Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Günümüzün güzellik sırrı: Retinoid

En sık karşılaşılan cilt problemlerinin başında cilt lekeleri, komedonlar, akneler, mat görünüm geliyor. Bu şikayetler A vitamini içeren retinoid kullanımı ile kolaylıkla çözüm buluyor.

Retinoid, A vitamini türevi kuvvetli bir maddedir. İçeriği sayesinde hücre yenilenmesi, deri hastalıklarında sıklıkla tercih edilir. Hücre yenileme etkisiyle cilt dokularını güçlendirerek yaşlanma etkilerini azaltır.

Retinoid etkisi

Genç kalmak isteyen kadın erkek fark etmeksizin tercihleri retinoid oluyor. Retinoid asidin cilde sağladığı faydalar ise;

Haberin Devamı

-Cilt hücrelerinin yenilenmesi sağlıyor, onarımını hızlandırıyor.
-Cilt üzerinde biriken ölü deri tabakasının atılmasına yardımcı oluyor.
-Komedon oluşumunu engelleyerek akneleri tedavi ediyor.
-Var olan lekelerin koyu görüntüsünü azaltıyor.
-Yaşlanma çizgilerini oluşmasını engelliyor.
-Düzenli kullanımda kolajen üretimini destekliyor.

Bunların haricinde retinoidlerin diğer vitaminlerde olduğu antioksidan özelliği vardır. Güçlü bir içeriğe sahip olduğu için mutlaka uzman dermatoloğa danışılmalıdır. Bilinçsiz ve yanlış kullanımda geri dönüşü zor cilt problemlerine sebep olabilir. Retinoid ve benzeri asit ürünleri kullanımında güneş etkisinin azaldığı sonbahar ve kış dönemleri tercih edilir. Yaz mevsiminde kullanımı leke sorununa yol açabilir.

Düzenli kullanımda sonuçlarını kısa sürede görmek mümkün oluyor. Cilt tipine uygun retinoid kullanımlarında 4 haftada gözenek sıkılaşması, parlaklık etkileri görülebiliyor. Akne tedavisi için kullanımlarda ise süre 3 ayı bulabiliyor. 6 ay sonunda ise kolajen üretimine destek başlıyor.

Önerilen kullanım şekli ise; akşam temizlenmiş ve kurulanmış cilt üzerine 13 nokta tekniği ile uygulanmasıdır. Bezelye büyüklüğünde alınan krem; 3 nokta alın, 3 nokta yanak, 2 nokta burun, 2 nokta çene olacak şekilde cilde dağıtılır.

Doktor tavsiyesine uymak önemli

Retinoid kullanımı günümüzde oldukça popülerdir ancak her cilt tipi asit kullanımı içi uygun olmayabilir. Asitler oldukça güçlü içeriklere sahiptirler ve birçok yan etkiye yol açabilirler. Bu yan etkiler; aşırı kuruluk, kızarıklık ve soyulma olabilir. İnce ve kuru cildi olan ya da hassasiyeti yüksek olan kişilere asit kullanımdan kaçınılmalıdır. Mevsim fark etmeksizin retinoid ve benzeri asit içerikli ürünler kullanıyorsa gün içinde belirli aralıklar ile güneş kremi uygulanmalıdır. Uygulanmadığı takdirde leke sorunları görülebilir. Gebelik ve emzirme dönemlerinde bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceği için asit kullanımı önerilmez. Yan etkilerini yaşamamak ve tedavi sürecini sağlıklı ilerletmek için dermatolog kontrolünde asit kullanılmalıdır.