Siyaset ‘İnsani dramlar sona ermeli’

‘İnsani dramlar sona ermeli’

20.08.2008 - 00:57 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Gül, ‘soykırım yapmakla’ suçlanan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’e?“İnsani dramlar sona ermeli.?Bunda sizin de payınız olmalı” mesajını verdi. Beşir de “Katliamların sorumlusu olmadığını” ileri sürdü

‘İnsani dramlar sona ermeli’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Darfur’da resmen “soykırım yapmakla” suçladığı Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’e “İnsani dram bitsin” mesajı verdiği öğrenildi. El Beşir’in ise Gül’ün çağrısına karşılık kendini savunarak Darfur’daki katliamın tek sorumlusunun kendisi olmadığını öne sürdüğü kaydedildi.
Gül’ün ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenen “Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi”ne, Darfur bölgesindeki soykırımdan suçlu olduğu gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce hakkında arama emri çıkarılması “an meselesi” olan el Beşir de katıldı. El Beşir, dün Gül’le de yaklaşık yarım saat görüştü. 

‘Bu acının dinmesi gerekir’

Gül’ün görüşmede Darfur’da yaşananları anımsatarak, “Irkı, dili, dini ne olursa olsun insani dramlar hepimizi çok üzüyor. Bu acının dinmesi gerekiyor. Herkes bunun için çaba göstermeli” mesajı verdiği öğrenildi. El Beşir’in de kendisini “Katliamların tek sorumlusu ben değilim. Ben halkımın mutluluğu için elimden geleni yapıyorum” diye savunduğu bildirildi.
Zirvenin ikinci gününe katılan Başbakan Erdoğan ise konuk liderler onuruna Çırağan Sarayı’nda öğle yemeği verdi. Erdoğan, konuşmasında Türkiye’de mutlaka Afrika’dan sesler, tatlar ve ezgiler bulunduğunu hatırlattı. Afrika’nın çeşitli bölgelerindeki sorunların çözümü için milletçe seferber olunduğunu söyleyen Erdoğan, Afrika’ya yardımları nedeniyle Türkiye’nin donör (kan verici) ülke olarak anıldığını belirtti. 
Sudan’ın BM Daimi Temsilcisi Abdulmahmud Abdulhalim, El Beşir hakkında ‘soykırım suçlamasıyla’ açılan davanın “hukuki değil, siyasi olduğunu” belirtti. 

İstanbul deklarasyonu
Zirvenin ardından  “Türkiye-Afrika Ortaklığı İstanbul Deklarasyonu” yayımlandı. Deklarasyonda, Türkiye’nin Afrika’nın stratejik ortaklarından biri olarak ilan edilmesinden, Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikasından, 2005 yılının Türkiye’de “Afrika Yılı” ilan edilmesinden ve Afrika’nın dünyanın diğer bölgeleriyle stratejik ortaklıklar kurma politikasından duyulan memnuniyet dile getirildi. Deklarasyonda, Afrika ve Türkiye’nin, uluslararası hukuka saygı, demokrasi, insan hakları ve hukukuna riayet, silahsızlanma, terörizmin önlenmesi ve terörizmle mücadele, küçük silahların yasa dışı ticaretiyle mücadele, nükleer ve diğer kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, sosyal adalet, açlık ve fakirliğin ortadan kaldırılması ilkelerine bağlı kalarak barış, güvenlik ve işbirliğini geliştirme yönünde kararlı oldukları belirtildi.

Haberin Devamı

Ahmedinecad krizi ders olduZirveye çok sayıda devlet başkanı ve konuğun katılmasına rağmen İstanbul trafiğinde sıkıntı yaşanmaması için özel önlemler alındı. İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad’ın ziyareti sırasında yaşanan trafik işkencesi yüzünden tepki toplayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bu kez zirveye ev sahipliği yapan Çırağan Sarayı - Four Seasons - Swiss Otel ve Feriye Lokantası civarında trafiği açık tutmak için yoğun çaba gösterdiler. Oteller ile lokanta arasındaki konuk transferleri de araç yoğunluğunu önlemek için tekneyle yapıldı.

CHP’den El Beşir soruları
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi için İstanbul’da bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in Türkiye’de en üst düzeyde itibar görmesinin nedenini açıklamasını istedi. Ersin, Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, El Beşir’in ikinci kez Türkiye’ye geldiğini anımsattı.
“Batılı ülkelerin zalimliği ve insan haklarına karşı işlediği ağır insanlık suçları nedeniyle dışladığı bir kişinin, Türkiye’de en yüksek derecede itibar görmesinin ülke imajını bozduğunu” vurgulayan Ersin, “Darbeci ve şeriatçı El Beşir’in sık sık Türkiye’ye davet edilmesi ülkemizin imajını bozmaz mı? Uluslararası insan hakları örgütlerinin tepkisine neden olmaz mı?” diye sordu. 

Haberin Devamı

Afrikalı eşler alışverişte
Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi’nin ikinci gününde İstinyepark alışveriş merkezine giden Somali, Çad, Kenya, Tunus, Burkina Faso ve Ugandalı devlet adamlarının eşleri ilk olarak Borsa Lokantası’nda öğle yemeği yedi. Yemeğin ardından mağazaları dolaşan konuklar rengârenk kıyafetlerle müşterilerin büyük ilgisini çekti. Kamerunlu bakan eşi Yagana Aissa Mahamat Motane, Galatasaray’ın eski Kamerunlu futbolcusu Song’un sırtında ismi yazılı formasını sordu. İstediği ürünün olmadığını öğrenen Motane, isimsiz bir GS forması satın aldı. Gine Dışişleri Bakanı Maria da Canceicao Nobre Cabral ise alışveriş yaparken görüntülenince güvenlik amirine kızdı. Bakanlar ile bakanlık görevlileri önceki akşam ve önceki gün de Kapalıçarşı’yı gezmişti.