Siyaset CHP'den siyanür tahlikesi için araştırma istemi

CHP'den siyanür tahlikesi için araştırma istemi

26.07.2011 - 15:06 | Son Güncellenme:

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Türkiye’de siyanür ve benzeri kimyasal maddeler kullanılarak yapılan madencilik faaliyetinin neden olduğu çevre kirliliğinin ve olası kirlilik tehditlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHPden siyanür tahlikesi için araştırma istemi

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve 22 arkadaşı, siyanür ve benzeri kimyasal maddeler kullanılarak yapılan madencilik faaliyetinin neden olduğu çevre kirliliğinin araştırılması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.

Haberin Devamı

-ÖNERGENİN GEREKÇESİ-

Önergenin gerekçesinde, 7 Mayıs 2011’de Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde gümüş üretimi yapılan Eti Gümüş A.Ş.’ye ait tesisin siyanürlü atık su barajındaki setlerden birinin çökmesinin büyük bir çevre kirliliği tehlikesini ortaya çıkardığına işaret edilerek, şöyle denildi:

"25 milyon metreküp atık kapasitesine sahip olan barajda 15 milyon metreküp atık siyanürlü su bulunduğu ve bunun 1 litresinde 1000 mg siyanür bulunduğu iddia edilmektedir. Uzmanlar 1 litrede suda 8 mg siyanür bulunduğunda zehirlenmeye, 20 mg bulunduğunda ise ölümcül sonuçlara yol açtığını belirtmektedir."

-"HASTANE RAPORUYLA BELGELENDİ"-

13 Haziran 2011’de Kütahya’nın Dulkadir köyünden 7 kişinin siyanür zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı belirtilerek, şöyle denildi:

Haberin Devamı

"Bu 7 vatandaştan birine Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi’nde ‘siyanür zehirlenmesi’ teşhisi konulduğu hastane raporuyla belgelenmiştir. Bu arada çok önemli bir gelişme daha yaşanmış, Sağlık Emekçileri Sendikası’nın 14 Haziran 2011’de Dulkadir Köyü’nden alarak Sağlık Bakanlığı İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü’nde tahlil ettirdiği içme suyunda, siyanür ve arsenik oranlarının müsaade edilen sınırın çok üzerinde, ölümcül düzeyde olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu resmi raporla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama yapılmamıştır."

Önergede, ilgili sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının tesiste inceleme yapmasına izin verilmediğine işaret edilerek, "Bakanlıklardan soru işaretlerini giderecek açıklamalar yapılmamakta, bölge halkı ekmeğini ya da sağlığını kaybetmek gibi hayati bir ikilem arasında bırakılmaktadır" denildi.

Ortada araştırılması ve cevaplanması gereken çok sayıda soru olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Anayasanın 17. ve 56. maddelerinde düzenlenen yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakları ile sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının açıkça ihlali anlamına gelen bu mevcut durumdan hareketle ülkemizde benzer yöntemlerle yapılan tüm madencilik faaliyetlerinin incelenmesi için Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılması hayati bir önem arz etmektedir."