Siyaset Bir garsonun yükselişi

Bir garsonun yükselişi

23.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir garsonun yükselişi

Bir garsonun yükselişi

Anadolu Kulübü'nde garsonluk yapan Ali Cebeci, trilyonların döndüğü İller Bankası'nın yönetim kurulu üyeliğine atandı

BAŞBAKAN Mesut Yılmaz'ın, bacanağı Önder Doğu'yu Türk Hava Yolları yönetim kuruluna getirmesiyle başlayan tartışmanın ardından, başkent kulislerinin gündemine yeni bir atama yerleşti. Politikacıların akşam saatlerini geçirdiği Anadolu Kulübü'nde önce garsonluk yapan, sonra da kasiyer olarak çalışarak emekli olan Ali Cebeci, trilyonların döndüğü İller Bankası'na yönetim kurulu üyesi oldu.
Hükümetin küçük ortağı DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk'un atamalarla ilgili rahatsızlığı doruk noktaya çıkınca Hüsamettin Özkan, Rifat Serdaroğlu ve Eyüp Aşık'tan oluşan bir komisyon oluşturularak atamaların süzgeçten geçirilmesi ve araştırılması kararlaştırılmıştı. Ancak 3 bin 200'ün üzerinde belediyeye hizmet veren ve her hafta 4 - 5 trilyon liraya imza atan İller Bankası yönetimine Cebeci'nin atanması, tayinlerin ciddiyetsizliğini de ortaya koydu.
18 Eylül 1997 tarihli Resmi Gazete'de atama kararı yayınlanırken, kararnamede onay makamı olarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yanı sıra Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Ecevit, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun imzasının bulunduğu görüldü.
Bazı kilit noktalara ise iktidar partileri içindeki çekişmelerden dolayı atama yapılamıyor. Örneğin Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Devlet Hava Meydanları'nda Genel Müdür ve eksik olan yönetim kurulu üyelikleri yüzünden trilyonluk yatırımlar durmuş. Aynı konu İller Bankası'nda da söz konusu. Bu bankanın iki yönetim kurulu üyesi eksik. Bu nedenle yönetim kurulu üyesi olan genel müdür de atanmış değil. Yasal olarak atanmış görünen Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Kulaksızoğlu bankada yetkili kişi olarak görünüyor. Yönetim kurulu üyeliklerinin birini Maliye Bakanı, diğer üçünü de Bayındırlık Bakanı atayabiliyor. Yönetim Kurulu üyelerinden biri ANAP Kastamonu eski Milletvekili Refik Arslan, bir diğeri de İller Bankası Kanunu'na göre hiçbir şart aranmadan bakan yetkisiyle atanan Anadolu Kulübü'nün eski çalışanı Ali Cebeci.
İller Bankası Yönetim Kurulu üyeliği yapanlar 1. derece 3 bin 600 ek göstergeyle devlet memuru maaşı alıyor.
Başkent siyasi kulislerinde konuşulan bu atamanın öyküsü espiri konusu da yapılıyor. Anadolu Kulübü'nün müdavimi eski ve yeni milletvekilleri, "Ali Cebeci yıllarca bize çok iyi hizmet etti. Özellikle de Yaşar Topçu'nun bir dediğini iki etmedi. En güzel hizmeti ona verdi. Bunun karşılığını da en iyi şekilde aldı" demekten kendilerini alamadı.
Kulislerde Ali Cebeci'nin atanmasının hukuki yanı olmadığı da ileri sürülüyor. Cebeci'nin iki yıllık Açık Öğretim Fakültesi mezunu olduğu, geçmişte hiç devlet memurluğu yapmadığına dikkat çekilerek, 1. dereceden bir göreve atanması için 10 yıllık devlet memuru hizmeti bulunması gerektiği dile getiriliyor. Cebeci'nin konumunun bu şartlara uymadığı belirtilerek başta Demirel olmak üzere kararnameye imza atan diğer yetkililerin hukuki bir skandala da yola çtıkları öne sürülüyor.