Siyaset Erdoğan’ın üçüncü yılı

Erdoğan’ın üçüncü yılı

28.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

28 Ağustos 2014’te göreve başlayan 12’nci Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 yıllık sürede yaşadığı en kritik olay 15 Temmuz’daki darbe girişimi oldu. Erdoğan 16 Nisan referandumunun ardından partisinin başına geçerek partili cumhurbaşkanı sıfatı kazandı

Erdoğan’ın üçüncü yılı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevinde “üçüncü” yılını tamamladı. Bu süre içinde en önemli olay FETÖ’nin darbe girişiminin engellenmesi oldu. Erdoğan, anayasa değişikliği halk oylamasının ardından kurucusu olduğu Ak Parti’nin Genel Başkanlığı görevine ikinci kez seçildi ve partili ilk Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007’deki anayasa değişikliğinin ardından, Türkiye’nin doğrudan halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de 12. Cumhurbaşkanı olarak 28 Ağustos 2014’te göreve başladı.
Darbe engellendi
3 yıllık görev süresi boyunca birçok olay da yaşanırken en önemli gündem FETÖ’nün darbe girişiminin engellenmesi oldu. Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te bulunduğu otele de FETÖ’cü teröristler tarafından operasyon düzenlemişti. Erdoğan, otelden bir canlı yayına bağlanıp ayrıca gazetecilere açıklama yaparak, Türk halkını darbecilere karşı meydanlara davet etmişti. Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara inen ve darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasını sağlayan vatandaşlar, 10 Ağustos’a kadar meydanlarda, “demokrasi nöbeti” tuttu.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından siyasi partilere yönelik birlik ve beraberlik çağrısı yapan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kendisinin başkanlığında, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılımıyla bir toplantı düzenledi. Erdoğan, bu toplantının ardından darbeye karşı demokrasi nöbeti tutan vatandaşları da, “Demokrasi nöbetini taçlandırmak üzere” Yenikapı’da büyük mitinge davet etti.
Erdoğan, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere gittiği şehirlerdeki şehit ailelerini eşi Emine Erdoğan ile ziyaret ederek, sıkıntılarını dinledi ve onlara hiçbir zaman yalnız olmadıklarını söyledi.
Rusya’ya çifte ziyaret
Cumhurbaşkanlığı görevine gelişinin üçüncü yılı olan 2017’de çok sayıda yurtdışı ziyareti yapan Erdoğan, resmi ziyaret, zirve ve genel kurul katılımları kapsamında 18 ülkeye gitti. Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’a 2017’deki ilk yurtdışı programı kapsamında resmi ziyaretlerde bulunan Erdoğan, mevkidaşlarıyla görüşmelerinin yanı sıra üç ülkede de iş forumlarına iştirak ederek, katılımcılara hitap etti. Mozambik’i ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, ocak ayındaki Afrika ülkelerini ziyaretin ardından şubat ayında da Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar’a resmi ziyaretlerde bulundu. Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek, “Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 6. Toplantı”sına katılmak üzere Rusya’yı da ziyaret etti. Ayrıca Erdoğan, 3 Mayıs’ta Putin ile görüşmek üzere tekrar Rusya’ya ziyarette bulundu.
Yurt dışı ziyaretlerinin yanı sıra Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarını da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladı. Erdoğan’ın konukları arasında, Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Khalifa, Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nişani, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Taçi, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi Muhammed Farmajo, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma ile Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo da yer aldı.

Yeniden Ak Parti’de

Türkiye, 16 Nisan 2017’de yapılan referandumla anayasa’da değişikliğe gitti. Erdoğan, 2 Mayıs’ta Ak Parti Genel Merkezi’ne gelerek üyelik beyannamesini imzaladı ve Ak Parti’ye üye oldu. Ak Parti’nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Erdoğan, 998 gün sonra kurucusu olduğu partiye yeniden Genel Başkan oldu. Erdoğan, böylece anayasa değişikliği halk oylamasının ardından, kurucusu olduğu Ak Parti’nin genel başkanlığı görevine ikinci kez seçildi.

Muhtarlarla 39 toplantı

Her fırsatta yurt gezisi yapan Erdoğan, 2016’da sivil toplum kuruluşları, meslek grupları, akademisyenler, şehit aileleri, gaziler ve muhtarları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladı. Muhtarların katıldığı ve 39 kez gerçekleşen toplantılarda Erdoğan, gündeme ilişkin değerlendirme ve istişarelerde bulundu.

Haberin Devamı