Siyaset Emine Hanım ilk kez locada

Emine Hanım ilk kez locada

30.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde Şeref Locası’nda eşinin yanında yer aldı. Başbakan Erdoğan, CHP ve MHP lideriyle tokalaşmadı.

Emine Hanım ilk kez locada

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ilk kez katıldı; devletin zirvesi böylece ilk kez başörtülü eşleriyle tam kadro Şeref Locası’nda oturdu. Kutlamalara Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki soğukluk damga vurdu.
İlk tören Anıtkabir’de düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkânı, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu bölüme geçti. Törene, Gül’ün yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP lideri Kılıçdaroğlu, yüksek yargı organlarının başkanları, bakanlar, MHP lideri Bahçeli, bir süre önce Ergenekon davasında tahliye edilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal katıldı. Törene BDP ve HDP temsilcilerinin katılmaması dikkati çekti.

Haberin Devamı


Göz göze bile gelmediler
Aslanlı Yol’da yan yana yürüyen Erdoğan ve Kılıçdaroğlu tören boyunca göz göze gelmemeye özen gösterdi. Gül’ün Atatürk’ün mozolesine üzerinde ay ve yıldız bulunan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Anıtkabir’deki törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’nde kutlamaları kabul etti. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Orgeneral Özel, CHP lideri Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ile Ergenekon davasından tahliye olan CHP milletvekili Haberal katıldı.

Haberin Devamı


Locada eşler tam kadro
AKM’de saat 11.15’te başlayan törende ise Şeref Locası’nda Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, Başbakan ve eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve eşi Kamuran Özel birlikte oturdu. Hayrünnisa Gül, geçen yılki törene de katılmıştı. Ancak, Emine Erdoğan ile Gülten Çiçek ise ilk defa 29 Ekim’de Şeref Locası’nda yer aldı.
Şeref Locası’nın ilk sırasında Gül, Çiçek, Erdoğan ve Özel eşleri ile birlikte otururken CHP lideri Kılıçdaroğlu ise yalnız oturdu. Protokol sıralamasının eşlerin yan yana oturma şekline göre yapıldığı gözlendi. Emine Erdoğan, Hayrünnisa Gül ile Kamuran Özel’i sarılarak öptü. Törene daha önce yalnız gelen korgeneraller de eşleriyle katıldı. Gül, resmi geçidi ayakta izledi.

‘Emanetinize sahip çıkıyoruz’

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk’ün mozolesine üzerinde ay ve yıldız bulunan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk koyduktan sonra tören heyetiyle Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Milletimizin yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıldönümünü büyük bir çoşkuyla kutluyoruz. Önderliğinizde kurtuluş destanını yazan milletimiz, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedefi doğrultusunda sarsılmaz bir irade ve
kararlılıkla ilerlemektedir. Bir asra yaklaşan Cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde bugün Türkiye’nin her alanda yükselen bir ülke ve küresel bir cazibe merkezi haline gelmesinin gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin görkemli başarılarıyla övünüyor, emanetinize kararlılıkla sahip çıkıyor, kazanımlarımızı yeni hamlelerle daha da yukarılara taşımak için azimle ve inançla çalışıyoruz. Cumhuriyet Bayramı’nda millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

Haberin Devamı

Emine Hanım ilk kez locada

Tokalaşmadılar

Çankaya Köşkü’ndeki töreni başlamadan önce CHP lideri Kılıçdaroğlu, Orgeneral Özel ile sohbet etti. Başbakan Erdoğan, yerine geçerken Kılıçdaroğlu’nu görmezden gelerek, doğrudan Özel’in elini sıktı. Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile de tokalaşmadı. Erdoğan, AKM alanında düzenlenen törende de Şeref Locası’nda aynı sırada oturdukları Kılıçdaroğlu ile tokalaşmadı.

Bayar’ın aracıyla geldi

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül’ün törende 1957 model Cadillac marka üstü açık makam aracı kullandı. Tören aracına, süvariler ile Köşk korumasında yeni bir konsept oluşturan Osman Çangal’ın yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanlığı’nın motosiklet timi de eşlik etti.
Türkiye İş Bankası tarafından Cumhurbaşkanlığı’na armağan edilen 1936 model Cadillac 80 model otomobili Atatürk, 1936-1938 arasında kullanmıştı. Bu araç, o dönemin en gösterişli otomobillerinden biriydi. Bu araç bugün Anıtkabir’de sergileniyor.
Gül’ün törende kullandığı araç ise DP iktidarı döneminde Celal Bayar’ın Cumhurbaşkanlığı sırasında Cumhurbaşkanlığı’nın envaterine kaydedildi. Araç, bugüne kadar yaklaşık 68 bin kilometre yaptı. Araç, Bayar’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde ABD’den sıfır kilometrede alındı. Tarihi araç, 1969’a kadar Köşk’te cumhurbaşkanlarının makam aracı olarak kullanıldı.

Doğum günü kutlaması

Tören sırasında gazeteciler, 29 Ekim doğumlu olan Gül’e doğum gününü kutlayıp kutlamayacağını sordu. Gül, “Kutlamayı hep beraber yapıyoruz” dedi.