Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Maske kullanımıyla sıklıkla karşılaşılan sorunlar ciltteki gözeneklerin yağ üretimini hızlanması ve cilt hava almadığı için yağ kanalları tıkanması oluyor. Gözeneklerin tıkanması sonucunda ise kuruluk, pullanma ve sivilce sorunları gözleniyor. Özellikle cilt tipi yağlı ya da karma olan kişilerde bu var olan sorunların hızla ilerlemesine yol açıyor.

Maske kullanımının yol açtığı sorunlar cilt tiplerine göre değişiklik göstermektedir. Maske kullanımı ile cilt ısısının yükselmesi kılcal damar genişlemesi, gül hastalığı, cilt lezyonları ve ağız bölgesinde iltihaplı sivilcelerin oluşmasına zemin hazırlıyor.

Haberin Devamı

Cilt sorunlarını en aza indirmek için alınabilecek önlemler

Maske kullanımının yol açtığı cilt sorunları için alınabilecek önlemlerin başında uzun süreli maske kullanımlarında belli aralıklar ile cildi havalandırmak geliyor. Bunlara ek olarak, mümkünse biriken ter kurulanarak temizlenmelidir. Bununla beraber gün içinde kullanılan maskelerin yenileriyle değiştirilmesi gerekir.

Yaklaşan sıcak yaz günlerinde ise yüzün terlediği durumlarda mümkün olduğunda cilt tipine uygun su bazlı yıkama jeli ile cildi yıkamak gerekir. Normal cilt bakım rutinine ise peeling adımı eklenerek gözenek tıkanmasının önüne geçilebilir.

Maske zorunluluğu göz önünde bulundurarak makyaj yapılmasını önermemekteyiz. Makyaj ve maske bir arada olduğu zaman gözenekler tıkanarak çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir. Sıklıkla kullanılan kolonya ve benzeri dezenfektanlar ise yüz bölgesinden uzak tutulmalıdır.

Bunların haricinde terlemenin önüne geçilmeli ve günlük su tüketimi miktarı artırılmalıdır.

Cilde daha az zarar veren aynı zamanda koruyuculuğundan emin olduğunuz pamuklu ve iç kısmı yumuşak olan maskeleri kullanabilirsiniz. Bu sayede cilt üzerinde oluşacak tahrişi azaltmanız mümkün olabilir.

Maske kullanımıyla birlikte gelişen cilt problemleri izlenmeli ve kişiye rahatsızlık veren durumlarda mutlaka alanında uzman bir hekime başvurulması gerekir.

 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca

www.instagram.com/drnezihkaraca/