Siyaset 'Hava harekâtıyla sınırlı kalmayacak'

'Hava harekâtıyla sınırlı kalmayacak'

22.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik harekatla ilgili Biden ya da Putin ile herhangi bir görüşme yapılmadığını vurguladı. Erdoğan, “İcazetli çalışmıyoruz, bir adım atacaksak bunun kararını biz veririz” dedi.

Hava harekâtıyla sınırlı kalmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pençe-Kılıç Hava Harekatı’nın ardından bir kara harekatının da başlayabileceğinin sinyalini verdi. Katar ziyareti dönüşü gazetecilerin gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BOŞUNA ‘BİR GECE ANSIZIN’ DEMEDİK: (Pençe-Kılıç Hava Harekatı kara harekatıyla devam edecek mi?) Bu operasyon böyle rastgele -acaba kim ne der, nasıl olur diye- düşünülerek yapılmış bir harekât değil. Eğer ülkemize, topraklarımıza birileri rahatsızlık veriyorsa, bunlara bedelini ödetiriz. Nitekim şu anda da birçok saldırı planlaması içinde olan veya bu tür saldırıları gerçekleştiren, tehdit oluşturan terör örgütleri var güneyimizde. ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ derken bunu boşu boşuna söylemedik. Beklenen, tasarlanan, planlanan saat geldiği anda bu adımlar atıldı. Gece yapılan operasyon da bunun bir tecellisiydi. Terör örgütlerinin zararsız hale getirilmesi, yok edilmesi güvenlik güçlerimizin olmazsa olmaz görevidir. Bunun sadece bir hava harekatıyla sınırlı kalması da söz konusu değil. Burada ne kadarlık bir güç Kara Kuvvetleri’nden de buna katılması gerekir; bunu da zaten ilgili birimlerimiz, Savunma Bakanlığımız, Genelkurmayımız birlikte kararını verirler; istişaremizi yaparız, ondan sonra da adımlarımızı buna göre atarız. Zaten burada varlık gösteren ülkelerle de biz diplomatik ilişkilerimizi yaparak adımlarımızı ona göre attık ve atıyoruz.

Haberin Devamı

SÜREKLİLİĞİ OLACAK: (Operasyon gündeminde Ayn El Arap’ın (Kobani) Fırat Kalkanı bölgelerine dahil edilmesi var mı?) Her zaman zaten o bölge hedefler arasında yer almıştır ve atılan adım da zaten buna göre atılmıştır. Ruslarla da 2019’da Soçi’de yapılan bir anlaşmamız var. Onların bölgedeki teröristleri temizleme sorumlulukları vardı. Maalesef birçok kez kendilerine hatırlatmamıza rağmen bunu yapmadılar, yapamıyorlar. Biz de bunlara karşı sessiz kalmayacağımızı, herhangi bir şekilde kendileri yapamadığı takdirde oradaki teröristlere karşı adım atacağımızı söyledik. Bu çerçevede Kobani’de yuvalanan teröristlere karşı 12 hedefi vurmak suretiyle orada etkisiz hale getirdik. Bu harekatın sürekliliği söz konusu.

İCAZETLİ ÇALIŞMIYORUZ: (Biden ve Putin ile operasyona ilişkin konuştunuz mu?) Operasyonla ilgili ne Sayın Biden’la ne Sayın Putin’le herhangi bir görüşme yapmış değiliz. Fakat bizim her an bu bölgede bu tür şeyleri yapabileceğimizi zaten Sayın Biden da Sayın Putin de biliyor. Türkiye’nin güvenlik teşkilatı, bizler icazetli çalışmıyoruz.

Haberin Devamı

TAVİZ VERMEYİZ: Binlerce araç, gereç, mühimmat, silah bütün bunları Suriye’deki terör bölgesine maalesef bu Amerika göndermiştir. Bu Sayın Obama döneminden itibaren olmuş, Sayın Trump döneminde sürmüş, Sayın Biden döneminde de devam etmektedir. Ben bunları Sayın Biden’la da paylaştım. ‘Siz buradaki terör örgütlerine bu destekleri vermek suretiyle bizi sıkıntıya sokuyorsunuz. Tabii biz bu sıkıntıları yaşayamayız. Gerektiğinde bunlara gereken cevabı da vermek durumunda kalacağız’ dedim. Bir şey söyleyemiyorlar. Biz de gerekeni yaptık, yapmaya da yine devam edeceğiz. Buralardan asla taviz veremeyiz.

