Siyaset CHP’nin hedefi ‘büyük ittifak’

CHP’nin hedefi ‘büyük ittifak’

13.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nı, Babacan ve Davutoğlu oluşumlarını katarak büyütmek istiyor. Babacan ve Davutoğlu ile ilgili “aynı pencereden bakıyoruz” ve “yüzde 99 uyumluyuz” açıklamaları kulislerde “açık iş birliği çağrısı” olarak yorumlanıyor

CHP’nin hedefi ‘büyük ittifak’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin öncülüğünü yaptığı Millet İttifakı’nı Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu liderliğindeki oluşumlarla büyütmek için adım atmaya başladı. Kılıçdaroğlu’nun, Babacan ve Davutoğlu ile ilgili “aynı pencereden bakıyoruz” ve “yüzde 99 uyumluyuz” açıklamaları, siyasi kulislerde “açık iş birliği çağrısı” olarak yorumlanıyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, hem referandumdaki “hayır” blokunun hem de Millet İttifakı’nın oluşumunda “oyun kurucu” rolünü üstlenen Kılıçdaroğlu, yeni siyasi tabloda da bu pozisyonunu sürdürmeyi ve ittifakı büyütmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

‘Başka çare yok’

CHP lideri, yeni partiler ile İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında kurulabilecek ve CHP’yi dışarıda bırakabilecek sürpriz ittifakların da önüne geçmek istiyor. Bu çerçevede, Babacan ve Davutoğlu’nun partileri ile İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında tek ya da iki ayrı ittifakın kurulabileceği yönünde yorumlar yapılıyor. Kılıçdaroğlu’nun bu konuda yakın çevresine, “Artık sağ-sol kavramlarını kenara bırakmalıyız. Demokrasiyi savunanlar bir arada olmak zorunda. Başka çare yok” dediği öğrenildi. Bu nedenle, yeni siyasi oluşumlarla iş birliği zemini yakalanmasını sağlamak için artık kamuoyu önünde de sıcak mesajlar veriyor. Kulislerde, CHP’nin içinde olmadığı yeni bir ittifakın kurulmasının ve CHP’nin HDP ile birlikte hiçbir ittifakta yer almayan parti haline gelmesinin, partiyi hedeflerinden uzaklaştıracağı konuşuluyor.

Haberin Devamı

Kurmaylara talimat

Kılıçdaroğlu’nun, bazı MYK toplantılarında kurmaylarına, “Yeni partileri tartışmayın. Olumsuz açıklamalar yapmayın. Bizim hedefimiz iktidar. İktidarı tartışacağız” talimatını verdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun yeni ittifaklarla ilgili ise yakın çevresine, “Artık sağ-sol kavramlarını kenara bırakmalıyız. Demokrasiyi savunanlar bir arada olmak zorunda. Başka çare yok” dediği öğrenildi.

İttifak anketleri

CHP yönetimi, yeni partilerle ilgili kamuoyu araştırmaları da yaptırmaya başladı. Son birkaç ayda yapılan anketlerde, Babacan ve Davutoğlu ile ilgili sorulara da yer verildiği, böylece seçmenin bu oluşumlara desteğinin ölçüldüğü belirtildi. CHP tabanının, Babacan ve Davutoğlu’nun partileriyle bir seçim ittifakı kurulmasına nasıl baktığının da araştırıldığı öğrenildi. Yapılan bir ankette, CHP tabanının yaklaşık yüzde 40’ının “yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu” düşündüğü, ancak bunların tamamına yakınının, “bu yeni partiye oy verir misiniz” sorusuna “hayır” dediği tespiti yer aldı.