Siyaset 'AKP’nin bu retçi tutumu bizi sekteye uğratmayacak'

'AKP’nin bu retçi tutumu bizi sekteye uğratmayacak'

05.06.2013 - 14:54 | Son Güncellenme:

.

AKP’nin bu retçi tutumu bizi sekteye uğratmayacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, demokrasiye dair her türlü taleplerinin bugüne kadar AK Parti tarafından reddedildiğini belirterek, “AKP’nin bu retçi tutumu, elbette bizim demokrasi, özgürlük ve barış için göstereceğimiz çabayı sekteye uğratmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, “Tüm dünyanın Gezi Parkı dolayısıyla Türkiye’nin genelinde meydana gelen gösteri ve yürüyüşleri konuştuğu bir dönemde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine çok önemli bir kanun teklifi getirdik. Rıza Türmen’in hazırladığı toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılmasına ilişkin kanun teklifi, dünkü TBMM Genel Kurulu’nda, AKP’li vekillerin karşı oylarıyla reddedildi” dedi.

12 Eylül rejiminin bir ürünü olan mevcut yasanın toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kısıtlayan içeriğinin, Gezi Parkı olaylarıyla bir kez daha gündeme geldiğinin altını çizen Tanrıkulu, “Bugün, tüm partiler için bir samimiyet sınavı günü. TBMM’yi, elbirliği ile demokrasi için çalışır, işler hale getirmemiz gerekiyor. Şimdiye değin, Gezi Parkı projesi, biber gazının yasaklanması gibi konularda, sadece ben çeşitli soru önergeleri verdim, Meclis Araştırması açılması talebinde bulundum. Çoğunluğun iradesine” sahibim anlayışı, Meclis içindeki bu tür çabaların önünü tıkamaktadır. Eğer zamanında, TBMM’de gösterdiğimiz bu çabalarımızın önü tıkanmasaydı, bugün belki de, şimdi yaşadığımız olayları, can kayıpları ve yaralanmaları yaşamayacaktık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AK Parti’nin, “demokratik haklarını kullanarak bir parkı savunmaya çalışan yurttaşlara bile tahammül etmemesi ve tüm ülkeyi ayağa kaldıran otoriter eğiliminden de geri atmamasının çok tehlikeli bir tutum” olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, şunları kaydetti:

“Ama, en az bunun kadar vahimi, Meclis içi yaşanan demokratik krizdir. CHP’nin, diğer partilerin, demokratikleşme paketi kapsamında TBMM gündemine taşımaya çalıştığımız tüm kanun veya komisyon önerilerinin AKP’lilerce reddedilmesi, bizzat demokratikleşmenin reddedilmesi anlamı taşımaktadır. Nitekim geçtiğimiz hafta seçim barajının yüzde 3’e indirilmesine ilişkin kanun teklifimiz reddedildi. Uludere/Roboski katliamının yenide araştırılıp sağlıklı ve tatmin edici bir raporun hazırlanması için sunduğumuz komisyon önerisi reddedildi. Toplantı ve gösteri hakkıyla ilgili kanun teklifimiz reddedildi. Aslında tek tek başlık vermeye gerek yok; demokrasiye dair her türlü talep, bugüne kadar AKP tarafından reddedildi. AKP’nin bu retçi tutumu, elbette bizim demokrasi, özgürlük ve barış için göstereceğimiz çabayı sekteye uğratmayacaktır. Bu bağlamda tüm kamuoyunu, demokrasi ve barış çabalarımızı yakından izlerken, AKP’yi de bu tutumundan vazgeçmesi için talepkâr olmaya davet ediyorum.”

Yazarlar