Siyaset Montrö esnetildi

Montrö esnetildi

16.05.2008 - 03:28 | Son Güncellenme:

Kraliçe’nin Gül onuruna akşam yemeği verdiği “Queen Elizabeth HMS Illustrious” uçak gemisi, Montrö Anlaşması esnetilerek İstanbul Boğazı’na gelebildi. Montrö Anlaşması gereği, savaş gemileri gece Boğazlar’ı geçemiyor

Montrö esnetildi

Kraliçe Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip dün İstanbul’u ziyaret etti. Kraliçe’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna akşam yemeği verdiği HMS Illutrious uçak gemisi, Montrö Anlaşması esnetilerek İstanbul Boğazı’na gelebildi. Montrö’ye göre, uçak gemilerinin boğazlardan geçişi yasak. Yapılan anlaşma gereği, uçak gemisindeki 14 uçak Güney Kıbrıs’a indirildi, helikopterler silahsızlandırıldı.
Kraliçe II. Elizabeth’i taşıyan British Airways’e ait özel uçak, saat 13.15’te Atatürk Havalimanı’na indi. İstanbul Valisi Muammer Güler’in eşi Neval Güler, Kraliçe Elizabeth’e bir buket çiçek takdim etti. Kraliçe daha sonra aprondan makam aracına binerek 40 araçlık konvoyla Kabataş Erkek Lisesi’ne hareket etti. Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın eşlik ettiği Kraliçe, “Okullararası Ortak Bilim Projesi” etkinliklerine katılmak üzere gittiği Kabataş Erkek Lisesi’nde, okul yetkililerince karşılandı. 

İstanbul’u seyretti
Kraliçe ile eşi, Kabataş Erkek Lisesi’nde Türk ve İngiliz öğrencilerin çeşitli deneyler yaptığı bahçedeki incelemelerin ardından Kabataş Eğitim Vakfı Sabancı Kültür Sitesi’nin terasına çıkarak İstanbul Boğazı’nı seyretti. Kraliçe ile eşi, Kabataş Erkek Lisesi’nin rıhtımında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile bir araya gelerek, İstanbul Boğazı’nda gezinti yapacakları “Keyif Style” adlı yata bindiler.

Sergi gezdi
Kraliçe, İstanbul Boğazı’ndaki gezintinin ardından “Keyif Style” adlı yatla Tophane’deki İstanbul Modern Sanat Müzesi’ne geldi. Kraliçe’ye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan ile İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband de eşlik etti.
Kraliçe Elizabeth’i, yatın yanına kadar gelen İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı karşıladı. Kraliçe Elizabeth, İTÜ Tasarım Bölümü öğrencilerinin tasarımlarını inceledi. Kraliçe ve eşi, programlarının ardından dinlenmek için Tepebaşı’ndaki İngiltere Başkonsolosluğu’na gitti.

Gemideki uçaklar indirildi
Öte yandan Kraliçe’nin Gül onuruna akşam yemeği verdiği “Queen Elizabeth HMS Illustrious” uçak gemisi, Montrö Anlaşması esnetilerek, boğaza gelebildi. Anlaşma gereği, savaş gemileri boğazları geçemiyor. HMS Illustrious gemisinin İstanbul Boğazı’na gelebilmesi için kurallar esnetildi. Gemi, 14 uçağını ve helikopterlerinin silah donanımını Güney Kıbrıs’ta kaldırdıktan sonra boğazı geçebildi.

Haberin Devamı

Montrö esnetildi

İngiliz helikopter ve uçak gemisi İstanbul Boğazı’na geldi.