Siyaset Kritik MGK öncesi önemli görüşme

Kritik MGK öncesi önemli görüşme

29.04.2014 - 14:55 | Son Güncellenme:

.

Kritik MGK öncesi önemli görüşme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın; "kendisinin yanısıra Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın dinlendiği" ile "ABD'de yaşayan Nur cemaatinin önde gelen isimlerinden Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili hukuki sürecin başlatıldığı" yönündeki açıklamalarının ardından gözler, yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısına çevrildi. MGK'da, Mart ayında Dışişleri Bakanlığı'ndaki gizli toplantının dinlenmesi konusunun da ele alınması bekleniyor. Erdoğan'ın, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Muammer Türker ile bugün yaptığı görüşme, yarınki toplantının kritik gündemi nedeniyle önem kazandı.

Haberin Devamı


İki ayda bir toplanan MGK'nın Nisan ayı olağan toplantısı, yarın Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında yapılacak toplantıda; Suriye'deki gelişmeler, Irak Şam İslam Devleti örgütünün Süleyman Şah Türbesine yönelik tehditi, Ukrayna ve Mısır'daki gelişmeler ele alınacak. Erdoğan'ın; "kendisinin yanısıra Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın dinlendiği" ile "ABD'de yaşayan Nur cemaatinin önde gelen isimlerinden Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili hukuki sürecin başlatıldığı" yönündeki açıklamalarının ardından MGK toplantısı, daha kritik bir boyut kazandı.

Dışişleri'ndeki gizli toplantı dinlenmişti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın katılımıyla 13 Mart'ta gerçekleştirilen "Suriye" konulu gizli toplantının yasa dışı dinleme yoluyla kayda alındığı, youtube isimli video paylaşım sitesinden yayınlanan iki video ile ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Paralel yapılanmalar bildiriye girmişti

MGK toplantısında, ulusal güvenliği tehdit eden karaktere bürünen dinleme olayları ile paralel devlet iddiası çerçevesindeki yapılanmaların da toplantıda ele alınması bekleniyor. Gülen'in iadesi konusunda da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, kurula bilgi verip vermeyeceği merak konusu oldu. Şubat ayındaki toplantının ardından Milli Güvenlik Kurulu tarafından yayınlanan bildiride, Gülen cemaati örtülü ifadelerle ulusal güvenliği tahdit eden yapı olarak nitelendirilmişti. Bildiride; "Halkımızın huzurunu ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetler görüşülmüştür" vurgusu dikkat çekmişti. Yarın yapılacak toplantıdan sonra yayınlanacak bildiride, paralel yapılanmalar konusunda biri ifadenin yer alıp almayacağı merak konusu haline geldi.

Yarın yapılacak MGK toplantısı öncesinde bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Muammer Türker'i Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti. Erdoğan ile Türker, yarın yapılacak toplantının gündemi üzerinde görüştü.