Siyaset ‘Hükümetin yaşadıkları Uludere’nin bedduası’

‘Hükümetin yaşadıkları Uludere’nin bedduası’

29.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uludere’deki törende konuşan BDP lideri Demirtaş, olaydan hükümeti sorumlu tuttu: “Sanmasınlar, Pensilvanya’daki hocanın beddualarıdır, hükümetin bugünlerde yaşadıkları buradaki anaların beddualarıdır”

‘Hükümetin yaşadıkları Uludere’nin bedduası’

Şırnak’ın Uludere ilçesine yakın Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 kişi ölümlerinin ikinci yılında ailelerinin yaşadıkları Uludere’nin Gülyazı ile Ortasu (Roboski) köylerinde mezarları başında anıldı. Anma törenine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ertuğrul Kürtçü, HDP Genel Başkanı Sebahat Tuncel, milletvekilleri Nazmi Gür, Hüsamettin Zenderlioğlu, Aysel Tuğluk, Demir Çelik, Esat Canan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk, BDP’li belediye başkanları ve yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Ölen 34 kişinin mezarları başında yapılan anmada, aileler gözyaşlarına boğulup, dualar okudu. BDP Parti Meclisi üyesi Ferhat Encü, İmralı’da Abdullah Öcalan’ın aileler için gönderdiği mesajı okudu.

‘Tek eksik Kürdistan’
Törende konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, olayın sorumlularının hala bulunmamasına tepki gösterdi ve hükümeti eleştirdi. Demirtaş özetle şunları söyledi:
“Bütün Kürt’ün gücü vardır, onuru şerefi, şehitleri vardır. Kürt’ün tek eksiği vardır o da Kürdistan’dır. Kürdistan olsaydı Roboski olmazdı. İki yıldır mazot kokusu içinde parçalanmış halkımızın aileleri ve halk olarak yaşadığımız sürece unutmayacağız. O gün hastanede olayı kaymakam, savcı, devlet yetkililerini nasıl kapatmaya çalıştıklarını gördük. Savaş uçaklarıyla çocuklarımızı parçalayacaklar, sonra da hakaretler edecekler. Sanmasınlar, Pensilvanya’daki hocanın beddualarıdır, hükümetin bugünlerde yaşadıkları buradaki anaların beddualarıdır.
O gece Genelkurmay’a soruyor, burada sınır bölgesinde bir konvoy var arasında da Bahoz Erdal var. Bu kirli bilgiyi buradakilerle de paylaşıyorlar ve resmi bir operasyondur diyorlar. İşte Başbakan vurun diyor, onun içindir ki, bu katliamın hesabını senden soracağız. Burada 34 çocuğumuzun katlettiler, o gündür bugündür üzerine kapatmayı çalıştılar. Bu acı bireysel bir acı değil toplumsal bir acıdır, bu katliam bireysel değil toplu bir katliamdır. Bizim işimiz susmak değil hesap sormak, unutturmamaktır.”

Haberin Devamı

Kalbi acıya daha fazla dayanamadı
Uludere’deki anma töreninde kalp krizi geçiren Miran Encü, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. 2 yıl önce Hava saldırısında yitirdiği yakınları için Gülyazı’daki anmaya katılan 45 yaşındaki Miran Encü, tören sırasında fenalaştı. Üzüntüden kalp krizi geçirdiği belirlenen ve ilk müdahalesi tören yerinde yapılan Miran Encü, kaldırıldığı Uludere Devlet Hastanesi’nde doktorların tüm abasına karşın kurtarılamadı.