Siyaset ‘Reformların hızlanmasını istiyoruz’

‘Reformların hızlanmasını istiyoruz’

11.10.2008 - 01:06 | Son Güncellenme:

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, “Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin temellerini oluşturacak reformlarda daha hızlı ilerleme kaydettiğini görmek isterdim” dedi

‘Reformların hızlanmasını istiyoruz’

 Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen de “Maalesef son iki yıldır reform sürecinde gecikmeye tanık oluyoruz. Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ni karşılayabilmesi için reformların kararlı bir şekilde devam ettiğini görmemiz gerek” diye konuştu.
British Council, Avrupa Reform Merkezi (CER) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından düzenlenen ve Türkiye-AB ilişkilerinin ele alınacağı 5. Boğaziçi Konferansı’nın açılışı, dün gece İngiliz Konsolosluğu’nda düzenlenen gala yemeğiyle başladı.
Gala yemeğine Rehn ve Verhagen’in yanı sıra, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, çok sayıda AB’li ve Türk diplomat, üst düzey bürokrat, yazar ve gazeteci katıldı. 

“Milli Takım’dan feyz alın”
Açılışta konuşan Olli Rehn, geçen yaz Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki maçların Türk takımı için “yaralanmalar, şiddetli yağmur, şüpheli hakem kararları ve sert rakipler nedeniyle zorlu bir mücadele” olarak geçtiğine dikkat çekerek, “Ancak engeller ne olursa olsun Türk takımı ve teknik direktörü asla vazgeçmediler. Oyundan kopmadılar. Dikkatlerini tamamen sonuca vererek işlerini yaptılar” dedi.
Türk futbol takımının performansından Türkiye’deki siyasetçilerin de feyz alması gerektiğini vurgulayan Rehn, “Euro 2008’deki azim, dikkat ve enerjinin AB geçiş sürecinde de uygulandığını görmemiz gerek” diye konuştu. 

“Krizler vakit kaybettirdi”
Türkiye AB’nin koyduğu  bazı şartları yerine getirir getirmez müzakerelerde yeni başlıkların açılacağını söyleyen Rehn, “Gelecek yıl ivmeyi yüksek tutmak ve yeni başlıklar açmak istiyorsak, Türkiye’nin çok acil bir dizi yeni reformu yerine getirmesi  gerek. Buna örnek olarak sendikalarla ilgili kuralların uluslararası standartları karşılamasını verebiliriz” dedi.
Verhagen de Türkiye’den özellikle ifade özgürlüğü, din ve inanç özgürlüğü ve azınlıkların hakları gibi konularda reformların geciktiğini belirterek, bundan önce yapılan yasal reformların da uygulamaya geçirildiğini görmek istediklerini söyledi.