Siyaset Mersin’de gözler Kürt oylarında

Mersin’de gözler Kürt oylarında

24.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Mersin’den gösterdiği adaylarla “yerelleşme” mesajı verirken, CHP Sağlar’ın faaliyetleriyle oylarını artırmaya çalışıyor. HDP Fırat’la yarışa katılırken, MHP’nin mitingi büyük ilgi gördü

Mersin’de gözler  Kürt oylarında

Adana ve Hatay’da olduğu gibi Mersin sokaklarında yapılacak kısa yürüyüşlerle seçmenin seçim havasına girip girmediğini görmek oldukça kolay. Seçim bürolarının bölgenin diğer iki kentinden farkı yok. Çoğunluğu boş. İçinde vatandaşın olduğu seçim büroları ise kuru kalabalıktan ibaret.
Mersin’in nüfusu 1 milyon 642 bin. Her ne kadar nüfusa göre komşusu Adana’dan geride kalsa da gerek deniz kenarı olmasından dolayı ithalat ve ihracat olanaklarının bulunması, gerek serbest bölge üzerinden daha rahat ticaret yapılabilmesi için gereken yatırım kolaylıkları Mersin’i Adana’nın önüne geçiriyor. Kayıtlara göre, halen Mersin’de yaşayanların yaklaşık 350 bini Mersin’de doğmamış. Bu kapsamda ilk sırayı Adanalılar, 2. sırayı Şanlıurfalılar, 3. sırayı Mardinliler alıyor. Ayrıca, Mersin doğumlu olan doğu kökenli yurttaşların yoğun yaşadığı mahalleler Mersin’in önde gelen bölgeleri arasında yer alıyor. Bu mahalleler genellikle Akdeniz ilçesi sınırları içinde.
Bu yurttaşların yanı sıra, kent nüfusunda 120 bin dolayında Arap kökenliler bulunuyor. Kalan bölüm ise Türkmen kökenli. Ayrıca, çok az sayıdaki levanten aileleri kentteki ticari hayatın yanı sıra sosyal hayatın da etkili kişilikleri olarak yer alıyorlar. Bu tabloya bakıldığında, kentte yoğun bir kültürel birliktelik ve birikim olduğunu görmek mümkün.

