Siyaset Samuel Huntington öldü

Samuel Huntington öldü

28.12.2008 - 02:10 | Son Güncellenme:

‘Medeniyetler Çatışması’nın yazarı Samuel Huntington, çarşamba günü 81 yaşında yaşamını yitirdi. ‘Türkiye AB’ye alınmaz’ iddiasında bulunan ABD’li ünlü siyaset bilimcinin ölüm nedeni açıklanmadı

Samuel Huntington öldü

ABD’li ünlü siyaset bilimci Samuel Huntington’ın geçen çarşamba günü hayatını kaybettiği öğrenildi.
81 yaşındaki Huntington’ın 56 yıl boyunca görev yaptığı Harvard Üniversitesi’nin internet sitesinde dün yapılan açıklamada, medeniyetler çatışması tezinin yaratıcısı olarak bilinen siyaset bilimcinin, Massachusetts eyaletinde hayatını kaybettiği duyuruldu. Açıklamada Huntington’ın ölüm nedenine dair bir bilgi ise verilmedi.

17 kitapta imzası var

2007 yılında Harvard Üniversitesi’nden emekli olan Huntington’ın, birçoğu ABD hükümetleri, askeri siyaset, demokratikleşme sorunsalı ve siyasi gelişme üzerine olan 17 kitapta yazar ya da editör olarak imzası bulunuyor.
Özellikle 1993 yılında kaleme aldığı “Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması” isimli kitabıyla tanınan Huntington, henüz 23 yaşındayken Harvard Üniversitesi’nde ders vermeye başladı ve 1977-1978 yıllarında Jimmy Carter’ın başkanlık döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi’nde görev aldı.

Demokratik Parti üyesi

Huntington, 1968 yılında Demokrat aday Hubert Humphrey’in dış politika danışmanlığını yaptı ve yaşamının sonuna kadar Demokratik Parti üyesi olarak kaldı.
Soğuk Savaş sonrası dönemde, dünya siyasetindeki çatışmaların farklı uygarlıklar arasındaki kültürel ve dini farklılıklardan kaynaklanacağı şeklindeki görüşüyle dünya kamuoyunda büyük yankı uyandıran Huntington’ın bu görüşlerini, en detaylı bir biçimde irdelediği “Medeniyetler Çatışması”, aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 39 dile çevrilmişti.
Özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra, ilgi odağı olan Huntington’ın bu kitabı, ABD’nin İslam ülkelerine ve Çin’e karşı saldırgan tutumunu teorik anlamda meşrulaştırdığı gerekçesiyle büyük tepki toplamıştı.

Haberin Devamı

‘Türkiye asla Batılılaşamaz’
“Medeniyetler Çatışması” isimli kitabında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecine de değinen Huntington, Kemalizm’i, laik ve egemen bir devlet yaratma düşüncesinden çok, “üstün uygarlık olarak kabul ettiği Avrupa ve Amerikan uygarlıklarının ruhunu ithal etmeye dönük uluslararası bir ideoloji” olarak tanımlamıştı.
Huntington, Batı uygarlığını “uyarlamaya” çalışarak Türkiye’de ayrıştırıcı bir etkide bulunduğunu ileri sürdüğü Kemalizm’in, İslami uygarlığı sarstığını ancak değiştiremediğini ve sonuç olarak da iki uygarlık arasında parçalanmış bir ülkeye neden olduğunu ileri sürmüştü.
Diğer İslam ülkelerine benzer şekilde Türkiye’nin de asla tam olarak Batılılaşamayacağını iddia eden Huntington, Türkiye’nin AB’ye alınmayacağını da iddia ediyordu. Avrupalıların Türkiye’yi istemediğini savunan Huntington’ın bu konudaki görüşleri şöyle:
“Türkiye AB’ye girmeyecek. Çünkü Avrupalılar Türkiye’yi istemiyorlar. Türkiye’yi AB dışında tutabilmek için ellerinden geleni yapacaklar. Dini, kültürel, tarihsel açıdan Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğu söylenemez. Türkiye’nin üyeliği Avrupa’da daha çok bölünmelere yol açar.”