Siyaset KPSS'de Danıştay'dan şaşırtıcı karar

KPSS'de Danıştay'dan şaşırtıcı karar

16.09.2010 - 16:52 | Son Güncellenme:

.

KPSSde Danıştaydan şaşırtıcı karar

Hukukun Egemenliği Derneği Başkanı Av. Erdem Akyüz, bu sene yapılan KPSS sınavlarında soruların sızdırılması ve sınavın bir bütün olarak iptalinin söz konusu olması yanında büyük bir haksızlığın daha yaşanmakta olduğunu ifade ederek, "Lise benzeri şekilde orta eğitim mezunu olmalarına rağmen ‘orta okul’ mezunları ile ‘ilköğretim’ mezunlarına KPSS’ye girme ve devlet memuru olma kapısı Danıştay Genel Kurul Kararı ile reddedilmiş ve milyonlarca kişi ümitsizliğe mahkum edilmiştir" dedi.

Haberin Devamı

KPSS’de, Yüksek okul mezunlarının da bu yıl sıkıntı yaşadığını ifade eden Akyüz, "Kamu hizmeti ve görevlerine ilk defa atanacakların, devlet memuru olmak isteyenlerin seçimi için geçilecek ilk kapı, KPSS yani ‘Kamu Personeli Seçme Sınavı’ dır. Bilindiği üzere bu sınav iki ayrı kategori için yapılıyor. ‘Yüksek Okul Mezunları’ bu sene yapılan sınavlarına girdiler. Soruların sızdırılması nedeni ile başlayan idari, adli ve savcılık soruşturması sonuçlarını bekliyorlar. Kazanan kazanmayan ve sonucu belli değil" diye konuştu.

-"ORTA OKUL MEZUNLARININ KAZANILMIŞ HAKKI ELİNDEN ALINDI"-

Orta öğretim ve dengi mezunlar için yapılacak olan sınavda büyük bir hatanın yaşandığını ve milyonlarca kişinin umutsuzluğa düşürüldüğünü ifade eden Akyüz, "Ortaöğretim mezunları için uygulanacak olan KPSS Sınavları ise Eylül sonunda yapılacaktır. Bu sınava Ortaöğretim(lise ve dengi) mezunları ile Önlisans(iki yıllık meslek yüksek okulları) katılabileceklerdir. Bilindiği üzere bir süre öncesine kadar mevcut olan orta okullardan mezun olanlar, aynen lise mezunları gibi ‘ortaöğretim mezunu’ sayılmakta idiler ve bu sıfatla KPSS’ye girebilmekteydiler. Daha sonra, orta okul kaldırılarak, ilk okul ile birleştirildi ve adına ‘ilköğretim okulu’ dendi. Bu birleştirmeden önce, orta okul’dan mezun olanlar, orta eğitim mezunu sayılmalarına ve KPSS’ye girme hakkını kazanmış olmalarına rağmen, şimdiki uygulama ile bu sınava alınmamaktadırlar. Yani kazanılmış hakları ellerinden alınmaktadır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Akyüz, daha önce Orta okul mezunlarının da, lise ile birlikte orta öğretim mezunu sayılmakta ve orta okul mezunlarının da, KPSS’ ye girebilmekte olduklarını ifade ederek, "Orta okulun, ilk okul ile birleştirilerek ilköğretim okulu yapılması ile birlikte, orta okul mezunlarının KPSS’ girme hakları ellerinden alınmıştır. Oysa daha önce, orta okul mezunu olanların KPSS’ye girme hakları, onlar için bir kazanılmış haktır. Kazanılmış hakların ellerinden alınması hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. Orta okul mezunları da kayıtsız ve şartsız olarak sınava alınmalıdırlar. Danıştay vermiş olduğu karar ile milyonlarca gencin elinden bu imkanı almıştır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

-"İLKÖĞRETİM MEZUNLARI BAKAN OLABİLİYOR, ODACI OLAMIYOR"-

Akyüz, Ortaokul mezunlarına benzer ve hatta onlardan daha fazla şekilde ilkokul ve ilköğretim okulu mezunlarına da haksızlık yapılmakta olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde bir de ilk okul ve ilköğretim mezunları var. Bunlar ne olacak, bunların hiç mi hakkı yok? Askerlik yapan, bu ülke için şehit ve gazi olan, vergi veren ilkokul mezunlarına ve orta okul mezunlarına, devlet hizmetlisi olma hakkı bile verilmiyor. Bir başka bakış açısıyla; Milletvekili ve hatta Bakan dahi olabilen bu kişiler, devlet kapısında odacı dahi olamıyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

-"MİLYONLARCA ÖĞRENCİNİN BEKLEDİĞİ KARAR"-

Akyüz, Bu haksızlığın giderilmesi için Danıştay’da 2006 yılında dava açtıklarını söyleyerek, "Açtığımız dava, son merci olarak Danıştay Dava Daireleri Genel Kuruluna (DDGK) intikal etmiştir. Milyonlarca öğrenci de büyük bir sabırla bu kararı beklemektedir. Karar çıkmadığı için senelerdenberi milyonlarca öğrencinin durumu açıklığa kavuşmamış ve sınava girememişlerdir. Genel Kurul’da 2008 yılındanberi sırasını bekleyan dava nihayet sonuçlanmış, ancak üzülerek ifade etmek isteriz ki Danıştay Dava Daireleri Genel Kurul’u (DDGK), geçtiğimiz günlerde verdiği karar ile bu istemleri reddetmiştir" diye konuştu. Akyüz kararın gerekçesinde şunların yer aldığını belirtti:

Haberin Devamı

"Kararın gerekçesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri çerçevesinde lisans, ön lisans ve ortaöğretim düzeyinde adaylar için KPSS açılması yönündeki düzenlemede hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesi ile davanın esasdan reddine karar verilmiştir, denmektedir."

-"DAVA KONUMUZA YANIT VERMİYOR"-

Akyüz, bu gerekçenin derneklerinin dava konusuna ve taleplerine yanıt vermediğini ifade ederek, "Dava konusu yapılan husus; lisans ve yüksekokul mezunları için açılan sınavın iptali değildir. Ötedenberi orta eğitim mezunu sayılan ve sınava girme hakları bulunan orta okul mezunlarının bu haklarının korunması ve ilköğretim okulu mezunlarının da kendileri için açılacak KPSS’ye girebilme olanağının sağlanmasıdır. Kararda; lisans ve önlisans düzeyindeki adaylar için KPSS açılmasında hukuka aykırılık görülmemiştir denmektedir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Akyüz, kendilerinin de lisans ve önlisans düzeyindeki mezunlar için KPSS açılmasını uygun bulmakta olduklarını ifade ederek, "Dava konusu yapılan husus; bu sınava, geçmiş senelerde ortaokuldan mezun olan ve aynen lise dengi mezun sayıldıkları için sınava girme hakları olan kişilerin kazanılmış haklarının korunması ve sınava girebilme hakkının verilmesidir. Bu ülkenin birer vatandaşı olan İlkokul mezunlarına da benzer hakların sağlanmasıdır. Sonucu bekleyen çok sayıdaki kişiye üzülerek duyurmak isteriz ki, karar bu şekilde çıkmamıştır" şeklinde açıklamalarda bulunmuştur" diye konuştu.