Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Göz çevresinde sıklıkla rastlanılan sorunlar üst göz kapağı ve kaş düşüklüğüdür. Bu duruma pitozis denir ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Görme kayıplarına yol açar

Göz kapağı düşüklüğü sorunu toplumun yüzde 5’i etkilemektedir ve ileri ki yaşlarda daha sık karşılaşılır. Kaş ve göz kapağı düşüklüğü görme bozukluğuna yol açtığı için kişinin görme sağlığın tehdit ederek yaşam kalitesini düşürür. Birden fazla nedeni olabilen kaş ve göz kapağı düşüklüğünün genellikle karşılaşılan sebebi ise yaşın ilerlemesidir. Yaş ilerledikçe göz kapaklarını kaldıran ve gözün açık kalmasını sağlayan kaslar güçsüzleşir ve yer çekiminin de etkisiyle ağırlayarak düşmeye başlar. Kimi vakalarda ise göz kapağını açan kaslar doğuştan zayıf olabilir. Aynı durum kaş içinde geçerlidir. Zaman içerisinde kaşı sabit tutan kaslar güçsüzleşir ve kaş aşağıya düşer.

Haberin Devamı

Kaş ve kapak düşüklüğü tek gözde görülebileceği gibi iki gözde de görülebilir. Bazı vakalarda belli belirsiz bir düşüklük yaşanırken bazı vakalarda sarkan kaş ya da göz kapağı göz bebeği seviyesine kadar inebilir. Bu ve benzeri durumlarda görme kısıtlanır ve kişi görme kayıpları yaşar.

Yaşanan sarkmalar ileri boyutta değil ise hastalar fark etmese bile beyin durumun farkına varır ve kapağı ya da kaşı yukarı kaldırmak için çaba sarf eder. Sıklıkla kitap okuyan, yazı yazan, bilgisayar kullanan kişiler gözlerinde ağırlık hissederler. Bu ağırlığını sebebi ise mevcut sarkmalardır.

Kaş dokusu oldukça yumuşaktır ve zaman içerisinde zayıflar. Zayıflayan kaşlar kişide yorgun görüntüye sebep olabilir. Görünüm haricinde görme açısından da kişiye rahatsızlık verir.

Tedavi seçeneği cerrahi yöntemlerdir

Kaş ve göz kapağı düşüklüğü tedavisinde tercih edilen yöntemler cerrahidir. Genel anestezi ile yapılan ameliyatlarda cilt kıvrımları kesi yeri olarak belirlenir.  Kesi alanından derine inilerek göz kapağı kaldırılır ve ilgili kas güçlendirilir. Kişiden kişiye değişmekle beraber yaklaşık 1 saat süren ameliyattan sonrası gerekli kontrollerin ardından kişi taburcu edilir. Göz kapatmaya gerek duyulmadan kişi gündelik hayatına kolaylıkla geri dönebilir. Hafif şişlik, morluk görülebilir bu belirtiler oldukça normaldir. İşlemden 10 gün sonra dikişler alınarak iyileşme süreci tamamlanır.

Haberin Devamı

Kaş kaldırma yöntemlerinde ise kişinin yüzüne uygun olan yöntem seçilmelidir. Bunun haricinde kaşın ne kadar kaldırılacağına da hekim ile beraber karar verilmesi gerekir. Tercih edilen kaş kaldırma yöntemleri ise;

Germe yöntemi: Bu yöntem kalıcı bir yöntemdir. Genç ve orta yaşlı kişiler için tercih edilir. Lokal anestezi ile yapılır ve kaş üst kısımdan kesiler yukarıya konumlandırılır.

İp yöntemi: İp yönteminde iyileşme süreci oldukça kısadır. Bu yöntemde saç çizgisinden mikro cihazlarla girilerek kaşlar askılanarak yukarı taşınır.

Kaş kaldırma operasyonlarında sonra belirli aralıklar ile kontrol gereklidir. Bir süre mimik yapılmaması ve kaşın yerine oturması beklenir.

Yapılacak operasyonlar için mutlaka konusunda uzman hekimler seçilmelidir. Yanlış yapılan uygulamalar sonucu göz kapağı şeklinin bozulması, görme bozuklukları, göz kapağının kapanmaması ve benzeri sorunlar yaşanabilir.

Haberin Devamı

 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca

www.instagram.com/drnezihkaraca/