Siyaset Aydınlardan DTP’ye hem eleştiri hem destek

Aydınlardan DTP’ye hem eleştiri hem destek

13.01.2009 - 00:25 | Son Güncellenme:

Yerel seçimler öncesi bir araya gelen 35 aydın, DTP’nin eleştirilecek yanları olmasına rağmen Kürt sorununun demokratik çözümü için en önemli aktör olduğunu belirterek, seçimdeki başarısının önemine dikkat çekti

Aydınlardan DTP’ye hem eleştiri hem destek

Yerel seçimler yaklaşırken siyasette yaşanan hareketlilik, Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda farklı fikirlere sahip olan bir grup akademisyen, sivil toplum temsilcisi, yazar ve gazeteciyi bir araya getirdi.
Aralarında Ahmet İnsel, Fuat Keyman, Gençay Gürsoy, Oya Baydar, Nuray Mert, Cevat Öneş, Osman Kavala, Hakan Tahmaz, Buşra Ersanlı, Akın Ölçer, Aydın Çubukçu, Dilek Kuban, Ece Temelkuran, Erol Kantırcıoğlu, Ferhat Kentel, Melek Göregenli, Melek Taylan, Murat Çelikkan, Necmiye Alpay, Orhan Miroğlu, Seydi Fırat, Tarık Ziya Ekinci, Ümit Fırat ve Zeynep Gambetti’nin de olduğu 35 aydın, önceki gün Beyoğlu’ndaki Cezayir Lokantası’nda düzenlenen toplantıda, yerel seçim, birlikte yaşama ve PKK’nın silahsızlandırılması konuları üzerinde durdu.

Kürtçe kanala destek

Toplantıda, yerel seçimler öncesi Kürt sorununa ilişkin barışçıl çözüme değil, çatışmaya dönük bir olasılığın giderek artabileceği vurgulandı. Çatışma ortamının sona erdirilmesi için yeni imza kampanyalarıyla artık bir sonuç alınamayacağı belirtilen toplantıda, DTP’nin seçimde eleştirel bir yaklaşımla da olsa desteklenmesi gerektiği görüşü savunuldu.
DTP’nin bütün eleştirilere rağmen demokratik çözümün en önemli aktörü olduğu belirtilirken, yerel seçimlerde elde edeceği başarının bu anlamda önemli olduğu belirtildi. AKP’nin DTP’yi dışlayıcı tutumunu terk etmesi gerektiğine değinilen toplantıda, yerel seçimlerin referanduma dönüştürülmesinin sakıncalarına da dikkat çekildi.
Toplantıya katılanların önemli bir bölümü, devlet eliyle de olsa Kürtçe yayın yapan TRT 6’nın açılmasını ve üniversitede Kürt dili ve edebiyatıyla ilgili kürsü kurulması girişimini, Türkiye’de yasakçı zihniyete indirilmiş bir darbe ve demokrasi yolunda atılan olumlu adım olarak değerlendirdi.

‘PKK realitesi’

Toplumsal kamplaşmanın giderek derinleştiğinin hatırlatıldığı toplantıda, Kürt sorununun fotoğrafını çekmek, hangi noktada bulunduğunu tespit etmek ve buna göre bir yol haritası çıkarmanın önemi vurgulandı.
“Türkiye etnik çatışmaya doğru gidiyor” savını doğrulayacak gelişmeler olmakla birlikte, Türkiye’nin PKK realitesiyle yüzleşmesi gerektiği, PKK sorununun üzerinden atlanarak çözülemeyeceği ve kalıcı çözüm için diyalog kurulması gerektiği belirtildi.