Siyaset Duyar sırlarıyla gitti

Duyar sırlarıyla gitti

16.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sabancı suikastının sanığı Mustafa Duyar Afyon Cezaevi'nde "Karagümrük Çetesi" sanıkları tarafından vurularak öldürüldü

Duyar sırlarıyla gitti



AFYON Cezaevi'nde dün sabah bir gardiyanı rehin alan "Karagümrük Çetesi" sanıkları, Sabancı Center'da üç yıl önce Özdemir Sabancı, Melike Hasefe ve Haluk Görgün'ü öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Mustafa Duyar'ı kurşun yağmuruna tutarak öldürdüler. Aynı sanıklar Tansu Çiller'in Başbakan olduğu dönemde örtülü ödenekten para dolandırmakla suçlanan Selçuk Parsadan'ı da başından vurdular. Yanağına isabet eden kurşunla ağır yaralanan ve hayati tehlikeyi atlamamayan Parsadan Ankara Numune Hastanesi'ne sevkedildi.
Afyon Valisi Ahmet Özyurt'un verdiği bilgiye göre olay şöyle gelişti: Koğuşlara saat 07.30'da ekmek dağıtıldığı sırada, A - 2 koğuşunda kalan çete sanıkları, Adem Terim adlı infaz memuruna, başına silah dayayarak, Duyar'ın bulunduğu A - 5 koğuşunun kapısını zorla açtırdı. Başından iki kurşunla vurulan Duyar olay yerinde yaşamını yitirdi.
Bu sırada, karşı koğuştan olup biteni izleyen Parsadan'ın, bağırarak cinayete engel olmaya çalıştığı ancak bir süre sonra A - 6 koğuşuna gelen saldırganların Parsadan'a da tek el ateş ettikleri öğrenildi. Yüzünden yaralanan Parsadan Afyon Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Parsadan'ın burnunun hemen yanından giren kurşunun, kafatasına saplandığı, ancak beyinde tahribata yol açmadığı açıklandı. Parsadan daha sonra Ankara Numune Hastanesi'ne sevkedildi.
Rehin alınan ve koğuştaki cinayete tanık olan infaz memuru Adem Terim ise, yaşadığı şok nedeniyle aynı hastanede tedavi altına alındı.
Duyar'ın cezaevindeki cesedinin morga kaldırılarak otopsi yapıldığı, sonucun Adalet Bakanlığı'nca açıklanacağını bildirildi.
Duyar'ı öldürüp Parsadan'ı da ağır şekilde yaralayan grubun, kamuoyunda "Karagümrük Çetesi" olarak bilinen ve Sibel Can'ın adının karıştığı "santaj kaseti soruşturması" olayıyla ilgili tutuklanan "Nuriş" lakaplı Nuri Ergin'in adamları olduğu açıklandı.
Çete davasından tutuklu bulunan Ahmet Yargüden, Abbas Özcan, Yasin Al, Ömer Kukut, Serkan Erdemli, Emin Alataş ve Sami Tokaş, Duyar'ın cezaevinde evlendiği ve geçen ay doğum yapan tutuklu eşi Semra Duyar'la sık sık beraber olması nedeniyle bu eylemi gerçekleştirdiklerini söylediler. Eylemciler adına, gazetecilerle cep telefonu aracılığıyla görüşen bir isyancı, Duyar'ın "ayrıcalıklı mahkum" muamelesi görmesine tepki duydukları için kendisini hedef seçtiklerini açıkladı.
İstanbul'da yargılandıkları halde 15 gün önce Afyon Cezaevi'ne nakledilen Çete davası mensuplarının, cezaevi savcısı ve Adalet Bakanlığı müfettişlerinin sorularını yanıtlarken de, "Görevimizi yaptık. Söylecek başka bir şey yok" dedikleri öğrenildi.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun ile müfettişler olayla ilgili araştırmalarını sürdürüyor.
Gazetemiz baskıya hazırlandığı saatlerde 600'e yakın tutuklunun bulunduğu cezaevinde isyancı mahkumlar, 3 gardiyanı ellerinde rehin tutuyorlardı. Silahlı olan mahkumların bazı istekleri olduğu ve Adalet Bakanlığı ile Afyon Valiliği arasında bu konuda görüşmeler yaptıkları öğrenildi.
Afyon Valisi Ahmet Özyurt, Mustafa Duyar'ı öldüren mahkumun kimliğinin belirlendiğini söyledi. Özyurt, silahın cezaevine sokulmasında kimlerin yardım ve yataklık yaptığı konusunda soruşturmanın sürdüğünü belirterek, "Silah 7.65 çapında. Olay yerinde 5 - 6 boş kovan bulduk. Silahın cezaevine nasıl sokulduğunu araştırıyoruz" dedi.
Özyurt, çete mensuplarının, "Silahları Cezaevi ikinci Müdürü Mehmet Akıncı'nın yardımıyla temin ettik" şeklindeki ifadelerinin hedef şaşırtma ve cezaevi yönetimini birbirine düşürme amacına yönelik olabileceğini belirterek, "Ancak silahlar, cezaevinden yardım olmaksızın içeriye sokulamaz. Bu konuda çok yönlü soruşturma sürdürülüyor" diye konuştu.