Mersin’de gözler  Kürt oylarında

Mersin’deki miting alanı, artık kullanılmayan Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın yanındaki boş alan. Seçim gezimiz sırasında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin mitingi gerçekleşti. Tıpkı Adana gibi büyükşehir belediyesini elinde bulunduran MHP’nin bu mitingine katılanların sayısının 23 bin dolayında olduğu konuşuldu. Bu katılımın Mersin için çok iyi durum olduğu yerel siyaseti izleyenlerce ifade ediliyor.
Son yerel seçimlerde, Toroslar ve Büyükşehir Belediyesi’ni MHP alırken, Akdeniz Belediyesi BDP’de, Yenişehir ile Mezitli Belediyesi ise CHP’de kaldı. Bu tablo sonrasında iktidar partisi olan Ak Parti, 2015 genel seçimlerinde tüm listesini yeniledi.
Daha önceki iki genel seçimde iki bakanı listelerine koyan ancak verimli siyasi sonuçlar alamayan Ak Parti, bu kez ilk sıraya partinin Mersin’deki kurucu il başkanı Mustafa Muhammed Gültak’ı koyarak Mersinlilere “yerelleşme” mesajı verdi. Listenin 2. sırasında ise Mersin’in sevilen doktorlarından Yılmaz Tezcan yer buldu. 3. sırada gazeteci Muhsin Kızılkaya var.
Mersin, CHP’de ön seçim yapılan kentler arasında yer aldı. Ön seçimde eski tüfekler siyasete veda ederken, eski vekillerden Aytuğ Atıcı ön seçimle listeye girmeyi başardı. CHP’nin siyasetteki ağır toplarından Fikri Sağlar da ön seçimi kazanarak 2. sıradan aday oldu. CHP’nin listesi aynı zamanda kentin etnik yapısının da mozaiği olarak görülüyor. Adaylar arasında Türkmen ve Arap kökenli isimlerin bulunması listeye olan eleştirileri azaltmış gibi. CHP’deki taşlar, rakiplerine göre daha yerine oturmuş görünüyor. Kılıçdaroğlu’nun emekliye iki ikramiye vaadi Mersin’deki kitleleri etkilemiş.
HDP Fırat’la yarışta
HDP’in liste başı olan Dengir Mir Mehmet Fırat, parti tabanı için önemli bir isim. Ak Parti’de yaptığı siyasetle tanınan Fırat’ın Adıyamanlı olması ve Mersin’de yoğun Adıyamanlı nüfus olması Fırat ve HDP için avantaj. Listesinde beş kadın aday olan HDP, aynı zamanda kadın oylarını da hedef alıyor.
Kentteki Kürt oylarını hedef alan Ak Parti Muhsin Kızılkaya, CHP Fikri Sağlar ve HDP de Dengir Mir Mehmet Fırat üzerinden destek bulmaya çalışacak.
İlçelerdeki durum ise, Tarsus’ta MHP ve HDP’nin konumu “iyi” olarak değerlendirilirken, CHP ilçedeki etkinliğini, adayı Sağlar Tarsus’un köylerini dolaşarak artırmaya çalışıyor. Tarsus-Silifke-Erdemli’de partiler başabaş. Bölgede 1994’ten bu yana değişmeyen tek belediye başkanı olan MHP’li Burhanettin Kocamaz faktörü dengeleri MHP lehine çevirebilir.
Seçim çalışmaları sırasında görüştüğümüz CHP’li Fikri Sağlar, son durumu özetlerken CHP ile MHP arasında CHP lehine 1.5 puan, MHP ile Ak Parti arasında ise MHP lehine 2-2.5 puan olduğunu savundu. Sağlar yaklaşık yüzde 13 oranında ise HDP oylarının bulunduğunu vurguladı. CHP’nin seçim çalışmalarına 2. parti olarak başladığını kaydeden Sağlar, genel başkan Kılıçdaroğlu’nun ilçeleri ziyaret ettiği gezisinin ardından CHP tabanında farklı konum yaşandığını ve 1. parti olduklarını iddia etti. HDP’nin ülke barajını aşacağını düşündüğünü belirten Sağlar, “Biz 5. milletvekilini zorluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Mersin’de gözler  Kürt oylarında

MHP ivme kazandı

Mersin’den iki milletvekili olan MHP’de yılların siyasetçisi Mehmet Şandır’ın olmaması dezavantaj gibi gözükse de büyükşehir belediyesinin MHP’de olması handikapı avantaja çevirebilme olanağı sağlıyor. Erzurumlu Oktay Öztürk’ün liste başı olması teşkilatta rahatsızlık yaratsa da Tarsuslu Baki Şimşek’in 2. sırada, yine Mersinli Mehmet Kara’nın 4. sırada olması bu tepkileri azaltıyor. MHP lideri Bahçeli’nin yaklaşık 23 bin kişiyi toplayan mitinginin son dönemdeki en kalabalık siyasi miting olduğu değerlendiriliyor. Bu mitingle birlikte MHP kadrolarına hareket geldiği söylenebilir.

3 parti de birbirine yakın

Genel olarak bakıldığında, Hatay-Adana-Mersin hattında yaptığımız çalışmalarda görüldü ki merkezdeki üç partinin konumu birbirlerine çok yakın. 7 Haziran’a kadar yapılacak küçük hamleler partilere farklı ivme kazandıracak. Ancak bu hamlelerin siyasi vaatlerden çok seçmenin cebine girecek parayı hedefleyen ekonomik vaatler olması daha önem kazanıyor. Zira, Adana ve Hatay’da da kiminle konuşsak asgari ücret ve gelir konusu hep ön planda oldu.