Siyaset Mahkemede BDP'li vekile ağır hakaret

Mahkemede BDP'li vekile ağır hakaret

19.02.2014 - 16:04 | Son Güncellenme:

Abdülmecit Baskın'ın öldürülmesiyle ilgili görülen davada sanık Korkut Eken, BDP Milletvekili Pervin Buldan'a hakaret etti.

Mahkemede BDPli vekile ağır hakaret

Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın'ın 1993 yılında faili meçhul cinayet kurbanı olmasına ilişkin davanın görülmesine, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. İkinci duruşmada, sanıklardan eski MİT mensubu ve özel harekatçı emekli Yarbay Korkut Eken'in, BDP milletvekili Pervin Buldan'a yönelik küfür içeren sözleri, Adliye'yi karıştırdı.

Haberin Devamı

ÇHD adına söz alan avukat Engin Gökoğlu, sanıklara, "Katil bu adamlar" diye bağırınca sanık emekli Yarbay Korkut Eken, "Katil, bu adamlar deme. Avukat müsvettesi" diye bağırdı. Bu sırada izleyici sıralarında bulunan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Eken’e, "İnsan mısınız siz? İnsan olun biraz. Ağar’ın köpekleri. Katiller" diye bağırdı. Bunun üzerine Eken izleyici sıralarına dönerek, "PKK’nın vekili S… git' diye küfür etti. Eken, Buldan ile arasında bekleyen polise ise, "Sustur şu PKK’nın milletvekilini" diye talimat verdi. Bu söz nedeniyle salonda gerginlik yaşanırken, duruşmaya ara verildiğinde koridorda müşteki yakınları, "Sen nasıl Pervin Buldan’a küfür edersin" diyerek Eken’in üzerine yürüdü, adliye koridorlarında çıkan arbede polisin araya girmesiyle son buldu.

Haberin Devamı

Abdülmecit Baskın’ın 1993’de öldürülmesi olayı ile ilgili Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya sanık Ayhan Çarkın’ın yanı sıra tutuksuz sanıklar Korkut Eken, Ahmet Demirel, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan, Uğur Şahin, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Ziya Bandırmalıoğlu katıldı. Mehmet Ağar ise sağlık sorunları nedeniyle tedavi için yurtdışında bulunacağı gerekçesiyle daha önceden ifade verdiği için duruşmaya katılmadı.

"Dik dur Raife"

Eşi Savaş Buldan’ı faili meçhul bir cinayete kurban veren Pervin Buldan, duruşma salonunda müşteki sırasında oturan AbdülMecit Baskın’ın eşi Raife Baskın’a, "Dik dur Raife" diye seslendi. Duruşmaya Çağdaş Hukukçular Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği yöneticileri de katılarak, müdahillik talebinde bulundu. Pervin Buldan, duruşma başlarken salondan, "Derin bir nefes… Ayhan Çarkın, Korkut Eken girdiler içeriye. İnsan olmayan sanıkların davası var" diye tweet attı.
Ağar’ın kaydı emniyette yokmuş

Mahkeme Başkanı Önder Yorgancılar, mahkemeye gelen yanıtları okudu. Bu kapsamda Ayhan Çarkın’a akıl ve ruh sağlığının tespiti için Adli Tıp Kurumu'nca 24 Şubat 2014’e randevu verildiği belirtildi. Yorgancılar, sanık polislerin hangi dönemde görevli olduklarına ilişkin genel müdürlükten gönderilen yazıda, Mehmet Ağar ile ilgili herhangi bir bilgi ve belgenin bulunmadığının bildirildiğini aktardı.
Ağar’a özel duruşma istendi
Raife Baskın’ın avukatı Yusuf Alataş, özellikle Mehmet Ağar için 13 Şubat’ta özel duruşma yapılmasını eleştirerek, "Ölümcül hasta mahkumlarının durumlarının dikkate alınmadığı ve cezaevinde öldükleri bir gerçek iken Mehmet Ağar’ın sırf faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin aileleri ile yüzleşmemesi için gizli duruşma yapılıyor" dedi. Bu davada bizzat devletin kendisinin yargılandığını dile getiren Halataş, "Çünkü bu sanıklar, devletin kararlarını uygulamıştır. Burada bir yargılayan devlet, bir de yargılanan devlet vardır. Burada devlet kendisiyle yüzleşmezse kuvvetli bir siyasi irade yoksa gerçeklere ulaşamayız. Mehmet Ağar’ın mutlaka buraya getirtilmesi gerekiyor. Ona soracak sorularımız vardır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Katile katil denir

