Siyaset Gerekçe: Türban

Gerekçe: Türban

05.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türban ve Merve Kavakçı’nın eylemlerine ağırlıklı olarak yer verilen kararda, FP’nin, RP’nin kapatılması kararını gözardı ettiği bildirildi. Kararla, Ilıcak ve Sobacı’nın da vekilliği düştü...

Gerekçe: Türban

Anayasa Mahkemesi, Fazilet Partisi’ni kapatma gerekçesini açıkladı
Gerekçe: Türban

Türban ve Merve Kavakçı’nın eylemlerine ağırlıklı olarak yer verilen kararda, FP’nin, RP’nin kapatılması kararını gözardı ettiği bildirildi. Kararla, Ilıcak ve Sobacı’nın da vekilliği düştü...

ABDULLAH KARAKUŞ / ERSAN ATAR

Anayasa Mahkemesi, FP kararının gerekçelerini tamamlayarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Gerekçeli kararda ağırlıklı olarak türban ve Merve Kavakçı’nın eylemlerine yer verilirken, "FP’nin, RP’nin kapatılması kararını gözardı ettiği, partinin totaliter rejimlere yakınlaştığı" kaydedildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de sık sık atıfta bulunulan kararda şu mesajlar ve tespitlere yer verildi:
• USLANMADILAR: Daha önce RP ile ilgili kararda laikliğe ilişkin Anayasa ve yasa kuralları ile Anayasa Mahkemesi kararları gözardı edilerek resmi daire ve üniversitelerde türban ve başörtüsü kullanmaya teşvik eden konuşmaların laik düzen karşıtları için bir mesaj oluşturduğu belirtilmesine karşın davalı parti türban ve başörtüsü konusunu belirlediği politikalara temel almakta bir sakınca görmemiş ve bu konulardaki görüşleri bilinen Merve Kavakçı’yı seçilebileceği bir yerden aday göstererek milletvekili olmasını sağlamıştır.
• LAİKLİĞE AĞIR İHLAL: Merve Kavakçı ve O’nu seçimlerden önce ve sonra açıkça destekleyen Nazlı Ilıcak aracılığıyla ulusal iradenin gerçekleştiği TBMM’ye taşınarak tüm milletvekillerinin ayakta alkışladığı bir görüntü içinde eyleme dönüştürmüşlerdir... Türkiye Cumhuriyeti’nde özel bir yeri ve önemi bulunan laiklik ilkesi ağır biçimde ihlal edilmiştir. Partinin uygulamaya koyma olanağı gözetildiğinde, bu durumun laik demokratik düzen için ne denli önemli bir tehlike oluşturduğu açıktır.
• KIŞKIRTMAK ALIŞKANLIKLARI: FP’nin genel başkanı dahil tüm yöneticilerinin, milletvekili ve belediye başkanlarının, vatandaşları dinsel inançlarını sömürerek laik devlet düzeniyle çatışmaya sokabileceklerinin bilincinde olarak kamu kurumlarında ve üniversitelerde başörtüsü ile çalışma ve öğrenim görmenin vazgeçilmez bir insan hakkı olduğu, yasaklar getiren mevzuatı uygulayan kamu görevlilerinin laikliğe aykırı davranışta bulunarak suç işledikleri iddiasıyla halkın bir bölümünü devlete karşı kışkırtmayı alışkanlık haline getirdikleri belirtilmiştir.
• TOTALİTER REJİME YAKINLAŞMA: Demokratik bir toplumda çeşitli din gruplarının veya aynı dine mensup olmakla birlikte farklı düşünenlerin inanç özgürlüklerinin aralarında bir ayırım yapılmaksızın korunması zorunludur. Bunu engelleyen siyasi partilerin kapatılması ise sosyal bir gereksinimin sonucudur. Kuşkusuz bu gereksinim yalnız partilerin dinsel kurallara dayalı bir devlet modeli benimsemeleri ile değil, totaliter ideolojilere yakınlıklarıyla da ortaya çıkabilir.
• AVRUPA’DA DA KABUL GÖRMEZ: İnsan Hakları Avrupa Komisyonu ve Divan pek çok kararında demokrasiyi yok etmeyi amaçlayan düşünce beyanını parti kapatma nedeni olarak kabul etmiştir. Amaçlarına ulaşmak için demokrasi ile hak ve özgürlükleri araç olarak kullandıkları kanıtlanan siyasi partilerin; bu eylemleri nedeniyle kapatılmalarından Anayasa ve ulusal üstü kurallara aykırılık yoktur.

İki vekile siyaset yasağı
AKP’li Abdullah Gül gibi isimlerin FP’de iken yaptığı konuşmalarının kapatma gerekçesi olamayacağı belirtilen gerekçeli kararla birlikte halen AKP’ye yakın olan bağımsız milletvekilleri Nazlı Ilıcak ile Bekir Sobacı’nın Meclis Üyeliği resmen düşecek. Eski milletvekilleri Ramazan Yenidede ve Mehmet Sılay’ın da 5 yıllık siyasi yasak dönemi başlayacak.





SİYASET