Siyaset Erdoğan, İstanbul’daki kar esaretiyle ilgili konuştu: Tam anlamıyla bir basiretsizlik

Erdoğan, İstanbul’daki kar esaretiyle ilgili konuştu: Tam anlamıyla bir basiretsizlik

27.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul'daki kar çilesine ilişkin ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İBB yönetimine tepki göstererek, "İstanbul’a yakışmayacak görüntüler ortaya çıktı. Bu tam anlamıyla bir basiretsizliktir, siz kar yağdıktan sonra tedbir alamazsınız" dedi.

Erdoğan, İstanbul’daki kar esaretiyle ilgili konuştu: Tam anlamıyla bir basiretsizlik

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da yaşanan kar esareti için "İstanbul’a yakışmayacak görüntüler ortaya çıktı. Bu tam anlamıyla bir basiretsizliktir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan, NTV-Star TV özel yayınına konuk oldu. Çankaya Köşkü’nden yapılan ve Cumhurbaşkanlığı'na ait sosyal medya hesaplarından da canlı olarak paylaşılan yayında Erdoğan, özetle şunları söyledi:

İSTANBUL'A YAKIŞMAYAN MANZARA: Son kar yağışının etkileri anlamında maalesef özellikle İstanbul’a yakışmayacak görüntüler ortaya çıktı. İstanbul’da belediye başkanlığı yapmış bir insanım. İstanbul’un neresinde ne var sıkıntılar nelerdir bunları bilen birisiyim. Tuzlanmayan yollarda araçlar kilometrelerce kuyruklar oluşturursa herhalde bunun sorumlusu ya da sorumluları vardır. Bunlar da bellidir. Ne yazık ki daha önceki uygulamaları bile devam ettiremeyen bir yönetim elinde İstanbul. Vatandaşlarımız saatlerce yollarda mahsur kaldı. Daha önceki yılların altında bir miktarda kar yağışı söz konusuydu üstelik. Buna rağmen bu sorunun gereken yol tuzlama ve yol açma çalışmalarının yapılmamasından kaynaklandığını ilçe belediyelerinden de dinledik.

Haberin Devamı

BAKANLARIMI GÖNDERDİM: Bu tam anlamıyla bir basiretsizliktir, siz kar yağdıktan sonra tedbir alamazsınız. Kış mevsimine girerken bütün tedbirleri almalısınız. Biz İstanbul’umuzu kaderine terk edemeyiz. Çalışmaları koordine etmeleri için İçişleri ve Ulaştırma bakanlarımı hemen o gece İstanbul'a gönderdim yarım civarı. İstanbul’da yerinde çalışmaları koordine etmelisiniz, bu çalışmalar içinde yerinizi almalısınız dedim. Her iki bakanım da benzini mi bitmiş bir aracın, ulaştırma gayretine girdiler. Yiyecek noktasında sıkıntı mı var ulaştırma gayretine girdiler. Siz böyle bir zamanda bu adımları atmak durumundasınız, fakat bu hazırlıkların daha öncesinden yapılması lazım.

GECE 3'E KADAR TAKİP ETTİM: Siz belediyenizde insanları dışarı döker İstanbul’u tanımayan insanları boca ederseniz, işte böyle sıkışır kalırsınız. Karayolları Genel Müdürlüğü, AFAD, Kızılay ve valilikler ile koordineli olarak müdahele edilerek insani ihtiyaçların karşılanması sağlandı. Gece 3’e kadar takip ettim sürekli arkadaşlarımla irtibat halinde oldum, koordine ederek izledim. Arkadaşlarımızın da bizzat İstanbul’a vararak bizzat işin başında durarak takip etmeleri bizi rahatlattı.

Haberin Devamı

DOĞRU DEĞİL: ("İBB'nin projelerine onay verilmiyor" iddiası) Ortada doğru olmayan ifadeler var. Bir yalan söz konusu. İBB kalkıp Cumhurbaşkanlığı’ndan veya Plan Bütçe Başkanlığı'ndan talepte bulunur, incelemeleri yapıldıktan sonra da gereken karar alınır. Tabi bunların ödenme süreçleri bellidir. Şehirlerine hizmet etme gibi dertleri, gayretleri olmayanlar ne diyor ‘engelleniyoruz’. Milletime böyle bir şeyin olmadığını somut rakamlarla anlatmak istiyorum. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere muhalefet belediyelerinin bütçeden aldıkları pay 2019 yılından bugüne 2 kat artırılmıştır. AK Parti, MHP ve diğer belediyelerde artış aynı orandadır. İBB, 2019’da 13 milyar 848 milyon lira merkezi idareden pay alırken, 2021’de 25 milyar 376 milyon liraya çıkmıştır. Düşmüş mü artmış mı? Görüldüğü gibi mesele genel bütçeden alınan payın adaletsiz haksız dağıtımı değildir. Tam tersine gayet adil, hakkaniyete, hukuka uygun bir dağılım söz konusudur. Mesele tüm vaktiyle, kalbiyle, zihniyle hizmet etme kabiliyetine sahip olup olmama meselesidir. Eğer bu azme sahipseniz hiçbir engel sizi alıkoyamaz.

