Siyaset İllerde büyük değişim dalgası

İllerde büyük değişim dalgası

28.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hafta sonunda 14 büyükşehir ve 26 il adayını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün dokuzu büyükşehir 20 adayını daha açıkladı. Açıklanan toplam 60 adaydan sadece 15’inin mevcut belediye başkanı olması “büyük değişim” olarak yorumlandı

İllerde büyük değişim dalgası

AK Parti, dün elinde bulundurduğu 15 ilin de aralarında yer aldığı 20 ildeki büyükşehir ve il belediye başkan adayını açıkladı. Partide, “metal yorgunluğu” açıklamasıyla başlayan ve teşkilatlar ile milletvekili listelerinde devam eden değişim dalgası belediyelere de yansıdı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin elinde olan 15 ilde sadece dört mevcut başkan ile devam edileceğini duyurdu. Erdoğan’ın cumartesi günü açıkladığı 40 adaydan da sadece 11’inin mevcut başkan olması, değişimin boyutlarının büyüklüğünü ortaya koydu.

Haberin Devamı

DEĞİŞİM SÜRDÜ

Erdoğan’ın genel başkan olduktan sonra “partide metal yorgunluğu görüyorum” açıklamasıyla başlayan değişim dalgası belediyelere de yansıdı. Açıklanan 20 il içinde AK Parti tarafından yönetilen 15 ilden sadece Konya, Çankırı, Muş ve Tokat’ın mevcut başkanları aday gösterildi. Daha önce de milletvekilliği istifaları sürecinde Konya ve Çankırı belediyelerinde değişim yaşanmıştı. AK Parti, Afyon, Ankara, Balıkesir, Bingöl, Çorum, Karaman, Sakarya, Sivas, Trabzon, Uşak, Yozgat’tan yeni isimlerle seçime gidecek.

21 İL KALDI

Erdoğan, geçen cumartesi İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda 14 büyükşehir, 26 il olmak üzere 40 adayını açıklamıştı. Dün de dokuz büyükşehir 11 il olmak üzere açıklanan 20 il toplamda 23 büyükşehir ve 37 il olmak üzere 60 il adayı açıklanmış oldu. AK Parti İstanbul, Mersin, Adana, Aydın, Van, Manisa, Muğla olmak üzere yedi büyükşehir ile Ağrı, Bilecik, Edirne, Erzincan, Isparta, Kars, Kütahya, Siirt, Tunceli, Zonguldak, Aksaray, Ardahan, Iğdır, Osmaniye olmak üzere de 14 il belediyesi olmak toplamda 21 il adayı ise henüz açıklanmadı.

Haberin Devamı

20 ADAY DAHA BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün partisinin 9’u büyükşehir toplam 20 il adayını daha kamuoyuna tanıttı.

Aday gösterilen isimler ve illeri şöyle:

- Afyonkarahisar: Mehmet Zeybek

- Ankara BŞ: Mehmet Özhaseki

- Balıkesir BŞ: Yücel Yılmaz

- Bingöl: Erdal Arıkan

- Çanakkale: Ayhan Gider

- Çankırı: Hüseyin Boz

- Çorum: Halil İbrahim Aşgın

- Eskişehir BŞ: Burhan Sakallı

- Hatay BŞ: İbrahim Güler

- İzmir BŞ: Nihat Zeybekci

- Karaman: Mahmut Sami Şahin

- Konya BŞ: Uğur İbrahim Altay

- Mardin BŞ: M. Vejdi Kahraman

- Muş: Feyat Asya

- Sakarya BŞ: Ekrem Yüce

- Sivas: Hilmi Bilgin

- Tokat: Eyüp Eroğlu

- Trabzon BŞ: Murat Zorluoğlu

- Uşak: Mehmet Çakın

- Yozgat: Celal Köse

İllerde büyük değişim dalgası
ANKARA'DA ÖZHASEKİ İZMİR'DE ZEYBEKCİ

Erdoğan, Ankara ve İzmir Büyükşehir belediyeleri için kamuoyunda konuşulan ve beklenen isimleri açıkladı. Ankara adayı Genel Başkan Yardımcısı ve daha önce beş dönem Kayseri Büyükşehir Belediye başkanlığı yapan Mehmet Özhaseki olurken İzmir adayı geçmişte Denizli Belediye Başkanlığı yapan eski Ekonomi Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Başkanvekili Nihat Zeybekci oldu. Erdoğan, Zeybekçi’nin adını açıkladıktan sonra “Nihat Bey, hem İzmir’de iş adamlığı devam ediyor hem de sürekli bölgenin insanı olarak oradaki kampanyalarda çalışan bir kardeşimiz. İnşallah bu dönem İzmir’i Nihat Bey ile birlikte alacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Balıkesir’de ‘Metal yorgunluğu” gerekçesiyle istifa eden Ahmet Edip Uğur’un ardından görevi üstlenen Zeki Kafaoğlu yerine Karesi Belediye Başkanı olan Yücel Yılmaz aday gösterildi.

