Siyaset Mecliste bütçe maratonu başlıyor

Mecliste bütçe maratonu başlıyor

28.10.2012 - 09:00 | Son Güncellenme:

.

Mecliste bütçe maratonu başlıyor

Meclis’te Kurban Bayramı tatili sonrası bütçe maratonu başlarken erken yerel seçim tarihi ve 18 yaş teklifinin kaderi de netleşecek.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iadesinin ardından MHP’nin kapısını çalan AK Parti ardından erken yerel seçim konusunda CHP’nin kapısını çaldı. CHP, kararını yetkili kurullarında tartıştıktan sonra açıklayacak. CHP’nin vereceği karara göre AK Parti’de yol haritasını belirlemeye çalışacak. Ya erken yerel seçim teklifi rafa kaldırılacak ya da yola devam edilecek.

-18 YAŞ TEKLİFİ-

AK Parti’nin seçilme yaşını 18’e indiren anayasa değişikliği teklifi de bayram sonrası gündeme gelecek. Anayasa değişikliği teklifinin kabulü için 330 oy gerekiyor. Ancak 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e iade edilmediği takdirde referanduma gidiyor.

AK Parti’nin Meclis’teki sandalye sayısı 326. AK Parti'nin çoğunluğu 18 yaşa ilişkin anayasa değişikliği teklifinin kabulü için yetmiyor.

Haberin Devamı

-13 İLİ BÜYÜKŞEHİR YAPAN TASARI-

Bayram sonrasında tartışması devam edecek olan bir diğer konu ise 13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı. Meclis İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen tasarının Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor.

-MECLİS BAYRAM SONRASI HIZLI BİR TEMPOYLA ÇALIŞACAK-

TBMM’yi, Kurban Bayramı sonrası yoğun bir gündem bekliyor. CHP’nin Başbakan hakkında verdiği soruşturma önergesi 30 ya da 31 Ekim 2012 tarihlerinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. AK Parti’de milletvekillerine yaptığı duyuruda, “Sayın Başbakanımız hakkında verilen soruşturma önergesi 30-31 Ekim 2012 tarihlerinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceğinden tüm bakan ve milletvekillerimizin anılan tarihlerde resmi ve özel programlarını Genel Kurul’da olacak şekilde yapmaları gerekmektedir” uyarısını yaptı.

-BÜTÇE MARATONU BAŞLAYACAK-

Bayram sonrası Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe maratonu başlayacak. Maliye Bakanı 30 Ekim Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu tasarılarının sunuşunu yapacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 31 Ekim Çarşamba günü Bütçe ve Kesinhesap Kanunu tasarılarının geneli üzerinde görüşmeler yapılacak.

Haberin Devamı

Bütçe maratonu 1 Kasım Perşembe günü TBMM, Başbakanlık bütçelerinin görüşülmesiyle devam edecek.

2 Kasım Cuma günü ise Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçeleri görüşülecek.

-HÜKÜMETTEN AİHM ATAĞI-

Meclis Adalet Komisyonu 31 Ekim Çarşamba günü yapacağı toplantıda Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç veya Kısmen İcra Edilmesi ya da İcra Edilmemesi Nedeniyle Tazminat Ödenmesine Dair Kanun Tasarısı’nı ele alacak. Tasarıyla AİHM’e yapılmış başvuruların tazminat ödenmek suretiyle iç hukukta çözümüne ilişkin esas ve usuller belirlenecek. Beş kişilik komisyon müracaatlar konusunda dokuz ay içinde karar verecek. Tasarının genel gerekçesinde ise AİHM verilerine göre 2011 yılı sonu itibarıyla Türkiye aleyhine AİHM önünde toplam derdest başvuru sayısının 15 bin 940 olduğuna işaret edilerek, "Bunlardan yaklaşık 2 bin 500 adedi uzun yargılama iddiasını içermektedir. Bu sayının 2012 yılı sonuna kadar 3 bin 500'ü bulabileceği tahmin edilmektedir" denildi.

Haberin Devamı

-SANAYİ KOMİSYONU-

31 Ekim Çarşamba günü toplanacak olan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu’nda Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri İle Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek.

-SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDETİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU TOPLANIYOR-

Sağlık Çalışanlarına Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun 31 Ekim Çarşamba günü yapacağı toplantının gündeminde Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikasının (TÜRK SAĞLIK SEN) sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve alınması gereken önlemler hakkındaki sunumu bulunuyor. Komisyonun 1 Kasım Perşembe günü yapacağı toplantıda ise Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve alınması gereken önlemler hakkında bir sunum yapacak.

-DARBE VE MUHTIRALARI ARAŞTIRMA KOMİSYONU DENİZ BAYKAL’I DİNLEYECEK-

Haberin Devamı

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu da bayram sonrası çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu 30 Ekim Salı günü saat 11.30'da Oktay Ekşi, 14.00’te Ümmet Kandoğan, 15.30’da Bahattin Şeker, 17.00’de Deniz Baykal'ı dinleyecek.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu 31 Ekim Çarşamba günü yapacağı toplantıda ise saat 10.00’da Turhan Tayan, 14.00’te Hasan Celal Güzel, 15.30’da İsmail Kahraman, 17.00’de Mehmet Elkatmış'ın bilgisine başvuracak.

31 Ekim günü toplanacak olan Darbe ve Muhtıraları Araştırma (12 Eylül) Alt Komisyonu ise saat 11:00'de Mehmet Keçeciler, 15.00’te Ramiz Ongun’u dinleyecek.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma 27 Mayıs-12 Mart Alt Komisyonu’nun 31 Ekim Çarşamba günü yapacağı toplantısına gelecek isimler ise Ertuğrul Kürkçü ve Ferruh Bozbeyli.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu 1 Kasım Perşembe günü yapacağı toplantıda saat 10.00’da Cumhur Ersümer, 14.00’te Rüştü Kazım Yücelen, 15.30’da Salih Kapusuz'u dinleyecek.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu’nun 2 Kasım Cuma günü yapacağı toplantıda dinleyeceği isimler ise Şevket Kazan, Şeref Malkoç, Akın Birdal ve Şükrü Karatepe.