. Aşırı terlemenin yol açtığı bir diğer sorun ise mantar enfeksiyonudur. Kıvrım bölgelerinde sıklıkla görülen terleme ıslak ve nemli bölgelerde kolaylıkla çoğalır. Özellikle ayak ve koltuk altı gibi yerlerde karşılaşılır. Belirtileri ne kadar pişik sorununa benzese bile takip edilmeli ve uzman bir hekime danışılmalıdır.