TERÖRİSTLER AVUCUMUZDA: (İstiklal Caddesi saldırısı) Düşünün, öyle bir güvenlik teşkilatı ki 12 saat içerisinde işin failini ve bunların bağlantılı olduğu bütün kişileri, iltisaklı olduğu 50’ye yakın kişiyi yakalamıştır. Bunlar yapıldığı halde kalkıp parlamentoda abuk sabuk açıklamalar yapıyorlar. Bundan sonra da sizin beraber dayanışma halinde olduğunuz bu teröristler her zaman için er veya geç ama bizim avucumuzun içindedir. Ben güvenlik teşkilatımızla iftihar ediyorum.

Haberin Devamı

‘Marketlere ağır yaptırım geliyor’

(Marketlerin “fırsatçılık terörüne” sert tedbirler gelecek mi?) Biz hukuk devletiyiz. Soruşturmalar neticesinde gerekli adımları attık, atarız. Hazine Maliye ve Ticaret Bakanlıklarımız hassasiyetle takip ediyor. Bu noktada kontroller çok daha farklı uygulamalarla devam edecek. Çünkü para cezası demek ki bunları ıslah etmiyor. Para cezasının dışında atılacak adımları da ilk Kabine toplantımızda masaya yatırırız ve oradan da bunların üzerine ayrıca gideriz. Değişik öneriler var. Bütün mesele yaptırımın çok daha ağır olması. Bu bunlara ürkütücü gelebilir. Bunu halletmek lazım.

REZERV 123 MİLYAR DOLAR: Merkez Bankası’nın döviz rezervi 123 milyar dolara ulaştı. Bu ay sonuna kadar döviz rezervimiz belki 130 milyar doları bulacak. Başbakanlığım döneminde döviz rezervimiz 135 milyar dolara kadar çıkmıştı. Biz bunu yeniden evvel Allah yakalayabiliriz, üstüne de çıkabiliriz.

Haberin Devamı

‘Sayın Akşener’in kendisini gözden geçirmesi lazım’

(İYİ Parti’ye çağrısı ve Akşener’in ‘Kumar masasında olmadık, olmayacağız’ açıklaması) Böyle bir cevap mı olur? 6’lı masa alışveriş yapmıyor mu? Bir bana, bir sana demiyor mu? Hatta ‘Şu kadar bakanlık filancaya verilebilir’ denmiyor mu? Kumar budur... Cumhur İttifakı’nın attığı bu adımı nasıl bir kumar oyunuyla özdeş hale getirmek istersin? Bu olacak iş mi? Onun için Sayın Akşener’in kendisini ve yanındakileri bir gözden geçirmesinde fayda var... Sayın Bahçeli’nin Samsun mitingi tek kelimeyle muhteşemdi. Oraya gelenler, kumar masasında olanlar değil, oraya gelenler halk, vatandaş.

BARAJ AÇILIŞINA GELSİNLER: Yusufeli Barajı’nın açılışını yapıyoruz. Bay Kemal, arzu edersen sen de gel. Sayın Akşener de gelsin. Oradaki coşkuyu görsünler. Sonradan özel olarak gelmeyi arzu ediyorlar, aynen TOGG’da olduğu gibi. Açılışa gelmediler, sonra ziyarete gelebilir miyiz diye haber gönderdiler. Memnuniyetle ‘gelsinler görsünler’ dedik. Biz kıskanmayız, yeter ki gelsinler.

‘Hayırlısıyla görüşmeleri yaptık’

Mısır ile bir süreç başlayabilir demiştik. Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık. Temennim odur ki, önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz. Çünkü olaya ben şöyle bakıyorum, Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik. İnşallah fevkalade bir hal olmadıktan sonra bu adımı hayırlısıyla atarız. Bizim tabii kendilerinden tek isteğimiz; bu görüşmelerle birlikte, bize karşı Akdeniz’de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim, onunla yolumuza inşallah devam edelim.

Akar’dan bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefonda görüşerek, karadan ve havadan vurulan hedeflere, devam eden faaliyetlere ve etkisiz hale getirilen teröristlere ilişkin bilgi aldı. Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarıyla birlikte Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geldi. Harekat Merkezi’nde sahadaki son duruma ilişkin brifing alan Akar, daha sonra Erdoğan ile telefonda görüşerek karadan ve havadan vurulan hedeflere, devam eden faaliyetlere ve etkisiz hale getirilen teröristlere ilişkin bilgi verdi. Erdoğan da Akar ve beraberindeki TSK komuta kademesinin yer aldığı toplantıda, talimatlar vererek Mehmetçiğe başarı dileklerini iletti.