Siyaset ‘Böyle öğrenciler bize gerekmez’

‘Böyle öğrenciler bize gerekmez’

06.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Parklarda bankların üzerinde sere serpe yatanlar, aynı Gezi’de olduğu gibi terör estiren teröristler” diyen Erdoğan, öğrenciye en büyük saygıyı duyan iktidarın AK Parti iktidarı olduğunu söyledi

‘Böyle öğrenciler bize gerekmez’

Aslıhan Altay Karataş - Ankara / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Rektörünün arabasının üstüne çıkıp orada tepinen öğrencilerin olduğu bir Türkiye’yi ben kabullenemiyorum. Bize böyle öğrenciler gerekmez. Böyle bir öğrenci olamaz. Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içine sızmış teröristlerdir. Parklarda bankların üzerinde sere serpe yatanlar... Bunlar dışarıdan gelip aynı Gezi’de olduğu gibi buralarda terör estiren teröristler” dedi.

Haberin Devamı

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Erdoğan özetle şunları söyledi:

KAPANMA DÜŞÜNMÜYORUZ: Hali hazırda 71 bin okulumuzun tamamı açıktır. Şu ana kadar sadece 2 okulumuzda karantina uygulamasına gidilmiştir. Vaka durumuna göre bazı sınıflar karantinaya alınabilir ama okul, ilçe veya il çapındaki bir kapanma kesinlikle düşünmüyoruz. Gereken tedbirleri almak suretiyle üniversitelerimizde de eğitim öğretimin kesintisiz sürmesi konusunda kararlıyız.

KAST SİSTEMİ KURDULAR: Türkiye’de yükseköğretim uzunca bir süre toplumun sadece küçük bir kesiminin erişebildiği ayrıcalıklı bir hizmet olmuştu. 1990’ların ortasından itibaren Türkiye’de yükseköğretim katsayı ve başörtüsü yasağı gibi anti demokratik uygulamalarla toplumsal gerilimlerin merkezine yerleşmişti. Kurdukları kast sistemi ile milletin evlatlarını, milletin vergileriyle yapılan kurumlardan dışlayanların sebep olduğu adaletsizlik ve çarpıklık yürekleri sızlatıyordu.

Haberin Devamı

KIZLAR 5 PUAN FARK ATTI: Akademik personel sayımız 70 binden 180 binin üzerine çıktı. Aynı dönemde üniversite öğrenci sayımız da 1,6 milyondan 8,4 milyona yükseldi. Bir zamanlar üniversite kapılarından içeri alınmayan genç kızlarımızın net okullaşma oranının, erkeklerin 5 puan üstüne çıkması eğitim öğretimde hak ve özgürlüklerin geldiği seviyenin işaretidir

İŞÇİSİN SEN İŞÇİ KAL: Teknofest’te ülkemizin dört bir yanından, önemli bir kısmı da lise veya üniversite öğrencisi olan gençlerimizin kendilerine fırsat verildiğinde ne büyük başarılara imza attıklarını görüyoruz. Cem Karaca’nın, “işçisin sen işçi kal” şarkısında dile getirdiği ruh haliyle Anadolu’daki evlatlarımızın önünü tekrar kesmek isteyenlere izin vermeyeceğiz.

EN FAZLA BARINMA SAĞLAYAN ÜLKE: Gelişmiş ülkeleri geride bıraktığımız bir kapasitemiz var. Ülkemizde üniversite eğitimi almak isteyen hiçbir gencimizin barınma veya maddi kaynak sıkıntısı çekmemesi için eşi benzeri görülmemiş adımlar attık. Yurt sayımızı 190’dan 774’e, bu yurtlardaki yatak sayımızı 192 binden 724 bine çıkardık... Eskiden 30-40 kişilik koğuşlarda kalan öğrencilerimiz artık 3-4 kişilik otel standardında odalara sahiptir. Devlet yurtlarının yanı sıra 300 bine yakın özel yurt kapasitesi de mevcuttur. Türkiye 1 milyonun üzerindeki yurt yatak kapasitesiyle, açık ara dünyada yükseköğretim öğrencilerine en fazla barınma imkanı sağlayan ülkedir.

Haberin Devamı

KABULLENEMİYORUM: Bazılarının her konuda olduğu gibi yükseköğretim konusunda da yapılanları takdir etmek gibi bir derdi olmadığını üzüntüyle takip ediyoruz. Hele hele rektörünün arabasının üstüne çıkıp orada tepinen öğrencilerin olduğu bir Türkiye’yi ben kabullenemiyorum. Bize böyle öğrenciler gerekmez... Rektörünüz aracın içinde, siz önünü kesiyorsunuz ve daha sonra da aracın üstüne çıkıp tepinmeye başlıyorsunuz. Böyle öğrenci olamaz. Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içine sızmış teröristlerdir...  Nedir o Allah aşkına? Parklarda bankların üzerinde sere serpe yatanlar. Ya bunlar öğrenci mi? Bunlar dışarıdan gelip aynı Gezi’de olduğu gibi buralarda terör estiren teröristler. Biz öğrenciye en büyük saygıyı duyan bir iktidarız. Göreve geldiğimizde verilen burs 45 liracıktı. Şimdi 650 liraya çıktık. Nereden nereye.

Haberin Devamı

‘Böyle öğrenciler bize gerekmez’

‘Başvurularda yığılma oldu’

Geçen yıl salgın sebebiyle yurtlar kapalı olduğu için bu yıl hem yeni kayıt yaptıranlar hem geçtiğimiz yıl üniversiteye başlayanlar başvuru yaptı. Bu da başvurularda bir yığılmayı beraberinde getirdi. Ama üstesinden gelemeyeceğimiz bir sorunla karşı karşıya değiliz. Pek çok şehrimizde yurtta kalmak için başvuran öğrencilerimizin neredeyse tamamının talebini karşıladık. Halen inşası süren, proje ve ihale aşamasında olan yurt çalışmalarımızla birlikte 110 binin üzerinde yeni yatağı öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Böylece yurt sorununu tamamen çözmüş olacağız.

HİÇBİR MANİ KALMADI: Gençlerimize aylık 570 lira da beslenme yardımı yapıyoruz. Bu yardımdan yurtlarımızda kalan tüm öğrencilerimiz yararlanabiliyor. Hatta bazı şehirlerimizde ‘Komşum’ projesiyle yurtlarda artan yemekler bölgedeki ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmaktadır. Hiçbir evladımızın maddi imkansızlık sebebiyle eğitiminden geri kalmasına izin vermiyoruz. Sonuç olarak bugün artık ülkemizde, üniversite eğitimi almak isteyen gençlerimizin önünde hemen hiçbir mani kalmamıştır. Yeter ki gençlerimiz bu yolda yürüsün.