Siyaset ‘İhmal edilmişlerdi, bize güç katacaklar’

‘İhmal edilmişlerdi, bize güç katacaklar’

18.11.2008 - 00:34 | Son Güncellenme:

CHP lideri Baykal’ın Sultangazi’de, partisine katılan türbanlı ve çarşaflı kadınlara rozet takmasını savunan CHP İstanbul İl Başkanı Tekin, “Bu bölgedeki insanlarımızla buluşmak istiyoruz. Bize çok ciddi destek veriyorlar ve bize de güç katacaklar” dedi

‘İhmal edilmişlerdi, bize güç katacaklar’

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın önceki gün İstanbul’da partisine katılan türbanlı ve çarşaflı kadınlara rozet takmasını savunan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, CHP’nin Türkiye partisi olduğunu ve herkesin CHP’ye katılabileceğini söyledi.
Baykal’ın önceki gün CHP İstanbul İl Başkanlığı’nca Sultangazi’de düzenlenen törende, partisine katılan bazı türbanlı ve çarşaflı kadınlara parti rozeti takması tartışmaya yol açtı. CHP’de bir politika değişikliğinin söz konusu olmadığını ve laiklik konusundaki hassasiyetlerinin devam ettiğini belirten Tekin, şunları söyledi:

‘Yolsuzluk ve yoksulluk’

“Bu insanların partimize katılmasının iki sebebi var. Birincisi yoksulluk, ikincisi yolsuzluk. İnsanlar artık yoksulluk ve yolsuzluğun hesabını soracak bir adres arıyorlar. AKP kadrolarıyla yol arkadaşı olan insanların bana söylediği şey, ‘Kendimizi, bu iktidar bize tecavüz etmiş sayıyoruz. Çünkü aynı camilerde namaz kıldık, aynı cemaatlerde oturduk ama onların karıları Mercedeslere binerken, ben hâlâ çarıkla geziyorum. Onlar hırsız.
Bu ülkede onlara hesap sorabilecek bir tek namuslu parti var, o da Deniz Baykal’dır, CHP’dir. Onun için size geliyoruz’ diyorlar. Kaldı ki, bu bölgelerin çoğu bizim kalelerimiz. Uzun süre buraları ihmal etmiş olabiliriz. Bizde de hatalar olmuştur. Şimdi bu bölgedeki insanlarımızla buluşmak istiyoruz. Bunlar bize çok ciddi destek veriyorlar ve bize de güç katacaklar.”
Bu konuda kendilerine tepki gelmediğini, en sert olan partililerin bile çok memnun olduğunu belirten Tekin, “Böyle bir şeyden kim rahatsız olabilir? İnsanların gelip ‘Ben oy vereceğim’ demesinden kim rahatsız olabilir? Böyle particilik olabilir mi? Tam tersine, CHP’nin tabanından tavanına kadar çok büyük bir sevinç ve mutluluk var” dedi.

Baykal’ı öptüler

CHP’nin Türkiye’nin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Yani onu ‘tu kaka’, bunu ‘tu kaka’ edebilir miyiz? Bu ülkede her yurttaş CHP’ye üye olabilir, siyaset yapabilir. Kadınların çarşaflı olması partide bir rahatsızlık yaratmadı. Hani bu çarşaflı kadınlar el sıkmazlardı? Bırakın el sıkmayı, Sayın Deniz Baykal’a sarılıp öpenler oldu. Bu Anadolu kültürüdür, Anadolu insanıdır.”

Haberin Devamı

Haluk Koç: CHP’nin çizgisiyle kara çarşaf uyumlu mu?
CHP’de genel başkan adaylığı için yarışan, ancak yeterli desteği bulamadığı için kurultayda aday olamayan Samsun Milletvekili Haluk Koç, İstanbul’da çarşaflı, türbanlı kadınların da partiye üye yapılmasını eleştirdi.
CHP’li Haluk Koç, “Kara çarşafı dekor yaparak verilmek istenen mesaj, partinin kimliği ve çizgisi ile ne denli uyumludur?” diye sordu.
Koç, dün yaptığı yazılı açıklamada, aralık ayında toplanacak program ve tüzük kurultayını değerlendirdi. Koç, İstanbul’da önceki gün gerçekleşen bir törende çarşaflı-türbanlı kadınların, Genel Başkan Deniz Baykal’ın katılımıyla CHP üyesi yapılmalarını ise şöyle eleştirdi:

‘Göstermelik bir çaba’

“Kara çarşafı dekor yaparak verilmek istenen mesaj, partinin kimliği ve çizgisi ile ne denli uyumludur? Bu görüntüler eşliğinde ve tüm bu gelişmeler dikkate alındığında yapılmak istenen program ve tüzük değişikliklerinin örgütümüzü ve kamuoyunu yanıltmaya dönük ve göstermelik bir çabadan öteye anlam taşımadığı açıktır. Bu tutum nedeniyle CHP’nin ve dolayısıyla ülkemizin geleceği ile ilgili derin endişeler taşımaktayız.”

Haberin Devamı

AKP’ye göre şov yapıyor
Baykal’ı “şov yapıyor” diye eleştiren AKP milletvekilleri şunları söyledi:
Seracettin Karayağız (Muş): Grup toplantılarına da başörtülülerin geldiğini görüyorduk. CHP arabalarının üstünde başörtülülerin resmi var, bizde yoktu. Şimdi de çarşaflı kadınlar üye yapılıyor. Samimi değiller, şov yapıyor. Başörtüsüne karşı verdiği mücadeleyi bu şekilde telafi etmeye çalışıyor. Çarşafa, peçeye sıcak bakıyorsa, gelsin konuyu da çözsün.
Saffet Kaya (Ardahan): Baykal’ı inandırıcı ve samimi bulmuyorum. Başörtüsü meselesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan bir parti çarşafa nasıl böyle bakabilir? Soru işaretleri oluşturuyor. CHP’nin ve Baykal’ın Türkiye’nin ortak paydası olduğuna, halkın değerlerini yansıttığına inanmıyorum. Tam tersi, halka ters düşen politikalarla Türkiye’yi geriyor. Peygambere laf söyleyen genel sekreterin istifa etmesi gerekirdi.
Akif Gülle (Amasya): Ciddiye almıyorum.