Siyaset DSP'nin üçte biri bakan

DSP'nin üçte biri bakan

06.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

DSP'nin üçte biri bakan

DSPnin üçte biri bakan

       DYP Lideri Tansu Çiller'in sürpriz öneresiyle gündeme gelen DSP azınlık hükümeti için bakanlık sayısında azaltmaya gidilmesi planlanıyor. Meclis kulislerine yansıyan bilgiye göre olası bir DSP azınlık hükümetinin "mini" kabinesinde Bülent Ecevit dışında 20 - 25 bakan bulunacak.
       Anayasa gereği üç bakanın bağımsız olacağı hükümette yaklaşık 20 DSP milletvekili yer alacak. Böylece 61 milletvekili bulunan DSP'de her üç milletvekilinden biri bakan olabilecek. Diğer milletvekilleri ise Meclis Başkanlık Divanı, grup yönetimi, Plan ve Bütçe Komisyon üyeliği gibi Meclis'in gözde koltuklarıyla teselli bulacak.
       Ecevit'in başbakanlığındaki DSP azınlık hükümetine ANAP'ın sıcak bakması Meclis kulislerini hareketlendirirken, DSP milletvekilleri de bakanlık hesabı yapmaya başladı. 55. Hükümet'in bağımsız bakanları, İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arif Denizolgun ve Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu'nun milletvekili adayı olmamaları halinde yerlerini koruması beklenirken, görevlendirilmesi durumunda Başbakan Yardımcılığı görevine Ecevit'in sağ kolu Hüsamettin Özkan'ın getirileceği belirtiliyor.
       Ecevit'in 55. Hükümet'te görev yapan 10 isme dokunmayacağı, ancak yer değiştirmeler yapabileceği bildirilirken, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'le Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın koltuklarını koruyacağına kesin gözüyle bakılıyor.
       Kulislerde Ecevit'in devlet bakanlıklarının sayısını azaltacağı, kuruluşların birleştirilerek Hikmet Sami Türk ve Mustafa Yılmaz'ın bakanlıklarına bağlanacağı dile getiriliyor. Kabineye girecek diğer 10 isim için ise çok sayıda aday bulunuyor. Grup Başkanvekili Metin Bostancıoğlu ve Ali Ilıksoy'un da yeni kabinede görev alabileceği savunuluyor.

       Ecevit'in hükümeti kurmakla görevlendirilmesi durumunda bakanlık sayısını azaltarak, partisinin Meclis Başkanlık Divanı ve TBMM komisyonlarında temsilinde sıkıntıya düşmemeyi hedeflediği bildirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda iktidar partisinin çoğunluğu sağlama zorunluluğu nedeniyle DSP bu komisyona 25 isim bildirecek. Bu milletvekilleri başka komisyonlarda görev alamayacak. İhtisas komisyonlarında ise aynı üyeler birkaç üyeliği üstlenebilecek. DSP, TBMM Başkanlık Divanı'nda üç üyeyle temsile devam edecek. Ecevit'in başbakanlığında hükümet kurulursa bakanlık koltuğuna oturamayan milletvekilleri Grup Başkanvekillikleri ve yönetim kurulu üyelikleriyle yetinecek.