ÇHD adına Avukat Engin Gökoğlu da davaya katılma talebinde bulundu. Gökoğlu, konuşmasında Korkut Eken’in arasında bulunduğu sanıklara işaret ederken, "Bu adamlar; devrimcileri, sosyalistleri katletti” dedi. Bu ifadeye sanık avukatları tepki gösterirken, İbrahim Şahin’in avukatı Basri Aydın, "Ama masumiyet karinesi var" dedi. Bir süre müşteki avukatları ile sanık avukatları arasında sert tartışma yaşandı. Engin Gökoğlu, "Katile katil denir" ifadesini kullanırken, Buldan ise sanıklara yönelik, "katil" diye seslendi.

Haberin Devamı

Eken’den Buldan’a sinkaflı küfür

Ağar için 13 Şubat’ta özel duruşma yapıldığını, buna müşteki tarafın çağrılmadığını belirten Gökoğlu, "Mehmet Kemal Ağar, bu ülkede yargılanamıyor. Bu suç örgütün elamanları burada. Korkut Ekenler, Ayhan Çarkınlar… Sizi çok iyi tanıyoruz. Hesabını soracağız" diye konuştu. Gökoğlu’nun sanıklara yönelik “katiller” demesi üzerine Eken, ayağa kalkarak, avukatlara, "Katil deme. Terbiyesizler. Avukat müsvetteleri" karşılığını verdi. Eken’in bu sözlerinden sonra duruşma salonundaki izleyiciler ve Pervin Buldan, "katiller" diye bağırdı. İzleyici sırasında Korkut Eken’in arkasında oturan Pervin Buldan, "İnsan mısınız siz? İnsan değilsiniz. İnsan olun biraz" dedi. Buldan’ın bu sözleri üzerine izleyici sıralarına dönen Eken ise, "İnsanlıktan sen nasibini alacaksın. PKK’nın milletvekili” yanıtını verdi. Buldan, bu söze, "Ağar’ın köpeklerisiniz hepiniz, katilsiniz" yanıtını verirken, Eken ise, "S… git" diyerek küfür etti. Sanıklarla izleyiciler arasında bulunan polislere dönen Eken, "Sustur şu PKK’nın milletvekilini" dedi. Bu söz gerginliği daha da arttırdı. Mahkeme Başkanı, salonun boşaltılmasını isterken, Buldan, "Ben çıkmayacağım" dedi. Avukat Engin Gökoğlu, sanık Eken’e dönerek, “Bizi mi katledeceksin” diye çıkıştı. Daha sonra salonun boşaltılmasından vazgeçildi.
"S..git" tutanağa geçirildi

Haberin Devamı

Mahkeme başkanı, sanıkları kendisi söz vermeden konuşmamaları, hiçbir tarafa bakmaları konusunda uyardı. Söz alan sanık Seyfettin Lap’ın avukatı, BDP'li Buldan’ın sanıklara karşı, "insan değilsiniz" dediğini belirterek, bunun tutanağa geçirilmesini istedi. Bu sırada Buldan, "Gerçeği söylemek zorunuza gidiyor. Sözümüzün arkasındayız" ifadesini kullandı. Müşteki avukatları ise, sanık Eken’in Buldan’a yönelik, "S.. git" sözünü tutanağa geçirdi.

Eken'in üzerine yürüdüler

Müdahillik taleplerinin ardından duruşmaya ara verildi. Duruşmaya verilen arada adliyeyi terk eden Buldan, "Muhattap bile olmuyorum, Korkut Eken kendine yakışanı yaptı" dedi. İzleyiciler ve müştekiler, koridorda gördükleri Korkuk Eken'in üzerine, "Sen nasıl Pervin Buldan’a küfür edersin” diyerek yürüdü. Bunun üzerine Eken’in korumaları ile müşteki tarafı arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbede sırasında korumaları Eken'in çevresinde etten duvar ördü. Olay, polislerin araya girmesiyle son buldu. Verilen aradan sonra mahkeme ara kararını açıkladı. Kararda tutuksuz sanık Alper Tekdemir hakkında yakalanma kararı çıkarılmasına, Tekdemir'in ifadesinin alınmasının ardından salıverilmesine karar verildi. Müdahillerin taleplerinin daha sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 14 Nisan'a erteledi.

Yazarlar