Uzman Dr Nezih Karaca

Uzman Dr Nezih Karaca

drnezihkaraca@gmail.com

Tüm Yazıları

Her cilt tipinin ihtiyacı ayrı

Her cilt tipinin ihtiyacı ayrıdır. Cilt tipine uygun maske kullanıldığında cildin beslenmesi, onarılması ve canlanması daha kısa sürede görülür. Cilt maskelerini seçerken cilt tipine ve cilt sorunları göz önünde bulundurulmalıdır.

Cilt tipleri yağlı, kuru, karma ve hassas olarak 4 ana başlığa ayrılır. Mevsim, stres, yaşam şartları ve yaş ile cilt tipi zaman içerisinde değişiklik gösterebilir. Maske uygulamadan önce cildinizi analiz ederek o anki ihtiyacına yönelik uygulama yapmalısınız.

Haberin Devamı

Yağlı ciltlerin tercihi; kil maskesi

Yağlı cilt tipine sahip kişilerin tercihi kil bazlı maskeler olmalıdır. Kil içeriği sayesinde ciltteki fazla yağı emme özelliği gösterir. Yağlı ciltlerde sıklıkla görülen gözenek ve siyah nokta problemlerinde ise maskeyi tanecikli forma getirerek peeling etkisi sağlanabilir. Önerilen ise uygulanacak maskelerin haftada 1 – 2 kere yapılmasıdır. Daha sık uygulamalarda ise cilt hasar görebilir ve doğal dengesi bozulur. Yağlı cilt tipine sahip olan kişilerin en büyük hatası ise ciltlerini nemlendirmekten kaçmalarıdır. Su bazlı nemlendiricileri günlük rutinlerine eklemeleri gerekir.

Kuru ciltlerin tercihi; nem maskesi

Kuru cilt tipine sahip kişilerin tercihi cilde nem sağlayan maskelerdir. İçeriğinde meyve asitleri, A,C ve E vitaminleri olan maskeler ile cildinizin ihtiyacı olan nemi sağlayabilirsiniz. Alkol bazlı maske ve ürünlerin kullanımdan uzak durarak cildi belirli aralıklarla ihtiyacı kadar nemlendirmek önemlidir.

Karma ciltleri ekstra özen ister

Diğer cilt tiplerin haricinde karma ciltler maske seçinde ayrıca özen göstermesi gerekir. Genellikle yapılan yanlış ise T bölgesinde görülen yağlanma problemi için kullanılan maske bütün yüze uygulanmasıdır. Uygulanan maske T bölgesi için idealden yüzün geri kalanını kurutarak hassasiyet yaratabilir. Bu sebeple cilt tipini iyi analiz ederek ihtiyaç doğrultusunda ürünler tercih edilmelidir.

Hassas ciltlerde irritasyona dikkat

Hassas cilt tipine sahip olan kişiler reaksiyon gösterdikleri maddeleri belirleyip bu içeriklerden uzak durmalılardır. Kurutu kil maskeleri ve kan akışını birden hızlandıran kimyasal özellikleri fazla olan maskeleri tercih etmemeliler. İlk defa deneyecekleri maskeleri ise yüzlerin küçük bir bölümde deneyerek tüm yüzlerine uygulamaları önerilir. Maske uygulamasından sonra ise cilt tiplerine uygun nemlendiricilerini mutlaka kullanmaları gerekir.