Haberin Devamı

KOSKOCA BİR YALAN: Kar, tipi olacak Tayyip Erdoğan gidip evinde yatacak, yok öyle şey. Biz bütün belediyelerle beraber AKOM’da karargah kurar, İstanbul’u izlerdik. Bütçe meselesine gelirsek, Cumhurbaşkanı CHP belediyelerini engelliyor iddiası koskoca bir yalandır. Çünkü Cumhurbaşkanlığı sadece dış kredilerin değerlendirilmesini yapar. Yurt içi borçlanma kararını belediyenin kendileri verir, konunun hükümet ile ilgili yoktur. İş yapmak istiyorsanız kimse sizin önünüzü kesemez.

‘Doğal gaz akışı tekrar devam edecek’

Biz İBB değiliz. Bizim İran’a borcumuz kesinlikle söz konusu değil. Bu iddialar yalandır ve Cumhurbaşkanı İbrahim beyle yaptığım görüşmede de kendilerine söyledim. Onlar bir arızadan ötürü bu işi 10-15 gün erteleme durumları olacağını söylediler. Şu anda İran’da da kış şartları çok sert. Bütün bunlarla beraber en kötü şartlarda bir 10 gün esneme yaparsak bu süreci atlatırız dedi Sayın Cumhurbaşkanı. 10-15 gün içerisinde bu doğal gaz akışı tekrar devam edecek.

Haberin Devamı

Kamu bankalarına gidin: Özel bankaların bu konuda hâlâ sömürü çarkını devam ettirme gayretinin olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarıma diyorum ki kamu bankalarına gidin ve böyle bir sömürü çarkı içerisine girmeyin.

TL MEVDUAT 203 MİLYAR: Türk lirası cinsinden enstrümanları artırmak, vatandaşlarımızın kur oynaklığında mağdur olmaması adına kur korumalı Türk Lirası Mevduat sistemini uygulamaya aldık. 25 Ocak itibarıyla 203 milyar lirayı aşmış durumda, 58 milyar lirası da döviz hesaplarından dönüşen tutar.

KAMU İŞÇİLERİNE EK ZAM: İşçilerimizin toplu sözleşmede aldıkları zammın üzerine ortaya çıkan enflasyon farkı zaten eklenecektir. Buna yüzde 2.5'luk bir artış daha ilave ediyoruz. Böylece işçilerimizin ücretlerine yüzde 28'i bulan bir artış sağlamış oluyoruz.

‘Hitabımın muhatabı Sezen Aksu değil’

(Camideki konuşması) Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu Türk müziğinin önemli bir ismidir. Ama diğer taraftan ben ülkenin Cumhurbaşkanı olarak insanımızın, hangi inançtan olursa olsun, kutsalına laf edilmesine müsaade etmem. Burada sadece Hz. Adem ile Havva validemiz değil, aynı zamanda Meryem validemize de hakaret var. Dilini koparma ifadesini bir kişinin şahsına değil, kutsallarına karşı hakaretine dönük bir tavır olarak ifade ettim.

SEDEF KABAŞ’IN HAKARETİ: Buradaki hakaret her şeyden önce şahsımla ilgili değil, temsil ettiğim makama yöneliktir. Devletin, devleti yöneten Cumhurbaşkanının ve Cumhurbaşkanlığı makamının hedef alınması burada söz konusu. Bulunduğum makam korumayı gerektiriyor. Bizim bunlara prim vermemiz söz konusu olamaz. Hukuk neyi gerektiriyorsa, sonucu ne olursa olsun, burada gereği yapılacaktır. Bunun ifade özgürlüğüyle alakası yoktur. Bu suç cezasız kalmayacaktır.

HABLEMİTOĞLU SUİKASTI: MİT uzunca süredir bu suikastın katil zanlılarından olan Nuri Gökhan Bozkır’ın izini sürüyordu. İstihbaratımız Ukrayna’da saklandığını tespit etti ve bu şahsın yakalanarak ülkemize getirilmesi konusunda Zelenskiy ile de, önceki devlet başkanlarıyla da konuştuk. Bu kişi ülkemiz yargısına hesap veriyor.