Sakarya’da Zeki Toçoğlu yerine ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce tercih edildi. Yüce daha önce Adapazarı Erenler’de belediye başkanlığı DOKAP (Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Projesi) İdaresi Başkanlığı görevini yürütmüştü.

Trabzon’da da iki dönem başkanlık yapan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu aday gösterilmezken Van Valisi ve aynı zamanda Van Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum olarak görev yapan Çaykaralı Murat Zorluoğlu tercih edildi.

Haberin Devamı

Konya Büyükşehir’de mevcut başkan Uğur İbrahim Altay aday gösterildi.

CHP’nin elinde bulunan Eskişehir Büyükşehir’de iki dönem Odunpazarı Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Burhan Sakallı ile yine CHP’de bulunan Hatay’da da il başkanlığı görevinde bulunan İbrahim Güler ile yarışa girilecek. Kayyum yönetiminde olan Mardin’de de AK Parti seçime 2014’te de bu göreve aday olan Mehmet Vejdi Kahraman ile girecek.

İllerde büyük değişim dalgası
'KENDİMİZİ TESLİM EDECEĞİZ'

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zeybekci, “İzmir’i, 21. yüzyılın gerektirdiği tüm altyapı ve üstyapı ile tanıştıracak olan gönül belediyeciliğini, İzmirliler ile beraber, onların gönlüne girerek, kendimizi İzmir’e teslim ederek inşallah birlikte kazandıracağız” dedi.

“Sürpriz oldu mu” sorusu üzerine Zeybekci, “Bize, böyle bir tebligat yapılmıştı ama parti terbiyemiz, bu iş bitene, Cumhurbaşkanımız bunu açıklayana kadar son kararı beklemek şeklindeydi. Allah utandırmasın. İzmir’imizde güzel bir kampanya yapacağız. İnşallah sonuçları da güzel olacak. güzel projelerimiz olacak. İzmir’i alacağız demeyelim, biz kendimizi İzmir’e vereceğiz, adayacağız” dedi.

Haberin Devamı

İllerde büyük değişim dalgası
'PROJELERİMİ AÇIKLAYACAĞIM'

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, “Ankara’nın değerlerini öne çıkaracak projeleri önümüzdeki günlerde açıklayacağım” dedi. Özhaseki, Ankara, İzmir ve İstanbul için koşulsuz destek sözü veren MHP lideri Devlet Bahçeli’ye de teşekkür ederek, şunları kaydetti:

“Dünyada devletlerin yarıştığı kadar artık şehirler de yarışıyor. Sınırlı imkanlardan maksimum pay alabilmek adına tüm şehirler kendi değerlerini öne çıkarıyor. Ankara, bu ülkenin kalbi. Birçok işlerde de baş şehir olması lazım. Çünkü burası ticaret ve sanayi şehri, kültür ve sanat ve spor şehri. Bütün bu özelliklerin olduğu başkentin buna layık olması lazım. Ankara’nın değerlerini öne çıkaracak projeleri önümüzdeki günlerde açıklayacağım. Yönetim tarzı itibarıyla yapılacak işlerde ‘ben’ değil ‘biz’ duygusuyla hareket edeceğim. Güzel Ankara için projesi, vizyonu olan kim varsa başımıza taç etmeye niyetliyiz.”

'İTHAL ELEŞTİRİSİ'

Zeybeci’nin İzmir’den aday gösterilmesine AK Parti İzmir teşkilatı olumlu tepki verdi. Muhalefetten ise “İthal aday” eleştirisi geldi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “İzmir’in içinden aday bulamıyorlar, dışarıdan aday ithal ediyorlar. Zeybekci 5 yıl içinde bırakın sokakları, hangi ilçelerin hangi bölgede olduğunu, hangi tarafa düştüğünü öğrenemez. 1 Nisan’da geldiği gibi İzmir’i terk edecek” ifadelerini kullandı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu, AK Parti’nin, İzmir’i kazanma niyeti olmadığı savundu. DHA, AA

Yazarlar