Siyaset Kara kutu inceleniyor

Kara kutu inceleniyor

19.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Meclis Genel Kurulu’nda, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasra’da meydana gelen maden faciasına ilişkin bilgi verdi.

Kara kutu inceleniyor

ÖNDER YILMAZ Ankara - TTK’nın 2010 yılından bu güne kadar son 12 yılda yaptığı 677 milyon liralık yatırımın yüzde 33’ünü iş güvenliğine ayırdığını vurgulayan Dönmez, TTK’nin 5 müessesesinden en küçüğü olan Amasra Müessesesi’ne ise aynı yıllar arasında 77 milyon liralık yatırım yapıldığını söyledi. Dönmez, yönetmeliği göre her 250 çalışana 1 iş sağlığı güvenliği uzmanı görevlendirilmesi zorunluyken Amasra’da her 37 madenciye 1 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı düştüğünü kaydetti. Dönmez, çalışanlara sahada “tehlike ve risk” eğitimi verildiğini anlattı.

Haberin Devamı

‘Sorun tespit edilmedi’

Dönmez, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’deki tüm madenlerde yılda ortalama 8 bin denetim gerçekleştirdiğini, yer altı kömür ocaklarının yılda en az 4 defa denetlendiğini belirtti. Madenin 21-27 Ağustos’ta yapılan yapılan dördüncü son denetimde ise uzmanların, teknik ve idari düzenlemelere aykırı bir husus tespit edilmediğini dile getirdi.

Kara kutu var

Maden ocağının patlayacağı iddialarına açıklık getiren Dönmez, kara kutu incelemesinin yapıldığını ifade ederken şöyle devam etti: “Yer altı tüm çalışma alanları ve giriş-çıkış havalarında metan, oksijen, karbondioksit, karbon monoksit, hidrojen sülfür, sıcaklık ve hava hızı ölçümleriyle 24 saat boyunca sürekli izlenmekte, bilgiler kayıt altına alınmaktadır. O işletmemizde aynı uçaklarda olduğu gibi kara kutumuz var. O ana kadar gerçekleşen tüm ölçümler, aşağı ve yukarıdaki görevlilerin arasındaki her türlü telsiz ve telefon konuşması kayıt altında. Bunların hepsi de incelemeye ve denetime tabi olacak. Hiçbir endişeniz olmasın en ufak ihmal varsa gereği yapılacak.”

Haberin Devamı

TBMM’de maden kazası konuşuldu

Bakan Dönmez’in konuşmasının ardından Meclis’te grubu bulunan ve temsil edilen partilerin yöneticileri söz aldı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Dönmez’i eleştirerek, “Sıradan bir olay olmuş gibi sadece mazeret beyanından ibaret açıklamalar yaptı” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise “Kardeş 41 can ölmüş ha, civciv değil; 1 gözaltı yok, 1 tutuklama yok” ifadelerini kullandı. TKP Genel Başkanı Erkan Baş da, “Neymiş kadermiş, lanet olsun kadere” ifadelerini kullandı. MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, Baş’ın sözlerine tepki göstererek, “Bu bizim inancımıza ağır bir ifadedir” diye karşılık verdi.

1.5 milyon TL ödeme

Dönmez, mağdur ailelere AFAD, TTK, Türk-iş Sendikası, Ferdi Kaza Sigortası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kişi başı toplamda 1.5 milyon TL’nin üzerinde ödeme yapılacağını açıkladı. Dönmez, Türkiye’deki kaza istatistiğinin 1990’da yüzde 35.4 iken, 2021 yılında yüzde 5.2’ye gerilediğini söyledi.