Siyaset HDP de gensoru veriyor

HDP de gensoru veriyor

20.05.2014 - 16:30 | Son Güncellenme:

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Soma’daki maden faciasıyla ilgili Başbakan Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında gensoru vereceklerini bildirdi.

HDP de gensoru veriyor

HDP Grup Toplantısı’nda gündem Soma’daki maden faciası oldu. HDP Eş Genel Başkanlar Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ile milletvekilleri maden faciası nedeniyle siyah kurdele taktı. Grup toplantısında, maden faciasında yaşamını yitiren maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Partisinin grup toplantısında bir konuşma yapan Ertuğrul Kürkçü, Soma’da yaşamını yitiren maden işçilerin yakınlarına baş sağlığı diledi. Kürkçü, “Orada hayatlarını kaybeden maden emekçilerinin kitle halinde yok edilmelerine yol açan bütün şartlar karşısında onların uğradıkları felaketin hem paylaşımcısıyız, hem de bunun hesabını sormak için buradayız. Hayatını kaybedenlerin aileleri emin olsun ki hiç kimsenin hakkı yerde kalmayacaktır” dedi.
Kürkçü, partisinin grup toplantısına maden faciasından sağ kurtulmuş maden işçilerinin katılacağını ancak, işçilerin Soma’dan çıktıktan sonra seyahatlerini yarıda kesmek zorunda bırakıldığını iddia etti. Hükümetin Soma’daki maden kazasıyla ilgili gerçekleri gizlediğini öne süren Kürkçü, “Soma’da tam olarak ne oldu bilmiyoruz. Hala tam gerçek açıklanacak. Ama açıklanacak bu gerçek de hükümet gerçeği olacak. Hükümet ilk günden beri bağımsız bir gözlem yapılmasına imkan verecek koşulları ortadan kaldırdı. Soma’ya neredeyse ilan edilmemiş bir sıkıyönetimle el koydu” dedi.

"İNANDIRICI"
Kürkçü, Soma’ya gittiklerinde halkla konuştuklarını ve halkın AFAD ile hükümetin verdiği sayıların kendileri için inandırıcı olmadığını söylediklerini kaydederek, “Hala Soma’da köylerde hayatlarını kaybettikleri halde ortaya çıkartılmamış madencilerin olduğuna dair bir inanış var. Bu inanışı gidermek için yapılacak tek şey sorunun hakiki gerçekliğini tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktan ibarettir. Şu anda ortada sadece devlet gerçeği var” şeklinde konuştu.
Soma’da sivil kriz masasının kurulduğunu dile getiren Kürkçü, “Ne zaman sivil krizi masası rakamları yayımlayacak o zaman bir gerçek bilgiye kendimizi ulaşmış sayacağız” dedi.
Başbakan’ın “Sorumlusu kimse ortaya çıkarılacaktır” şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Kürkçü, “En başta siz sorumlusunuz. İstifa diye bir müessese var. Edebilir misiniz? Edemezsiniz. Çünkü siz yolsuzluklarınızı ört pas etmek için o koltukta oturmak mecbursunuz” ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan’ın Soma’da yaptığı açıklamalarını hatırlatan Kürkçü, “Bunlar kader meselesi değildir. Bunların hepsi siyaset meselesidir. Siyasetle gelen siyasetle gidecektir. Göreceğiz hep beraber. Madem bu olay kader meselesiyle bin 500 koruma almadan benim gibi çık Kızılay Meydanı’nda yürü göreyim bakalım” diye konuştu.

HDP’DEN BAŞBAKAN VE BAKANLAR HAKKINDA GENSORU
Soma’daki maden faciasının sorumlusunun hükümet olduğunu öne süren Kürkçü, Başbakan Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında gensoru vereceklerini bildirdi. Kürkçü, “Bu hafta içerisinde Meclis gündemine gelecektir. Başbakan ve bakanlarıyla, onların sermayedarlarıyla Meclis kürsüsünde hesaplaşacağız” dedi.
“Erdoğan ile El Kaide arasında bana sorarsanız hiçbir fark kalmamış gibidir” diyen Kürkçü, şunları söyledi:
“El Kaide herkesin öbür dünyada mutlu olacağını düşündüğü için hem kendilerini hem de karşı karşıya olduklarını öte dünyaya göndermek için çalışıyorlar. Tayyip Erdoğan da işçileri öbür dünyaya göndermeye kendisi de bu dünyanın nimetlerinden istifade etmeye çalışıyor. Ama elinde sonunda Tayyip Erdoğan için de El Kaide için de işçiler sadece cennete gidebilirler. Bu dünya onlar için cennet olmayacak öyle mi? Hayır. Bu dünyada bir cennet kurmak mümkündür. HDP, işçilerin en çok bunu hak ettiklerini düşünüyor.”